Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kouřový signál za deset miliard. Fiala přichystal vlastní babišovské schéma

Pavel Jégl
Pavel Jégl
3. 5. 2022
 50 503

Fialova vláda tak dlouho upozorňovala, že nebude shazovat peníze z vrtulníku jako Babišův kabinet, až takovou vrtulníkovou akci sama schválila a začala ji připravovat. Jsme na tom už tak mizerně, aby stát vyplácel sociální pomoc rodinám s průměrnými příjmy?

Kouřový signál za deset miliard. Fiala přichystal vlastní babišovské schéma
Jednorázový pětitisícový bonus, který navrhuje Fialova vláda, životní standard nikomu udržet nepomůže a z nouze nikoho nevytrhne. / Zdroj: Shutterstock

Žijeme v obtížné době. Roste počet lidí, kteří se dostávají do problémů kvůli inflaci a zvyšujícím se cenám energií. Výzkumná společnost PAQ Research Daniela Prokopa upozorňuje, že pod hranici, kterou bychom před dvěma lety označili za chudobu, se dostalo 16 procent populace.

Vláda ujišťuje, že nikoho nenechá padnout a těm, kteří to potřebují, bude pomáhat. A to je chvályhodné.

Problém je však v tom, že se chystá babišovské schéma plošné pomoci. Takový přístup se dá vysvětlit dvěma způsoby – nákupem voličů před volbami do obecních zastupitelstev a Senátu nebo nezodpovědným hospodařením se státními financemi.

Příjem domácností s nárokem na plánovanou podporu by mohl být vyšší než dva průměrné výdělky.

Bonus pro Průměrňákovy

Tato země ještě není v tak zoufalé situaci, aby se vyplácely sociální příspěvky rodinám s průměrnými (dokonce mírně nadprůměrnými) příjmy.

Právě tuto kategorii zahrnuje vládní pomoc rodinám (i samoživitelům) s dětmi. Jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun na dítě má podle zpřesněných informací zahrnovat domácnosti s měsíčním příjmem do 83 333 korun hrubého.

Vývoj průměrné mzdy v Česku (v Kč)

Z dat statistického úřadu vyplývá, že průměrná hrubá mzda loni dosáhla 37 839 korun, v posledním čtvrtletí se dostala na 40 135 korun. Z toho je patrné, že příjem domácností s nárokem na plánovanou podporu by mohl být vyšší než dva průměrné výdělky.

Dá se odhadnout, že taková pomoc by se týkala téměř milionu rodin a výdaje by dosáhly deseti miliard. (Formulovat se to patří v kondicionálu, protože příspěvek je zatím jen ve formě vládního záměru. Následovat musí návrh zákona, o kterém bude hlasovat vláda, poté obě komory parlamentu, a vše by nakonec měl stvrdit podpis prezidenta.)

Jednorázový pětitisícový bonus životní standard nikomu udržet nepomůže a z nouze nikoho nevytrhne.

Zpanikařila vláda?

Vláda se zaklínala a dosud zaklíná adresností. Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka ve tweetech označuje příspěvek za „cílenou pomoc“. Tahle podpora se ale sotva dá označit za cílenou, potažmo adresnou.

Petr Fiala premier
Úřad vlády ČR

Má stát rozdat pět tisíc na každé dítě? Mimořádná dávka očima expertů

Vláda se chystá podpořit rodiny s příjmy do jednoho milionu korun ročně mimořádnou dávkou pět tisíc korun na každé dítě. Tvrdí, že tím cílí na potřebné. Je tomu ale skutečně tak? Nerozhazuje náhodou peníze podobně, jako to dělala vláda předchozí? Finmag se zeptal na názor politiků i expertů.

Neměl by kabinet konečně definovat, koho chce podporovat z peněz, které si půjčí a které potom bude (i na mnoha obdarovaných) vymáhat zpátky ve formě daní?

Chce snad vláda podporami pomáhat lidem, aby si udrželi životní standard? Neměla by se spíš zaměřit na pomoc těm, kterým hrozí, že nebudou mít dostatek jídla a tepla a kteří si sami pomoci nedokážou?

Jednorázový pětitisícový bonus životní standard nikomu udržet nepomůže a z nouze nikoho nevytrhne.

Jurečka ho v anketě Finmagu (viz box) vysvětluje takto: „Cílíme na rodiny s dětmi, kterých se dosavadní zvýšení dávek, příspěvků nebo důchodů netýkalo...“ Jak si to vyložit? Nejspíš tak, že se musí dostat na všechny – a zatím se na ně nedostalo.

Jako polehčující okolnost pro vládu bychom snad mohli brát jen to, že její členové zpanikařili pod tlakem opozice, která hlásá, že kabinet nedělá nic pro „naše lidi“.

Je stát v takové kondici, aby vysílal kouřové signály za deset miliard?

Mysleli „politicky“

Soudnému člověku musí být jasné, že v této svízelné době většina lidí zchudne. Válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, mění vyhlídky k horšímu. Je spojena s drahými energiemi, hrozbou jejich nedostatku, pádivou inflací, náklady na zbrojení a pomoc uprchlíkům, s vyššími úroky a vyšší cenou peněz. Na konec téhle krize ještě nedohlédneme. Nevíme, kde a kdy se Rusové zastaví.

Co říkáte na vládní návrh?

Také proto by vláda každou pomoc měla odvažovat na lékárnických vahách. Výsledek ale nasvědčuje tomu, že se členové vlády nechali unést nějakou parafrází proslulého výroku poručíka Hamáčka z Černých baronů: „Myslete politicky, Halík.“

K takovému výkladu svádí také vystoupení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely v nedělních Otázkách Václava Moravce. Síkela kritizoval plošnou pomoc vlády Andreje Babiše za pandemie a lockdownů. Upozorňoval, že ji dostávaly také firmy, které i za covidu vytvářely slušné zisky. To mu však nebránilo hlasovat pro fakticky plošný příspěvek rodinám s dětmi. „Vysíláme jasný signál, že nenecháme nikoho padnout,“ pravil.

Je ale, pane ministře, stát v takové kondici, aby vysílal kouřové signály za deset miliard? Pravda, v deficitech ve výši stovek miliard se deset miliard snadno ztratí. Bude ale tenhle kouřový signál ojedinělý? Vláda je teprve na začátku…

Kam dál? Česká ekonomika na Finmagu:

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
61
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

komentářPetr Fialaprůměrná mzdasociální dávky
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo