Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zrušíme daně, zeštíhlíme stát, hlásí Trikolora, Svobodní a Soukromníci

Michal Hron
Michal Hron
23. 9. 2021
 9 743

Zeštíhlit stát, zlegalizovat švarcsystém a nezavádět nové daně, ba dokonce ty stávající snížit, nebo rovnou zrušit. Tak nějak představil politické cíle trojkoalice Trikolora, Svobodní a Soukromníci ve volebním speciálu Finmag.cz místopředseda Strany soukromníků České republiky Michal Dvouletý.

Zrušíme daně, zeštíhlíme stát, hlásí Trikolora, Svobodní a Soukromníci
Michal Dvouletý, místopředseda Strany soukromníků České republiky, odpovídal pro volební speciál 2021 za koalici Trikolora Svobodní Soukromníci. / Zdroj: Se souhlasem Michala Dvouletého

S koalicemi se pro letošní parlamentní volby doslova roztrhl pytel. Spolu do nich jdou nejen SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, ale i Piráti a STAN. Dneska tu pak máme další partu v podobě hnutí Trikolora, která se spojila se Stranou soukromníků ČR (Soukromníky) a Stranou svobodných občanů (Svobodnými). Tahle koalice se sice v předvolebních průzkumech pohybuje pod potřebnou pětiprocentní hranicí (kolem tří procent), tedy na opačném konci než první dvě jmenované, ale není všem dnům konec.

Národovecké uskupení, které do voleb vyráží s mottem Abychom mohli svobodně žít, prosperovat a být hrdí na svoji zemi, vzniklo teprv v březnu letošního roku, kdy lídři jednotlivých stran představili koaliční dohodu. Václav Klaus mladší jako zakladatel Trikolory tehdy uvedl, že chtěji být především alternativou k současnému levicovému a protinárodnímu směřování české politiky. „Jsem rád, že se spojují tři nesocialistické strany, které vidí řešení ve staré dobré demokracii, v kapitalismu, v národním státu,“ dodal.

V předchozím speciálu Finmagu na téma parlamentní volby 2017 Trikoloru ani Soukromníky nenajdeme. První jmenovné hnutí ještě ani neexistovalo (Klaus mladší se do sněmovny dostal za ODS a Trikoloru založil v roce 2019 poté, co se s ní rozhádal) a Soukromníci tehdy neprolezli redakčním sítem, které bylo vzhledem k rekordnímu počtu kandidujících stran a hnutí nutností. Zato Svobodní tehdy v čele s Petrem Machem krátce zazářili.

Dnes názory koalice Trikolora Svobodní Soukromníci představí Michal Dvouletý, slovácký patriot, zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště a místopředsedou Strany soukromníků České repoubliky. Volební speciál 2021 na Finmag.cz budiž pro dnešek jeho...

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
+57
+

NE. Odmítáme jakékoliv zvyšování daní. Naší vizí je rovná daň ve výši 15 %.


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
+51
+

NE. Nepodporujeme umělé a státem diktované navyšování minimální mzdy.


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
+49
+

NE. Odvodové zatížení v ČR patří k nejvyšším v EU, proto naopak prosazujeme snížení daní a zjednodušení podmínek pro podnikání.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
+42
+

NE. Trváme na tom, že musíme zachovat českou korunu, mimo jiné jako jeden z projevů suverenity našeho státu, ale také jako nástroj ke stabilizaci české ekonomiky.


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+43
+

ANO. Potvrzuje se, že většina obcí je lepšími hospodáři než stát a umí veřejné zdroje více cíleně a efektivněji alokovat.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
+41
+

NE. Jsme pro omezení státní moci nad podnikáním.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
+35
+

NE. Jasně deklarujeme, že nebudeme zvyšovat a zavádět žádné nové daně. Tento princip budeme hájit i v případě robotů.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
+20
+

ANO. Sebevědomou kapacitu ozbrojených sil a schopnost nájit nedotknutelnost vlastního území vnímáme jako nutný projev státní suverenity.


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
+49
+

NE. Prosazujeme ukončení umělého zvýhodňování elektromobility a jiných ztrátových ekologických aktivit. Odmítáme plán EU na zákaz prodeje aut se spalovacím motorem.


10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
+36
+

ANO. Naše země, naše pravidla. Česká ekonomika se dnes neobejde bez zahraničních pracovníků, ale za přísných, ale zároveň jednoduchých pravidel.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
+36
+

NE. Trikolora Svobodní Soukromníci nebudou zavádět žádné nové daně a ty současné budeme buď snižovat, nebo rušit. V případě řešení bytové krize chceme prosadit renesanci družstevního bydlení se zapojením měst a obcí.


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporce)?

-
+22
+

NE. Trikolora Svobodní Soukromníci nebudou zavádět žádné nové daně a ty současné budeme buď snižovat, nebo rušit.


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+41
+

NE. Chceme snižovat míru státních regulací, které nepomáhají občanům ani podnikatelům. To se týká i stavebního spoření. Obzvláště v dnešní době nechceme lidem ještě více komplikovat zdroj financování jejich bydlení.


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
+49
+

ANO. Důchodový systém musí být nejen solidární, ale také spravedlivý. Především je však třeba prosadit komplexní důchodovou reformu, které se všechny dosavadní vlády vždy uměly pouze vyhnout.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
+48
+

ANO. Podporujeme jadernou energetiku, smysluplné dotěžení zásoby uhlí i racionální využití obnovitelných zdrojů jako doplněk energetického mixu.


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
+39
+

NE. V žádném případě. Očkování proti covid-19 musí zůstat dobrovolné a stát musí skončit s přímým či nepřímým nátlakem na očkování zdravých a neohrožených skupin obyvatel.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
+48
+

ANO. Prosazujeme zjednodušení pravidel pracovního práva pro všechny skupiny zaměstnanců a zaměstnavatelů.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
+47
+

ANO. Chceme prosadit ústavní zakotvení práva platit českou korunou a práva platit v hotovosti.


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
+32
+

NE. Trikolora Svobodní Soukromníci nebudou zavádět žádné nové daně a ty současné budeme buď snižovat, nebo rušit.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+46
+

NE. Trikolora Svobodní Soukromníci chtějí štíhlý a efektivní stát s minimálním množstvím regulací.


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
19
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

domácí politikavolbyVolební speciál 2021
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo