Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Energetický bonus pro všechny? Piráti si zjevně spletli koalici

Pavel Jégl
Pavel Jégl
8. 2. 2022
 53 764

Žádné plošné rozdávání peněz, naše pomoc bude adresná, ujišťuje premiér. Piráti to vidí jinak.

Energetický bonus pro všechny? Piráti si zjevně spletli koalici
Ivan Bartoš, Jan Lipavký a Michal Šalomoun přichází na jednání vlády (19. ledna 2022) / Zdroj: Úřad vlády ČR

Piráti ve svém internetovém časopisu informují, že zaslali ministerstvu průmyslu a obchodu návrh na energetický bonus. Cíl je ušlechtilý: „Ulevit lidem v energetické krizi“. A to všem bez výjimky – střední třídě, nízkopříjmovým i bohatým. Všichni by měli dostat rovnou částku, bonus na energie ve výši 200 až 400 korun měsíčně.

Také v tomto případě platí, že zdroje jsou. Piráti je vidí v příjmech státu z emisních povolenek, v příjmech z DPH a z podílu na zisku společnosti ČEZ.

„Čtyřčlenná rodina by si měsíčně přilepšila o 800 až 1600 korun, což není rozhodně zanedbatelné,“ píše se v Pirátských listech.

Nová energetika bude výrazně dražší, o desítky procent. A to jen v tom lepším případě, kdy v nejaderném Německu bude často foukat a svítit.

Záchrana, či kapesné?

Pokud tyto peníze vztáhneme na ty, kteří jsou ve spodní části příjmů, pak výrok platit může. Pro bohaté to však nebude ani kapesné. „Rozhodně zanedbatelná“ však nebude ani výsledná suma 51 miliard korun, kterou bonusy spolykají.

Pirátský návrh počítá s tím, že se budou vyplácet především z příjmů, které plynou z emisních povolenek. Jejich cílem je na jedné straně motivovat nebo donutit podniky k energetickým úsporám – k tomu, aby vypouštěly méně skleníkových plynů. Na druhé straně mají podpořit obnovitelné zdroje a energeticky úsporné bydlení.

Ceny energií
Shutterstock

Ceny energií očima expertů. Dočkáme se vůbec ještě zlevnění?

Přes všeobecné uklidňování, že ceny energií po rapidním zářijovém růstu a říjnových maximech opět postupně klesnou, se tyto predikce zatím příliš nenaplňují. Ceny emisních povolenek hlásí rekordy a situaci nepřispívá ani přerušené schvalování plynovodu Nord Stream 2. Do konce roku tak ceny energií pravděpodobně neklesnou, ale dočkáme se vůbec v tom příštím?

Ať už se nám tenhle koncept líbí, nebo ne, je patrné, že tady zůstane. A že emise budou penalizovány čím dál víc.

Neměl by proto stát šetřit miliardy z povolenek na projekty, které podpoří nižší spotřebu, potažmo nižší účty za energie? Je přece zřejmé, že domácnosti, ale i podniky nakonec budou muset ceny energií vstřebat.

Nynější ceny za elektřinu a plyn (který je dnes pro cenu elektřiny určující) podle většiny analytiků mohou o něco poklesnout, ale na úroveň z let 2016 až 2020 se už nedostanou. Nová energetika bude výrazně dražší, o desítky procent. A to jen v tom lepším případě, kdy v nejaderném Německu bude často foukat a svítit. 

Piráti však s energetickým bonusem počítají jako s trvalým výdajem. Jeho výši by chtěli „dlouhodobě navázat“ na uhlíkové příjmy státního rozpočtu a na modernizační fond, aby se s rostoucími cenami energií automaticky zvyšovaly kompenzace.

Na takový návrh může vláda stěží přistoupit, pokud nechce popírat to, co dosud vyhlašovala. Vždyť už odmítla nulovou DPH na energie a smetla ze stolu nápady bývalého dvojministra Karla Havlíčka, který kromě toho navrhoval vyplácet ve formě pomoci 16 miliard korun přímo z rozpočtu státu, anebo z modernizačního fondu Evropské unie. Odkázala při tom na nesouhlas s plošnými dotacemi.

„Chceme pomáhat adresně, konkrétně. Chceme se zaměřit přesně na ty lidi, kteří jsou postiženi energetickou chudobou,“ ujistil před šesti týdny Petr Fiala.

Piráti si svým návrhem nejspíš jen připomenou, že ve vládě budou obtížně cokoli prosazovat.

Páté kolo u vozu

Teď tedy Piráti předkládají návrh na neadresnou kompenzaci za víc než 50 miliard. A Karel Havlíček se samosebou raduje, že „konečně někdo z vlády pochopil, že jediná smysluplná pomoc je plošná podpora.“

Je nicméně patrné, že pirátský bonus je pořád adresnější než zrušená DPH na energie. Při ní, jak Piráti připomínají, může ušetřit majitel vily s vyhřívaným bazénem mnohonásobně víc než babička v garsonce. Kromě toho snižuje jeho motivaci pořizovat si soláry.

Návrh Pirátů je...

Piráti si svým návrhem nejspíš jen připomenou, že ve vládě budou obtížně cokoli prosazovat. Kromě toho ani nebudou mít sílu na to, aby sami něco zamítli. Z koaliční smlouvy vyplývá, že „koaličně dohodnutým“ se může stát i návrh, který získá hlasy většiny ministrů v každé ze dvou koalic. Piráti přitom mají tři ministry proti čtyřem starostenským.

Koalice zkrátka s Pirátskou stranou nestojí ani nepadá. A Piráti si návrhem na plošné kompenzace vysokých cen energií patrně jen ověří roli pátého kola u vozu, zatímco zvenčí to bude vypadat, jako kdyby si spletli koalici.

Kam dál? Energetika na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
113
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

domácí politikaenergetikaenergiekoalicekomentářpirátivládazelená energie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo