Důchodová reforma bude! Jen co nakreslíme kulatý čtverec

Pavel Jégl
Pavel Jégl
18. 1. 2022
 16 534

Chystá se reforma penzí. Bez ohledu na to, jak tento pokus nové vlády skončí, by ale Husákovy děti ani jejich následníci neměli spoléhat na stát. I když totiž plány nové vlády působí líbivě, furt to připomíná jen snahy o kulatý čtverec.

Důchodová reforma bude! Jen co nakreslíme kulatý čtverec
Důchodovou reformu slibují snad všechny vlády, zatím ji ale protlačila jen ta Nečasova (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Vláda Petra Fialy se chystá zavést penzijní reformu. Vepsala ji do vládního prohlášení a sám premiér si ji vytknul mezi šest priorit, na které osobně dohlédne.

Pro dlouhodobou udržitelnost státních financí je taková reforma vskutku potřebná. Zatím ji ale žádná z vlád připravit nedokázala.

Až na jednu výjimku – reformu protlačenou vládou Petra Nečase. Ta však byla odsouzena k nezdaru už ve chvíli, kdy ji schválili.

Nasnadě je tedy otázka: Dopadne to jako vždycky?

Počet starobních důchodců mezi koncem roku 2019 a koncem prvního čtvrtletí 2021 klesl o zhruba 29 400 lidí...

Důchodová reforma? Zatím dobrý

Andrej Babiš penzijní reformu nepotřeboval, byť i jeho vláda ji vyhlásila za prioritu. Proč taky? Babiš vymyslel penzijní perpetuum mobile.

„Důchody budou nadále růst. Není důvod k obavě, že by nerostly. Tím, že navyšujeme mzdy, máme vyšší odvody sociálního pojištění,“ pravil v pořadu Partie v televizi Prima.

Důchodová reforma
Shutterstock

Důchody znamenají moc, na reformu zapomeňte

Ministryně práce a sociálních věcí chce ze spravedlivých důchodů udělat chybějící předvolební téma sociální demokracie. Marně tím Jana Maláčová zakrývá fakt, že svou hlavní prioritu, tedy důchodovou reformu, vláda, v níž sedí, nesplnila. Důchody se tak dál lepí jen politicky výhodnými příplatky.

S ohledem na stárnoucí populaci takový přístup připomíná vtip o chlápkovi, který padá z mrakodrapu a v každém patře ho slyší říkat: „Zatím dobrý.“

Zatím to s důchody vskutku nevypadá kriticky, byť se za korony, poklesu ekonomiky a zvyšování důchodů nad úroveň povinné valorizace důchodový účet ocitl v minusu.

Zpráva Národní rozpočtové rady z loňského června (strana 23) upozorňuje, že počet starobních důchodců mezi koncem roku 2019 a koncem prvního čtvrtletí 2021 klesl o zhruba 29 400 lidí, tedy o 1,2 procenta. Příčinou bylo zákonem nastavené prodlužování věku pro odchod do důchodu i zvýšená úmrtnost způsobená covidem.

Co víc, rozpočtová rada, která vychází z dat Českého statistického úřadu, ve stejné zprávě upozorňuje, že až do roku 2028 bude počet důchodců mírně klesat – celkem o 1,1 procenta. Poté se však penzijní kyvadlo rychle a výrazně vychýlí na druhu stranu.

Kolem roku 2058, kdy má počet penzistů kulminovat, bude starobní důchod pobírat na 3,2 milionu lidí...

Penzijní tsunami

Tou dobou totiž skončí pravidelné zvyšování důchodového věku. A do penze začnou nastupovat Husákovy děti – populačně silné ročníky narozené v sedmdesátých letech minulého století.

V současnosti, kdy starobní důchody tvoří čtvrtinu příjmů státního rozpočtu, připadá na jednoho penzistu na 2,5 zaměstnaných lidí – tedy těch, kteří seniorům přispívají na penzi. Za deset a víc let to bude míň než dva jedinci v produktivním věku.

Věková struktura obyvatel ČRČeský statistický úřad (ČSÚ)

Průměrný věk obyvatel ČR se od počátku roku 2011 do konce roku 2020, tedy za posledních deset let, zvýšil o necelé dva roky na 42,6 let.

Kolem roku 2058, kdy má počet penzistů kulminovat, bude starobní důchod pobírat na 3,2 milionu lidí, tedy zhruba o třetinu víc než dnes. (Pochopitelně za předpokladu, že některá z vlád neposune důchodový věk blíž ke kremaci.) Podle kalkulací rozpočtové rady může podíl výdajů na starobní důchody vystřelit z nynějších 7,7 na 12,3 procenta HDP.

Pro státní finance to tak může být hotové tsunami.

Patří se připomenout doby, kdy bývalo samozřejmostí, že se z větší části o penzisty staraly jejich děti.

Milujte se a množte se

V programovém prohlášení narýsovala koalice plán důchodové reformy založené na třech složkách – základní a zásluhové, které bude vyplácet stát, a fondové, zřízené v podobě státního, nebo veřejnoprávního fondu, do něhož si budou lidé šetřit.

Nečasova reforma penzí

Nečasova vláda (ODS) protlačila Poslaneckou sněmovnou o jeden jediný hlas důchodovou reformu, která od ledna 2013 zavedla tři pilíře penzijního systému. Kromě I. pilíře (povinné důchodové pojištění) existoval dnes již ukončený a dobrovolný II. penzijní pilíř (důchodové spoření) a nadstavbový, dnes už také reformovaný III. penzijní pilíř zahrnující doplňkové penzijní spoření a penzijní připojištění. V rámci II. pilíře mohli lidé tři procenta sociálních odvodů poslat místo státu do penzijních fondů, když si k těmto penězům přidali dvě procenta ze svého. Využilo toho kolem 85 tisíc lidí. Levice ovšem reformu kritizovala s tím, že druhý pilíř byl výhodný jen pro nejvyšší příjmové skupiny, a v roce 2014 takzvanou velkou důchodovou reformu zrušila. Po tomto fiasku se politici snaží o prosazení takové reformy penzí, na které bude shoda napříč politickým spektrem. Good luck!

Na první pohled to připomíná reformu, kterou navrhla komise fungující za minulé vlády. Proto by koncept mohl vyznít jako kompromis přijatelný nejen pro koalici. Nynější kabinet k minulé verzi přidal jen investice ve fondech.

Zatím ale není jasné, v jakém poměru budou v penzijním koktejlu namixovány první dvě složky. Ani to, jak bude vypadat zmíněný fond.

Jeden bod vládního prohlášení z kapitoly důchodový systém si každopádně zaslouží zvláštní pozornost. Koalice v něm vyhlašuje záměr zavést možnost platit jedno procento důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům.

Patří se připomenout doby, kdy bývalo samozřejmostí, že se z větší části o penzisty staraly jejich děti. Dříve jim to ukládal i zákon. Teď tento úkol podle litery zákona převzal stát.

Zmíněná inovace by mohla rodiče motivovat k tomu, aby plodili víc dětí. Nebo k posílení odpovědnost při jejich výchově. Proto by mohla být částka ve prospěch rodičů i vyšší než avizované jedno procento.

Kabinet chce důchodcům přidat. Nikde však nepíše, z jakých peněz.

Varování Husákovým dětem

Celkově vláda ve svém prohlášení předkládá líbivý plán. Slibuje zvýšit zaručenou část penze, vdovské a vdovecké důchody a zkrátit dobu nutnou k nároku na důchod. Kromě toho chce seniory pracující v důchodovém věku odměnit tím, že jim roky odpracované v penzi štědřeji započítá do důchodu.

Dotáhne Fialova vláda reformu penzí?

Z toho vychází, že kabinet chce důchodcům přidat. Nikde však nepíše, z jakých peněz. Přitom se chystá snížit sociální pojištění placené zaměstnavatelem, zavazuje se nezvyšovat daně a plánuje daňovou brzdu, která stanoví strop daňového břemene.

Bez ohledu na to, jak tento reformní pokus dopadne, by však Husákovy děti i ti, kteří do penze nastoupí po nich, neměli spoléhat na peníze od státu. A raději rozumně investovat. Na první pohled to totiž vypadá, že se vláda bude pokoušet nakreslit kulatý čtverec.

Víc o důchodech?

Ohodnoťte článek

-
21
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

důchodová reformadůchodový systémdůchodypenzePetr Fialastářívláda

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo