Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Srolovat a omlátit o hlavu! Ústavu nemusí ohýbat jen Zeman

Petr Němec
Petr Němec
14. 12. 2021
 24 701

Česká politická scéna je jako oběť domácího násilí: přijde za Milošem Zemanem, který jí – posilněný alkoholem – nafackuje. Důležité ovšem je pamatovat na to, že ústava tu není jen pro hradního pána. Omlátit o hlavu ji můžeme i my jemu.

Srolovat a omlátit o hlavu! Ústavu nemusí ohýbat jen Zeman
Prezident Miloš Zeman je svým tvůrčím způsobem vysvětlování ústavy proslulý, proč tedy nepostupovat stejně? (ilustrační snímek) / Zdroj: EPA-EFE/Profimedia.cz

I když politická scéna po vyhroceném sporu s brekem říká, že to je už moc a že si to už nenechá líbit, vcelku běžně pak začne svá slova mírnit. Vždyť s prezidentem mají spolu jednu krásnou ústavu a ta potřebuje je i Zemana. A že se Zeman změní a že možná byla fakt chyba i na jejich straně.

No a pak se za ním vypraví znova. Jenže jak to u násilníků bývá, od invalidy s vychlastanými játry dostane naloženo ještě víc. A jeho mluvčí Jiří Ovčáček jí k tomu navrch přihodí pár žalmů na cestu.

Takhle nějak vypadá tradiční zbabělá česká politika, ve které je nakonec Bohuslav Sobotka tím jediným, kdo se Zemanovi fakt vzepřel. Chápete? Bohuslav Sobotka! Tak špatné to s námi je.

Slušný demokrat si o Zemana nemá opřít ani kolo a má se ho snažit z politiky dostat všemi dostupnými prostředky.

​Paní Nepoučitelná

Člověk by přitom řekl, že zrovna ODS by měla být už dávno poučená. Jen pro připomenutí: Zeman v roce 2013 sliboval pověřit sestavením vlády toho, kdo mu přinese 101 podpisů poslanců. Ty Miroslava Němcová po pádu vlády Petra Nečase měla, jenže hradní pán si poručil notářsky ověřené podpisy. A nakonec pověřil sestavením vlády Jiřího Rusnoka, který mu přinesl leda tak velké kulové.

Jiří Rusnok a Miloš Zeman
isifa/MAFRA/Dan Materna

Himbajs šúviks, Rusnokovy Rychlé šípy propadly

Parta premiéra Jiřího Rusnoka byla první úřednickou vládou po listopadu 89, která nezískala důvěru veřejnosti. Proč u Čechů neuspěl kabinet, který byl relativně štědrý a hlásal, že nastartoval hospodářský růst? Mimo jiné proto, že mnozí jeho členové zapomněli na dobré vychování a od stranických vlád převzali kořistnické pojetí politiky. Připomeňte si Rusnokovu vládu perem Pavla Jégla.

Rusnok za odměnu naházel Zemanovi do vlády řadu jeho kamarádů, a i když jeho vláda nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, u moci byla ještě půl roku. Prostě ji tam Zeman nechal i bez důvěry a nepověřil sestavením vlády nikoho dalšího. A vlastně řekl, že to tak může být napořád...

Prosím?! Od téhle chvíle si nemá slušný demokrat o Zemana opřít ani kolo, ale má se ho snažit z politiky dostat všemi dostupnými prostředky. A to včetně jeho proruských poskoků.

Jasně, pak už bylo ve vládě hnutí ANO a další volební období drželo dokonce i premiérský post, takže se o slušných demokratech nedá moc mluvit. A jelikož pěstování řepky a dotace nejsou v ústavě, nebyl důvod se o takový nějaký papír vůbec zajímat…

Střih. Rok 2021.

Petr Fiala z ODS se konečně měsíc po volbách dočká pověření pro sestavení vlády. A její budoucí členy následně pokorně nahání debatovat k akváriu s prezidentem, který nedávno utekl hrobníkovi z lopaty. Pochopitelně se pak stalo to, co každý čekal: Zeman mu nejmenuje jednoho ministra. Protože… proč by to dělal, když se může hezky pobavit…?

Že prezident skončí v nemocnici, zcela jistě neznamená, že nemůže vykonávat svůj úřad. Minimálně ne ve smyslu článku 66 ústavy.

​Místo tří šestek dvě

Vítězné pětikoalici se přitom naskytla jedinečná možnost, jak vše urychlit. Prezident už byl jednou nohou v pekle, neschopný výkonu funkce. Použití článku 66 ústavy se tak přímo nabízelo.

Nalijme si ale čistého vína. Že prezident skončí v nemocnici, kde se léčí a je asi úplně mimo, zcela jistě neznamená, že nemůže vykonávat svůj úřad. Minimálně ne ve smyslu zmíněného článku ústavy. To bychom pak mohli udělat i prezidentovi, který jde na operaci nebo třeba sletí ze schodů a skončí na dva dny v umělém spánku...

Ano, v ten konkrétní čas není schopen výkonu funkce, ale nikoliv ve smyslu článku 66. Pokud má někdo nárok na pár týdnů zmizet na dovolenou a neznamená to, že není schopen výkonu funkce, proč by pár týdnů na nemocenské mělo znamenat, že ho funkce zbavíme?

Co říká článek 66 ústavy?

Co říká článek 66 ústavy?
Shutterstock

Uvolní-li se úřad prezidenta republiky a nový prezident republiky ještě není zvolen nebo nesložil slib, rovněž nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády. Předsedovi Poslanecké sněmovny přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky výkon funkcí prezidenta republiky podle čl. 62 písm. a) až e) a k) a dále čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Senátu; uvolní-li se úřad prezidenta republiky v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, přísluší výkon těchto funkcí předsedovi Senátu, kterému též přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky, výkon funkce prezidenta republiky podle čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny.

Tak to ústava opravdu nemyslí. A to ani v případě, kdy Zeman zkolaboval v ten nejméně vhodný okamžik, který od něj nějakou tu důležitou roli skutečně vyžadoval.

V takové chvíli se Ovčáček společně s (kancléřem Vratislavem) Mynářem a (poradcem prezidenta Martinem) Nejedlým dal na modlení. Jako jediní se fakt upřímně modlili od samého začátku, protože by to byl i jejich konec. A Zeman vstal z mrtvých.

Že byl fakt nad hrobem, mimochodem dokládá i fakt, že i ten největší zbabělec – Andrej Babiš – našel odvahu mluvit o čištění Hradu. Teď už zas pokorně mlčí.

Nabízí se různé výklady? Beru ten, který mi vyhovuje. A mlátím protistranu po hlavě.

​Není výklad jako výklad

Kdo snad čekal, že se Zeman vrátí pokornější a že třeba velkoryse nebude prudit vznikající pětikoalici, když ta se v době jeho boje o život rozhodla vykládat ústavu gentlemansky (a tak, jak to její autoři mysleli), ten se šeredně spletl.

Kancléř Vratislav Mynář
Michal Růžička/MAFRA/Profimedia.cz

Vráťo! Martine! Ivano! Tragédii Hradu by líp nenapsal ani Mácha

Role v anarchistické hradní partě, která se nikomu nezodpovídá a tančí kolem dohořívajícího ohně, jsou rozdány jasně. Nepochopitelné zůstávají pouze úlohy Ivany a Kateřiny Zemanových. Proč aspoň ony nemohly svému manželovi, respektive otci, dopřát důstojné zacházení a neubránily ho před tím, aby se stal pouhou věcí v rukou svých pochlebovačů? ptá se nad nedávným děním v Ústřední vojenské nemocnici Ondřej Stratilík.

Zeman ví, že příležitost odejít jako prezident a politik, na kterého se bude s odstupem času vzpomínat snad i v dobrém, už dávno prochlastal. A tak se do myslí musí zapsat jinak.

Jeho vysmívání se ústavě a ústavním zvyklostem mě vytáčí, ale ještě víc mě vytáčí, že mu to politici tolerují. Argument, že nebudou ohýbat ústavu, že nebudou jako on, je totiž úplný nesmysl. Ústava je právní předpis jako každý jiný: když ho jedna strana používá proti vám, musíte ho vzít a ohnout naopak ve svůj prospěch.

Nabízejí se různé výklady? Beru ten, který mi vyhovuje. A mlátím protistranu po hlavě.

Kdo má pravdu? Ať o tom rozhodne soud, v tomto případě Ústavní.

Ústava tu je od toho, aby se používala, nikoliv aby se nábožensky uctívala. A Zeman ji aktivně používá jako prevít. Pak ji ale pojďme vzít a taky ji používat. A vykládat tak, jak potřebujeme my. Abychom prevíta porazili. Nebo aspoň usměrnili.

Ústava článek 66 pojistila tím, že je třeba mít většinu v poslanecké sněmovně i senátu. To se málokdy nějaké politické síle podaří.

​Proč článek 66? Proč ne?!

Strany pětikoalice navíc mají většinu v Poslanecké sněmovně i Senátu. Nikoliv ústavní, jen prostou, ale i to je už dostatečná síla, která k použití článku 66 stačí. Proč to ale dělat, pokud k jeho aktivaci nebyl důvod, ani když si byl Zeman obhlídnout svůj pokoj v pekle? Protože… je to jedno.

Hmota versus proces

Aby člověk laický pochopil, právo je hmotné a procesní. To hmotné vám říká, co jsou vaše práva a povinnosti. Právo procesní upravuje, jak se můžete domoci práv, která vám dává právo hmotné. Obojí je důležité a mnoho lidí u soudu bez právníka nepohoří proto, že by na jejich straně nebylo hmotné právo, ale protože si to pokazí procesně.

Dobrý právník umí naopak využít proces ve váš prospěch, i když v právu nejste. Například trestní věci. Spácháte trestný čin dle trestního zákoníku, tedy hmotného práva. Ale sedět nepůjdete, protože váš obhájce najde celou řadu pochybení v postupu policie v rozporu s trestním řádem, právem procesním, že vás nepůjde odsoudit, protože třeba nepůjde použít důkazy, které policie zajistila.

Použít postup podle daného článku jde. Zeman se pak bude muset obrátit na Ústavní soud, který mu jistě vyhoví, ale to nějakou chvilku zabere. I v tomhle krátkém mezidobí ale může předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, na niž ústava přenese prezidentské pravomoci, najmenovat vládu přesně tak, jak ji sám Fiala chce.

Vláda pak předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a dostane důvěru. Udělat se to ale musí bleskurychle, protože Ústavní soud může vydat předběžné opatření a ve věci samé rozhodne do 15 dní. Procesně naplánovat takovou akci však není žádný problém.

Pokud teď někdo křičí, že to je ústavní puč, tak neví, co to puč je. Byla by to ústavní krize, bezesporu. Ale ústavní krize tu už je. A vyvolal ji Zeman, navíc zdaleka ne poprvé.

Ústava článek 66 pojistila tím, že je třeba mít většinu v Poslanecké sněmovně i Senátu. To se málokdy nějaké politické síle podaří, a tedy to musí být opravdu demokratický konsenzus. Druhou pojistkou je možnost zásahu Ústavního soudu, pokud se na něj prezident obrátí. Žádná z pojistek by tedy nebyla vynechána ani obejita, všechno by proběhlo v souladu s ústavou.

Zemanovi mnohdy lidé tleskali jen proto, že se jim líbilo, jak s ostatníma zametá. Nakonec třeba zatleskají i téhle akci.

​Důležité procesy

Chytře používat procesy prostě patří k právu a právnímu státu. Ano, mnohdy to jsou účelové skopičinky, které u soudu nakonec narazí, ale splní svůj účel: poskytnou čas pro něco jiného.

Umožňuje tedy ústava většině v Poslanecké sněmovně a Senátu vzít nemohoucímu prezidentovi pravomoci? Umožňuje. A hodilo by se to teď? Hodilo. A je prezident nemohoucí? No, to asi není, ale čipera taky ne, takže to divadlo nebude vypadat tak nedůstojně.

Komu v tomhle sporu fandíte?

Využít proces pro zbavení funkce prezidenta, byť jen na chvilku, se tak přímo nabízí. A je plně legitimní ho použít. Jásat nad tím nemusíme, můžeme se cítit trochu blbě, ale tak to prostě je. Každý právník to občas zažívá a právní spory jsou takových úkonů plné.

A co na to voliči? Zrovna Zemanovi mnohdy lidé tleskali jen proto, že se jim líbilo, jak s ostatníma zametá. Nakonec třeba zatleskají i téhle akci. Že by totiž byl aktuálně nějaký jiný důvod, proč mít Zemana rád, než že je to alfa samec, o tom dost pochybuji.

Je čas ho uzemnit. A ukázat i do budoucna, že kdo bude ústavu ohýbat, dočká se toho, že my demokraté ústavu srolujeme a praštíme ho s ní po hlavě (státu).

Ústava tu není jen pro Zemana. Tak ji prosím používejme!

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
120
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Němec

Petr Němec

* 1984. Ostravák. Absolvent práv na Masarykově univerzitě. Nyní pražská náplava. Advokát. Majitel australského ovčáka a řopíku. Suchar. Obdivovatel tvorby Hrabala, Skácela a Alizée. Web: www.akpetrnemec.cz,... Více

Související témata

Jan LipavskýkomentářMiloš ZemanPetr Fialaprezidentprezidentské pravomociústavavláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo