Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Že bylo líp? Babiš blábolí, účet jsme za něj ještě ani nezaplatili

Pavel Jégl
Pavel Jégl
17. 5. 2022
 16 724

Andrej Babiš se vydal po českých a moravských krajích šířit myšlenku, že z krizí je možné se prožrat.

Že bylo líp? Babiš blábolí, účet jsme za něj ještě ani nezaplatili
Kampaň-nekampaň Andreje Babiše v „obytňáku“ / Zdroj: Twitter / @AndrejBabis

Babiš v pondělí usedl za volant svého obytného vozu a vyjel na cesty za voliči. Pravil, že o žádné kampani nemůže být řeč. Jeho vůz je přitom polepen sloganem „Za Babiše bylo líp“.

A bylo?

Poměřováno některými daty, leccos by tomu mohlo nasvědčovat. Pokud bychom zapomněli na tragickou bilanci covidu v Česku, nahlíželi na věc čistě přes reálné příjmy a nebrali v potaz ani rozpočtové náklady, mohli bychom s tím, že Za Babiše bylo líp, souhlasit.

V dobách bylolípu to vypadalo jinak. Příjmy českých domácností v roce 2020 vzrostly o 1,7 a loni, ve volebním roce, vystřelily o 3,9 procenta.

Za Babiše bylo líp?

Projekt sociologické agentury PAQ Research a Českého rozhlasu zaměřený na ekonomický vývoj domácností Život k nezaplacení předkládá chmurná data o české současnosti. Doplňuje je podtitulek Česká cesta k chudobě a vyplývá z nich, že chudoba ohrožuje čím dál větší část českých domácností.

Koho ohrožuje chudoba?

Nejvíce jsou postiženy domácnosti s nízkým vzděláním (27 % příjmově chudých), z regionu Severozápad (Karlovarský a Ústecký kraj, zhruba 25 %), samoživitelé (zhruba 50 %), nájemníci a podnájemníci (22 %). V posledním půl roce se ale do chudoby nejvíce propadají samostatně žijící důchodci a dospělí (nárůst z 5 na 30 %). Ti měli často příjem těsně nad hranicí chudoby a zvyšování jejich příjmů zaostává a má prodlevu za růstem hranice příjmové chudoby. Tento trend by do velké míry mohla změnit červnová valorizace důchodů.
 

Podle kritéria PAQ Research to jsou domácnosti, kterým poté, co zaplatí náklady na bydlení a potraviny, zbývá jen 3000 korun na měsíc na člověka, tedy stovka na den. Z těch musí hradit všechny ostatní výdaje. Počet těchto domácností vzrostl od listopadu 2021 z devíti na dvanáct procent. A nejspíš ještě poroste, protože přibývá rodin, kterým zbývá jen o něco víc.

ANO? V dobách bylolípu to vypadalo jinak. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že pandemii navzdory příjmy českých domácností v roce 2020 v reálných číslech vzrostly o 1,7 procenta proti předchozímu roku, a loni (ve volebním roce) vystřelily o 3,9 procenta.

Míra ohrožení příjmovou chudobou (za jejíž hranici statistický úřad považuje situaci, kdy domácnost nedosáhne na 60 procent mediánu čistého příjmu) klesla z 10,1 procenta v roce 2019 na 9,5 procenta v roce 2020. A rok poté na 8,6 procenta. Ruku v ruce s tím ubývalo lidí žijících v materiálně a sociálně deprivovaných domácnostech.

Do této skupiny spadají domácnosti, které si pro nedostatek financí nemohou dovolit základní materiální zajištění. Loni jejich podíl spadl na 4,8 procenta z předcovidových 5,3 procenta. A to vše v době ekonomiky utlumené protiepidemickým opatřeními, lockdowny a zpřetrhanými dodavatelskými řetězci.

Babiš nachystal před svou poutí po krajích dvanáctero, které by ve státních financích udělalo pořádný průvan.

Na náklady nehleďme

Jak je to možné? Vysvětlení poskytuje zpráva statistického úřadu z ledna letošního roku: „Proti dlouhodobým trendům se zvedl podíl příjmů tvořený sociálními dávkami, a naopak poklesly příjmy pracovní,“ píše se v ní.

Za Babiše bylo líp?
Hnutí ANO

Dědictví po Babišovi aneb Čau lidi, prožrali jsme, co jsme mohli

Za vládou Andreje Babiše zůstává děsivá bilance. Nedá se obhájit covidem.

Je nasnadě, že tento trend vedl k rychlému a masivnímu zadlužování. Jistě, stát má vyrovnávat ztráty způsobené regulacemi, které sám uvalil. Nic proti epidemickým schodkům, kdyby byly skutečně epidemické a kdyby za nimi stály jen výpadky příjmů způsobené covidovou kalvárií, podpora podnikatelům, anebo nákup vakcín a léků.

Jenže podstatnou část deficitu, jak upozornila zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, tvořil deficit strukturální, tedy schodek očistěný od dopadů hospodářského cyklu a mimořádných jevů v ekonomice. Dá se popsat jako vládou pevně nastavený účet, který nemizí současně s covidem.

Další účet přitom Babiš nachystal před svou poutí po krajích. Veze s sebou dvanáctero, které by ve státních financích udělalo pořádný průvan. Je v něm třeba zvýšení platů státních zaměstnanců, mimořádný příspěvek pro důchodce, vrácení slevy na jízdném pro seniory a studenty na původních 75 procent, zvýšení životního a existenčního minima o 20 procent namísto vládou prosazených 10 procent, snížení (přesněji zrušení) DPH na nula procent u základních potravin, elektřiny, plynu a topení na rok 2022… Tohle by nebylo za pakatel.

Co kdyby pod emotivními bláboly typu „s těma cenama se zbláznili“ bylo napsáno cosi chladně racionálního...?

Sliby škodlivější než nikotin

Babišovo dvanáctero a billboardy s bylolípem můžou zapůsobit na ty, kteří se dosud nedovtípili, že Bylo líp nebylo zadarmo a dluhopisy za ně budeme teprve splácet. Těchto jedinců, kteří Babišovi mají vydláždit cestu na Hrad, však nebude málo.

Žerete to Babišovi?

Neměla by snad pro ně být na volebních plakátech povinná varování, obdobně jako na krabičkách cigaret? Co kdyby pod emotivními bláboly typu „s těma cenama se zbláznili“, „zdražili mi vlaky“, „kecy o hodnotách“… bylo napsáno cosi chladně racionálního, například „Dárky, které slibujeme, přičteme k vašim dluhům“, anebo „Schodky veřejných rozpočtů pohánějí inflaci“.

V zemi, kde zapustil kořeny názor, že z krize se můžeme prožrat, by takové billboardy leckomu mohly otevřít oči.


Kam dál? Andrej Babiš na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
58
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabišANOkomentářprezidentské volbyvolbyvolební kampaňživotní úroveň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo