Minimální mzdu svážeme s průměrnou, to handrkování je nedůstojné, říká SPD

Michal Hron
Michal Hron
21. 9. 2021
 8 661

Svobodě a přímé demokracii připisují aktuální předvolební průzkumy dvouciferný zisk. I přes předchozí propad popularity tak může partaj v čele s Tomiem Okamurou sehrát klíčovou roli v povolebních vyjednáváních. Pro volební speciál 2021 na Finmag.cz představil její názory poslanec Jan Hrnčíř.

Minimální mzdu svážeme s průměrnou, to handrkování je nedůstojné, říká SPD
Jan Hrnčíř, SPD / Zdroj: Profimedia.cz

Co si budem, SPD je svérázná partaj. V lecčems opisuje od Babišova hnutí ANO, především v přizpůsobování programu aktuálním náladám. Tedy populismu. V jiném zas zastává dlouhodobě konzistentní linii, třeba v odporu vůči migraci, což je ostatně pro nacionalisticky laděné hnutí stěžejní téma.

Strana vzniklá v roce 2015 na dvou hlavních tvářích někdejšího Úsvitu přímé demokracie – Tomiu Okamurovi a Radimu Fialovi – se i díky tomuto mixu přístupů dokázala odrazit od pětiprocentní hranice, ke které po předchozích volbách postupně kleslo, a znovu oslovit přes deset procent voličů. Aktuální průzkumy jí tak přisuzují zhruba stejný výsledek jako v minulých volbách v roce 2017, kdy v našem volebním speciálu vystoupil sám nejvyšší Tomio Okamura.

Letos dostal předvolební dotazníky na starost poslanec SPD Jan Hrnčíř. Ten v minulosti oblékal například i dres TOP 09 či již zmíněného Úsvitu, úspěch ovšem zaznamenal až se svou současnou domovskou partají. Jejím členem je ivančický rodák, ekonom a vysokoškolský pedagog od roku 2015. O rok později se stal zastupitelem Jihomoravského kraje a v minulých parlamentních volbách ho voliči poslali až do Sněmovny. Hrnčíř současně působí v zastupitelstvu města Blansko, kde žije.

Zařadit hnutí SPD přesně na politickém kompasu není snadné. Vždyť i ona v úvodu odkazovaná česká Wikipedia ve zřejmé snaze se mu vyhnout jen popisně uvádí, že Zařazení strany na pravolevém spektru je diskutováno jako sporné, leckdy bývá řazeno ke krajní pravici. Často je hnutí charakterizováno jako populistické, radikální, nacionalistické či autoritářské. No budiž... Teď už ale Jan Hrnčíř a volební speciál 2021 na Finmag.cz.

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
+35
+

NE. Vláda opakovaně v posledních letech zvyšovala spotřební daně, takže v tuto chvíli není prostor pro zvyšování. K diskuzi je ukončení výjimky ve zdaňování zahřívaného tabáku.


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
+50
+

ANO. Minimální mzda se musí odvíjet od průměrné mzdy v národním hospodářství a být tak i předvídatelná pro podniky a zaměstnance. Každoroční handrkování ve vládě o výši minimální mzdy je nedůstojné.


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
+31
+

NE. OSVČ oproti zaměstnancům zpravidla méně čerpají zdravotní péči a mají také nižší důchody.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
+15
+

NE. Česká republika by přijetím eura ztratila kontrolu nad vlastní měnou, a tím by i ztratila důležitý pilíř státní suverenity.


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+24
+

NE. Obce musí mít peníze, aby měly možnost stavět školy, sociální byty a podobně. V důsledku novel rozpočtového určení daní se podstatně zvýšily daňové příjmy malých obcí. U nejmenších obcí vzrostly daňové příjmy dokonce o téměř 150 %. V tuto chvíli je spíše nutné posílit daňové příjmy krajů, kterým se soustavně nedostává peněz na opravy a údržbu silnic nebo na sociální služby.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
+13
+

NE. V současné době by to vedlo ke snížení mezd, což je nepřijatelné.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
+29
+

NE. Současné daňové nástroje jsou dostatečné.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
+17
+

NE. V současném stavu našich veřejných financí to není možné. Nákupem zahraniční vojenské techniky bychom jen podporovali zahraniční ekonomiky na úkor té vlastní.


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
+27
+

NE. Aktuální podpora je dostatečná. Už teď se neplatí za elektromobily silniční daň, mají výhody při parkování ve městech a ze spotřebované elektřiny se neodvádí žádná spotřební daň.


10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
+16
+

NE. Za posledních šest let se zvýšil počet státních zaměstnanců o 60 tisíc lidí, což zvýšilo nároky na státní rozpočet o 50 miliard korun ročně. Vzniklo minimálně devět nových státních úřadů a institucí. Trvalé navyšování počtu pracovníků ve státní a veřejné správě vytváří umělý nedostatek pracovních sil a falešnou potřebu importu pracovní síly ze zahraničí.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
+15
+

NE. Je nesmysl zdaňovat již zdaněné peníze na nákup nemovitosti.


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporce)?

-
+22
+

NE. Klasické sektorové daně by pouze zdražily služby občanům – zákazníkům. Na druhou stranu je potřeba zbrzdit vysávání české ekonomiky zahraničními společnostmi. Proto navrhujeme zdanění nadnárodních internetových gigantů, které zde neplatí prakticky žádné daně, i když u nás podnikají. Navrhli jsme také ukončení výjimky z placení daně ze zisku pro zahraniční vlastníky firem.


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+16
+

NE. My chceme podporovat pořízení a modernizace vlastního bydlení a prosazujeme zavedení bezúročných novomanželských půjček.


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
+13
+

NE. Současné nastavení zásluhovosti je dostatečné. Je především nutné nastartovat porodnost slušných a pracujících rodin, jinak se nám nebude dostávat peněz na průběžné financování důchodů.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
+39
+

ANO. Je to důležité pro naši energetickou bezpečnost a soběstačnost.


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
+25
+

NE. Očkování musí být dobrovolné.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
+22
+

NE. Je třeba odstraňovat příčinu, kterou je zbytečně vysoké zdanění zaměstnanecké práce.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
+47
+

ANO. Hotovostní peníze jsou základem důvěry v měnu. Je to i symbol spořivosti, kterou zpravidla rodiče pěstují ve svých dětech od malička přispíváním do pokladničky.


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
+19
+

NE. Rozumná míra progrese už je nastavena v současnosti a dává smysl. Další zvyšování by mohlo být demotivující.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+8
+

ANO. Transakce s kryptoměnami jsou v zásadě anonymní a mohou snadno podporovat kriminální činnost, jako je terorismus nebo prodej drog. Přes kryptoměny se také snázeji perou peníze a legalizují výnosy z kriminimální činnosti.


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

domácí politikaSPDvolbyVolební speciál 2021

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo