Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výhra pro Trumpa? Muskova akvizice Twitteru mu zvyšuje prezidentské šance

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
26. 4. 2022

Z rozhodnutí šéfa Tesly Elona Muska koupit Twitter musí mít radost Donald Trump. Jeho návrat do Bílého domu se znovu o něco přiblížil. Ovlivněny mohou být i bezpečnostní zájmy Česka.

Výhra pro Trumpa? Muskova akvizice Twitteru mu zvyšuje prezidentské šance
Donald Trump se díky změně vlastníka Twitteru přiblížil znovuzvolení prezidentem USA. K návratu na sociální síť se ale nechá ještě přemlouvat. / Zdroj: kovop58 / Shutterstock.com

Musk kupuje za 44 miliard dolarů sociální síť Twitter a hodlá ji stáhnout z burzy, což mimo jiné znamená, že se stane jejím jednoznačným pánem.

Twitter se z korporace, jež musí vyvažovat zájmy svých jednotlivých akcionářů, a navíc ještě politické a jiné tlaky, stane podnikem jednoho muže. V uplynulé době přitom Musk několikrát naznačil, že není spokojený s tím, jak v rámci tohoto neustálého vyvažování dopadá to, co by mělo být Twitteru nejvlastnější, tedy samotná svoboda slova.

Připomeňme, že před Muskovým nákupem ovládaly zhruba pět procent Twitteru saúdské petrodolary. Saúdská Arábie nepatří zrovna mezi režimy, jež se zasazují za svobodu slova. Spíše je známá likvidací novinářů

V rámci boje za svobodu slova pak Republikánská strana naznačila, že pokud v letošních volbách ovládne Kongres, zahájí prošetřování Twitteru, jejž viní z cenzurování.

Z pohledu amerických IT miliardářů představuje Trump zosobnění toho nejhoršího, co mohlo Ameriku potkat.

Boj za svobodu slova

Minimálně v tomto bodě se tedy nový majitel Twitteru i republikáni shodují. Twitter má podle nich značné rezervy v naplňování principů svobody slova. Z jejich pošlapávání viní síť samozřejmě také sám exprezident Donald Trump.

Trump na Twitteru

Twitter se stal jedním z nejdůležitějších nástrojů Donalda Trumpa v jeho úspěšné prezidentské kampani v roce 2016. Sociální síť hojně využíval i v roli šéfa Bílého domu. Jeho tweety sledovalo 88 milionů uživatelů. Tedy do té doby, než mu Twitter loni účet zablokoval...

Ten z ní byl vypuzen kvůli údajnému podněcování k útoku na Kapitol ze začátku loňského roku. Podle Twitteru porušil zásady sítě, Trumpovi příznivci za tím však spatřují politické spiknutí liberálně-progresivních exponentů Silicon Valley a Demokratické strany.

Není tajemstvím, že z pohledu celé řady amerických IT miliardářů, jako jsou zakladatelé Googlu nebo právě Twitteru, představuje Trump zosobnění toho nejhoršího, co mohlo Ameriku potkat.

Sám Musk, v současnosti dokonce nejbohatší člověk na světě, však do liberálně-progresivních kruhů nepatří. V minulosti například spoluzakládal platební síť PayPal společně s Peterem Thielem, jenž je otevřeným podporovatelem Trumpa a kritikem liberálně-progresivních proudů nejen v Silicon Valley.

Není náhodou, že vlivná demokratická senátorka Elizabeth Warrenová krátce po oznámení obchodu tweetovala, že Muskův nákup Twitteru je nebezpečím pro demokracii. Myslí tím pochopitelně liberálně-progresivní demokracii. Obává se zjevně i toho, že Muskův deal je začátkem Trumpova návratu na síť.

Twitter může Trumpovi poskytnout podium, z něhož bude torpédovat již nyní značně nepopulární Bidenovu administrativu.

Trump se nechá přemlouvat

Trump zatím návrat vylučuje. Jako obchodník dobře ví, že se svými desítkami milionů sledujících a rozruchem, který umí vyrábět, je pro sociální síť velice cenným aktivem. Sám sebe pod cenou rozhodně neprodá. Navíc bude vyžadovat, aby se jako „stabilní génius“ vrátil, ze strany Twitteru ještě nějaké vstřícné gesto. „Stabilní géniové“ se přece nikam nevnucují. Těch se jiní doprošují.

Pomůže Twitter Trumpovi ke znovuzvolení?

Nakonec však bude pro Trumpa potenciál, který mu může Twitter (a vlastně jen Twitter) nabídnout, až příliš lákavý. Zvláště pokud bude v roce 2024 opravdu usilovat o znovuzvolení americkým prezidentem.

Ale i kdyby ne, Twitter mu může poskytnout celosvětově sledované podium, z něhož bude torpédovat již nyní značně nepopulární Bidenovu administrativu, a hlavně jejího samotného šéfa, jemuž Trump vlastně neřekne jinak než „Sleepy Joe“.

Sečteno podtrženo, Muskův nákup Twitteru prostě zvyšuje Trumpovy šance na návrat do Bílého domu. Nelze tvrdit, že je to naprostý „game changer“. Zároveň ale obchod nelze bagatelizovat. Vždyť Trump v Bílém domě může razantně pozměnit současný vztah americké administrativy k Rusku, nebo dokonce i k NATO.

V tomto kontextu se pak Muskův nákup Twitteru zprostředkovaně týká dokonce i bezpečnostních zájmů České republiky. Je třeba bedlivě sledovat, co se teď bude dít dál.

Kam dál? Sociální sítě na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
17
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

donald trumpElon Muskkomentářsociální sítětwitter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo