Kauza Pandora Papers teď Babiše nesestřelí, po volbách ale může

David Ondráčka
David Ondráčka
6. 10. 2021
 9 092

Mít v čele vlády člověka, který zakrývá původ peněz a na tajňačku nakupuje anonymně nemovitosti přes karibské offshory, je pro Česko velká ostuda. Může kauza ještě zamíchat výsledky voleb a co bude čekat Andreje Babiše později?

Kauza Pandora Papers teď Babiše nesestřelí, po volbách ale může
Premiér Andrej Babiš je jednou z nejvýraznějších osobností v rámci kauzy Pandora Papers. / Zdroj: Úřad vlády ČR

Celkem dlouho se čekalo na to, jestli se před sněmovními volbami objeví ještě nějaké velké téma, které může zahýbat předpokládanými výsledky jednotlivých stran a tím pádem i možným složením budoucí vlády.

Kauza Pandora Papers je sice velká věc a Andrej Babiš může skutečně žehrat na to, že materiály byly zveřejněny ještě před 8. a 9. říjnem, kdy se vydáme k volebním urnám, velké zemětřesení v preferencích už ale nečekám. Co přijde potom, je ale jiná otázka. Z dlouhodobého hlediska by mohla tahle kauza současného premiéra pořádně bolet.

Volební kalkulačka
Shutterstock

Komu to tam hodit? Volební kalkulačka 2021

Volby do sněmovny 2021 nás čekají už tenhle pátek a sobotu 8. a 9. října 2021. Jestli pořád nevíte, pro koho se rozhodnout, pomoci může naše volební kalkulačka.

 

Ale zpátky do současnosti. Pandora Papers přinesla další obrovský únik z databází 14 globálních zprostředkovatelů a advokátů offshorového byznysu, a pak důslednou práci konsorcia investigativních novinářů po celém světě. V jejich síti uvízly velké ryby jako třeba jordánský král nebo ruští oligarchové z okolí prezidenta Putina.

V Česku byl chycen při činu právě Babiš při podezřelém nákupu nemovitostí ve Francii přes offshory z Britských Panenských ostrovů.

Času do voleb je už hrozně málo, vysvětlit kauzu lidsky a jednoduše není lehké...

Offshore Babiš

Andrej Babiš má velký problém, jeho transakce vykazuje všechny znaky praní peněz a zakrývání původu majetku (takto se domy opravdu nekupují). Evidentně to bude vyšetřovat policie a daňová správa ve Francii (jak znám jejich TracFin, jsou velmi důslední a vyšetřovat budou natvrdo) a v USA (ani tam to nebude mít Babiš lehké jako v případě naší finanční správy, kterou má obsazenou „svými“ lidmi).

Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden jsme přinesli sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v parlamentních volbách ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Položili jsme dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou ho reflektovat. Cílem je představit hlavní smýšlení kandidujících spolků. Míru shody s jednotlivými partajemi si můžete vyzkoušet ve volební kalkulačce, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Co se týče voleb, politicky ho to asi moc neohrozí. Je dokonalý teflon a jeho voliči mu odpustí v podstatě cokoli. I opakované lži, že offshory nepoužívá. Ostuda pro Česko to je ale velká. Volby každopádně rozhodnou jeho budoucnost v politice. Jasné je, že svou kůži nedá zadarmo, hraje o hodně. Čekejme proto klasické zapírání a odvádění pozornosti k jiným tématům. Sebereflexe je v tomto případě science fiction.

Je fakt, že času do voleb je už hrozně málo, vysvětlit kauzu lidsky a jednoduše není lehké, a naši opoziční lídři toho podle mě ani nejsou schopni.

Karibská anonymita

Cílem offshore firem je především zajistit anonymitu, pak pomoci k vyhýbání se placení daní (tax avoidance). Takové „zhasnutí“ láká otevřenou kriminalitu, praní peněz, mafie nebo ukrytí peněz ukradených z veřejných rozpočtů. Ukázkovým příkladem jsou i tuzemští kmotři, kteří přes offshory vyváděli – bohužel úspěšně a zatím bez potrestání – peníze ze státních a městských firem. Vše probíhá na hraně, v šedé zóně, využíváním mezer a slabých kapacit států.

Podle mě je to jeden z největších makroekonomických problémů světa, který silně prohlubuje nerovnosti. A ta vede k řadě dalších problémů a rozkladů společností. Chudí lidé a střední třída daně platí, malé a střední firmy také nezakládají offshorová schémata a platí, co mají. No a část bohatých elit a korporací se nám všem bezostyšně směje, neplatí korporátní daně vůbec a mává vesele z Karibiku. To je pokrytectví, které už není udržitelné.

FINMAG PODCAST: Babiš je predátor, se kterým musíte jednat tvrdě:

Na mezinárodní scéně sílí tlak s neutěšenou situací něco konečně udělat. A podobných vyšetřování a úniků jako jsou Panama nebo Pandora Papers bude kvapem přibývat. Ve vyspělých zemích jsou podobná odhalení pro další působení ve veřejných funkcích zcela diskvalifikující. Kam se zařadí Česko, uvidíme v nejbližší době.

Potřebujeme koordinovaný přístup na úrovni EU, důsledně zavést rozkrývání majetkových struktur, ideálně globální rejstřík konečných majitelů...

Co s offshory?

Tyto globální „leaks“ neboli úníky informací – proběhly už Panama Papers, Global Leaks, Lux Leaks a další – ukazují systémový rozsah problému (odhadovány jsou úniky ve výši 13 trilionů dolarů). Zároveň alespoň trochu vedou ke krátkému pohoršení veřejnosti a médií a jistému voyerismu – kdo byl načapán tentokrát?

Bude to Babiše bolet?

Potřebujeme koordinovaný přístup (v našem případě na úrovni EU), důsledně zavést rozkrývání majetkových struktur, ideálně globální rejstřík konečných majitelů, CBCR (Country-by-country reporting) a opravdu důsledný zákaz účasti anonymních firem v dotacích a veřejných zakázkách. Zároveň také mezinárodní spolupráci daňových správ a rychlou výměnu informací.

Anebo jako ve Francii, kde může uvalit finanční správa speciální daň na transakce z daňových rájů (jurisdikcí nespolupracujících na výměně informací), a to až 75 procent. Takové změny už totiž sci-fi nejsou a Andrej Babiš by nakonec ještě ve spojení s dalšími jeho nedořešenými kauzami mohl opravdu litovat.

Ohodnoťte článek

-
50
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
David Ondráčka

David Ondráčka

Konzultant, bývalý ředitel české pobočky Transparency International.

Související témata

Andrej Babišdaňový rájkomentářnemovitostiPandora Papers

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo