Vráťo! Martine! Ivano! Tragédii Hradu by líp nenapsal ani Mácha

Ondřej Stratilík
Ondřej Stratilík
21. 10. 2021
 55 263

Role v anarchistické hradní partě, která se nikomu nezodpovídá a tančí kolem dohořívajícího ohně, jsou rozdány jasně. Nepochopitelné zůstávají pouze úlohy Ivany a Kateřiny Zemanových. Proč aspoň ony nemohly svému manželovi, respektive otci, dopřát důstojné zacházení a neubránily ho před tím, aby se stal pouhou věcí v rukou svých pochlebovačů?

Vráťo! Martine! Ivano! Tragédii Hradu by líp nenapsal ani Mácha
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář / Zdroj: Michal Růžička/MAFRA/Profimedia.cz

Pokud by Miloš Zeman zůstal zavřený za zdmi Pražského hradu nebo lánského zámku, z nichž prezidentská kancelář vytvořila téměř nedobytné citadely, asi by si Vratislav Mynář, Martin Nejedlý, Jaroslav Hlinovský či Vladimír Kruliš mohli dále spokojeně hrát na vládce. A dál se bavit biblickými alegoriemi jejich dveřníka Jiřího Ovčáčka na sociálních sítích.

Tomu je ale, zdá se, konec. Povolební převoz prezidenta do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, který mu nejspíš zachránil život, odkryl zatuchlou oponu, před níž muži kolem Zemana inscenovali, že vše je tak, jak má být. A že jediné, co teď potřebuje odpočívající prezident s vinnou klobásou v jedné ruce a meruňkovým knedlíkem v té druhé, je pouze čas a klid na zotavenou.

Miloš Zeman není a v nejbližší době nebude v takovém zdravotním stavu, aby mohl plnit své pracovní povinnosti.

Klíčový obrat

útočný brífink Vratislava Mynáře v pondělí 18. října naznačil, že osvětimanskému dotačnímu šíbrovi a jeho kamarádům začíná docházet, že nemají situaci ve vlastních rukou. Že vedení Ústřední vojenské nemocnice sdělí horní komoře informace, které během několika hodin naprosto změní situaci.

„Mediální hra, kterou vyvolal předseda Senátu pan Vystrčil svým dopisem, aby Kancelář prezidenta republiky zjišťovala, případně poskytla informace, které nejsou v souladu se zákonem, měla sloužit pouze jako vždy ke zviditelnění. Dovolte mi, abych podotkl, že tolik pokrytectví, které předvádí předseda a někteří členové Senátu, jsem v životě nezažil,“ zavelel Mynář k jedné z posledních trapných hradních ztečí.

A dost! aneb Odstřižený Ovčáček

Že v komunikaci Hradu není něco v pořádku, naznačila i oborová asociace APRA, která odsoudila chování mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Podle asociace profesionálů z oboru PR nevykonává práci tiskového mluvčího eticky a v souladu s oborovými principy. Od způsobu výkonu jeho práce se proto distancovala a otevřeným dopisem zformulovala principy, které Jiří Ovčáček porušuje.

„V aktuální situaci, kdy je na jeho způsob práce oprávněně upřena mimořádná pozornost, obor dehonestuje neprofesionálním a neetickým výkonem funkce tiskového mluvčího prezidenta republiky,“ zdůvodnil veřejnou výzvu k odsouzení Ovčáčkovy práce Rostislav Starý, člen výkonné rady APRA.

Neví, o čem je řeč? Pár příkladů z Ovčáčkova (oficiálního hradního) Twitteru:

19. října 2021, 9:37
1938-1948-1968-2021

19. října 2021, 9:36
Jsou stále stejní. Už konstruují protistátní spiklenecké centrum. Vyhrát ale nemůžete. Sami se totiž odsuzujete.

19. října 2021, 9:27
V dějinných situacích, kdy mocní se neohlíželi na nic a elity selhaly v obraně humanity, zachraňovali zemi skromní a tiší lidé. Jsou tu i teď. A není jich málo. Děkuji jim za to z celého srdce.

19. října 2021, 9:05
„Nejsem Edvard Beneš, abych ustupoval tlaku hulákajícího pražského davu.“ Co Bůh řídí, dobře řídí.

18. října 2021, 17:49
Mala mens, malus animus. (Zlá mysl, zlý duch.)

Díky tomu, že je prezident konečně pod neustálým dohledem skutečných odborníků, mohli o několik hodin později senátoři citovat z oficiálního dopisu Ústřední vojenské nemocnice. A byly to naprosto jiné informace, než se dosud snažil podbízet Hrad. Dost přesně odpovídaly tomu, co v posledních dnech popisují česká média – Miloš Zeman není a v nejbližší době nebude v takovém zdravotním stavu, aby mohl plnit své pracovní povinnosti.

Tyhle informace prý navíc Mynář měl k dispozici už od středy 13. října.

Jestliže chování Mynáře a jeho party můžeme chápat jako prospěchařské, u Zemanových dam není něco takového pochopitelné.

Naaranžovaná kulisa

Na celé téhle hře ochotnického uměleckého spolku vedeného impresáriem Vráťou z Osvětiman nejvíc – z lidského hlediska – zaráží postavení a přešlapování dvorních dam. I když manželství Ivany a Miloše Zemanových nepatří právě mezi ty výkladní a následováníhodné, přece jen je zarážející, proč paní Ivana vlastně vůbec dopustila to, co se s jejím mužem děje nyní. Prezidenta v nemocnici pravidelně navštěvuje, o jeho zdravotním stavu tedy musí mít stejné, ne-li lepší, informace než Vratislav Mynář.

Tajemná paní Ivana

 

Ivana Zemanová je druhou manželkou Miloše Zemana. Seznámila se s ním v roce 1990, kdy se stala jeho asistentkou v Prognostickém ústavu. V roce 1993 se vzali, v roce 1994 se jim narodila dcera Kateřina. Po Zemanově odchodu z postu předsedy vlády ČR do penze, kdy se manželství stalo spíše formálním, manželé začali žít odděleně: Miloš Zeman na Vysočině, Ivana Zemanová s dcerou v panelovém bytě v Praze.

Ivana Zemanová se jen zřídka objevuje při oficiálních příležitostech a střeží si své soukromí. Zejména po prvním pokusu o Zemanův návrat do vrcholných politických funkcí v roce 2003 byla zklamaná z výsledku prezidentských voleb, kde její manžel nebyl zvolen. Na protest vystoupila z ČSSD a přestala se také objevovat na veřejnosti.

Na rozdíl od dcery Kateřiny se nezapojila do další manželovy volební kampaně v kandidatuře na prezidenta republiky v roce 2012. První krátký rozhovor během předvolební kampaně poskytla až krátce před druhým kolem přímé volby.

Zdroj: Wikipedia.org

I její vystoupení ze 14. října (viz box vlevo) totiž vypadá pouze jako kulisa naaranžovaná vedoucím Kanceláře prezidenta republiky, u níž navíc asistovala i dcera Kateřina. Byla to prostě jen další cynická hra o čas? „Chci vás poprosit o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl, a proto vás znovu prosím o toleranci. Budu vás informovat, jak bude znám další vývoj, a prosím, abyste mému manželovi dopřáli klid. A velmi prosím ty z vás, kteří máte prezidenta rádi, abyste na něj mysleli,“ sdělila Ivana Zemanová.

Jestliže chování Mynáře a jeho party můžeme chápat jako prospěchařské s jasným motivem současnou situaci co nejvíc protahovat a vytřískat z ní co nejvíc, u Zemanových dam není něco takového pochopitelné. Přece jednou ze základních lidských vlastností, kor když se jedná o tak blízkého příbuzného, je zajistit člověku to nejlepší zacházení a bránit jej před těmi, kdo by jej chtěli jakkoliv využívat a zneužívat

A pokud toho už není schopná paní Ivana, měla by se o to snažit alespoň dcera Kateřina. Nebo to už je Hrad zase natolik prolezlý oním nemorálním a bezcitným morem, od něhož byl po roce 1989 náročně dezinfikován?

I proto zůstává rozum stát především nad chováním Ivany a Kateřiny Zemanových. Proč hlasitěji nebojují, proč nenechaly prezidenta převézt do nemocnice dřív, proč přistoupily na Mynářovu hru, proč nic nedělají proti tomu, jakým dehonestujícím způsobem o prezidentovi jeho nejbližší informují, a proč prostě a jednoduše neřeknou, jaký je zdravotní stav Miloše Zemana?

Na současné dění kolem Miloše Zemana je velmi neradostný pohled. Jistě i pro ty, kdo jej nevolili.

Příjemný bonus

Poměrně zapomenutou otázkou tak zůstává to, kdo z nejbližších prezidentovi pomáhá skutečně nezištně. Kvůli své neprozřetelnosti se Miloš Zeman v minulých letech zbavil všech těch, kdo mu nemazali med kolem úst, a obklopil se hlavně prospěcháři, jimž šlo především o vlastní výhody.

Zřejmě i proto po konci svého prvního prezidentského mandátu kandidoval podruhé, místo toho, aby si raději s přibývajícími roky užíval stáří na oblíbené Vysočině. A pravděpodobně i proto to nyní s českým prezidentským úřadem vypadá tak, jak vypadá: místo nejváženější instituce v zemi připomíná anarchistickou buňku zlaté mládeže bez jakéhokoliv respektu k jiným autoritám.

Kdopak to tu tahá za nitky?

Zeman teď doplácí na to, co sám zasel.

Zdravotní stav prezidenta se nezhoršil náhle. Churavěl déle. Ostatně hned v lednu 2018, když ve druhém kole prezidentské volby porazil o 152 tisíc hlasů Jiřího Drahoše, se mluvilo o tom, že během svého druhého mandátu už zřejmě Zeman nebude nijak aktivním. I kvůli stále zřetelnějším zdravotním potížím. Což se velmi jasně potvrdilo.

Na současné dění kolem Miloše Zemana je velmi neradostný pohled. Jistě i pro ty, kdo jej nevolili. A pokud jej zákonodárci skutečně zbaví jeho pravomocí, bude to pro vážně nemocného prezidenta spíše vysvobození.

I z toho důvodu je možné brát aktivitu Senátu především jako pomoc Zemanovi, který se bude moct soustředit pouze na své zdraví. Že při tom přijdou o moc, diplomatické pasy a přístup na Hrad nikým nevolení úředníci bez prověrek a s nejasnými úkoly, je pak jen příjemným bonusem.

Autor je reportérem CNN Prima News

Ohodnoťte článek

-
727
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Stratilík

Ondřej Stratilík

Vystudoval žurnalistiku a následně i mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Člen redakce Reportérů ČT a externí dopisovatel magazínu Jane's Defence Weekly pro oblast střední... Více

Související témata

Jiří OvčáčekkancléřkomentářMiloš ZemanPražský hradprezidentské pravomocisenátústavaVratislav Mynář

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo