Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo půjde s Babišem? Nehlaste se všichni

Pavel Jégl
Pavel Jégl
21. 9. 2021
 10 508

Příští koalici bude po volbách skládat Andrej Babiš. Není jisté, zda se mu to podaří. Je však jasné, že na to dostane hromadu času a že ho Miloš Zeman bude ve Strakově akademii držet tak dlouho, jako to bude možné.

Kdo půjde s Babišem? Nehlaste se všichni
Kdo půjde s Babišem? / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Andrej Babiš vyjde z voleb s největším ziskem. Pohádka o tom, že s ním bude líp, má mezi voliči pořád pozoruhodný úspěch. Aktuální předvolební průzkumy mu připisují zisk víc než čtvrtiny hlasů.

Většina ve sněmovně ale jeho hnutí stejně nekápne. Babiš přesto může být klidný, protože je jasné, že prezident – ať už Hradu, Lán či nemocnice – ho pověří, aby sestavil vládu. A to dokonce i v případě, když kýžených 101 (a případně víc) křesel získají v součtu dvojkoalice Pirátů a Starostů s trojkoalicí ODS, lidovců a TOP 09.

Miloš Zeman už dal najevo, že předvolební koalice pokládá za podvod na voličích. A nedá se očekávat, že tenhle názor změní, byť říká, že názory nemění jen blbec.

To znamená, že Babiš začne shánět nějakou stranu či strany do většinové koalice. Anebo se je bude snažit přimět k tomu, aby jejich poslanci během hlasování o důvěře zmizeli na drink do sněmovní kantýny, a tak umožnili ANO získat většinu.

Ve druhém případě by Babiš mohl řídit vládu na základě nějaké nové varianty opoziční smlouvy, v níž se „opoziční spojenec“ zaváže, že vládu neshodí (nevysloví jí nedůvěru), aniž by slíbil, že ji bude podporovat a hlasovat pro její návrhy.

Obě řešení se přirozeně dají kombinovat. Takže, kde může Babiš lovit a kdo s ním půjde?

Petr Fiala se zaklíná, že s Babišem (ba ani s hnutím ANO bez Babiše) do vlády nepůjde. Jenže pětice stran, která vyrazila proti Babišovi, nemá valné vyhlídky na většinu...

Babišova vláda bez Babiše?

Po minulých volbách k sobě Babiš do vlády nalákal sociální demokraty a k tomu si vyjednal podporu komunistů. Obě strany to braly jako šanci prosadit své plány a přežít dobu jeho převahy. Jenže Babišova dominance pokračuje, zatímco oranžoví a rudí voliče poztráceli.

Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pak pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Zatím odpovídali: 

Babiš s tímhle modelem sotva může počítat. Není pravděpodobné, že obě strany překonají pětiprocentní práh nutný pro vstup do sněmovny. A pokud by se jim to přece jen podařilo, nemusí být ochotné dělat mu další čtyři roky užitečné idioty.

Je jasné, že Babiš nemůže kalkulovat ani se SPOLU a Piráty se Starosty – s koalicemi, které se daly dohromady jako protibabišovské bloky. Ledaže by z trojkoalice odloupl ODS, s níž si Babiš přál vládu už po minulých sněmovních volbách.

Letos poslanci za ANO a ODS svorně hlasovali pro snížení daní, a pokud se dokážou shodnout na tom, že daně se nebudou zvyšovat, pak takové spojenectví vypadá logicky. Tím spíš, že po EET se slehla zem a Babiš ji ani nepřipomíná.

Petr Fiala se zaklíná, že s Babišem (ba ani s hnutím ANO bez Babiše) do vlády nepůjde. Jenže pětice stran, která vyrazila proti Babišovi, nemá valné vyhlídky na většinu a v ODS jsou slyšet hlasy, že ANO je přijatelnější než Piráti (byť ne s Babišem). Verze vlády těchto stran bez jejích šéfů se nedá vyloučit, ani když Babiš ujišťuje: „Jsem lídr a jsou to volby o tom, kdo bude premiér.“

Babiš by své lidi ve vládě mohl řídit esemeskami, zbavil by se střetu zájmů a uvolnil si ruce k tomu, aby kandidoval na Hrad (volby prezidenta budou na jaře 2023).

Na koalici s ODS či jinou partají ze zmíněné pětice však Babiš není odkázán. Má ještě Tomia Okamuru a jeho jarmark. Ponechává si ho v záloze, neútočí na něj. Je však otázkou, zda by tuhle nahnědlou partu strávili někteří z Babišových poslanců.

Z dosavadních sond také není jisté, zda by takové souručenství ANO zajistilo Babišovi většinu. Nejspíš by musel přispěchat na pomoc plukovník Šlachta se svým komandem policistů v záloze, komunisté, nebo jiná, pětiprocentní strana.

Teoreticky může Zeman držet Babiše ve Strakově akademii bez důvěry až do března 2023, kdy končí jeho prezidentství. A nemusí to být pouhá teorie...

Se Zemanem v zádech

Na první pohled může úkol sestavit příští koalici pro Babiše představovat pokus o kvadraturu kruhu. Úloha sestrojit ke kruhu čtverec o stejném obsahu, pomocí pravítka a kružítka, řešení nemá. Povolební zadání pro Babiše však nějaká řešení mít bude. A Babiš na ně bude mít od prezidenta spoustu času.

Kdo půjde s Babišem?

Prezident na něj netlačil ani po minulých volbách. Tehdy Babišova druhá vláda se sociálními demokraty získala důvěru osm měsíců po volbách. Proč by tentokrát Zeman Babišovi nedal ještě větší porci času? A to i v případě, kdyby SPOLU a Piráti se Starosty nakrásně měli většinu.

V roce 2013 nejmenoval premiérkou Miroslavu Němcovou z ODS, byť měla pro chystanou vládu většinu. Místo toho vyslal do Strakovky Jiřího Rusnoka, jehož úřednický kabinet nemohl na důvěru sněmovny pomýšlet. A bez důvěry ho nechal vládnout sedm měsíců – až do předčasných voleb.

Teoreticky může Zeman držet Babiše ve Strakově akademii bez důvěry až do března 2023, kdy končí jeho prezidentství. A nemusí to být pouhá teorie. Přece nedopustí vládu koalic, které označuje za podvod na voličích.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
37
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabišANOkoalicekomentářpreferencevolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo