ANO ve vaší peněžence. Volební dotazník vyplnil Nacher

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
13. 9. 2021
 13 574

Zvednete daň na tabák a alkohol? Mělo by Česko přijmout euro? Má být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy? Měly by se zvýšit odvody OSVČ? Má stát dotovat elektromobily? A další zásadní ekonomické otázky našeho Volebního speciálu 2021. Tentokrát odpovídá Patrik Nacher za hnutí ANO.

ANO ve vaší peněžence. Volební dotazník vyplnil Nacher
Patrik Nacher jednička pražské kandidátky ANO 2011 / Zdroj: Bankovnípoplatky.cz

Možná si vybavujete, že se to hnutí původně jmenovalo ANO 2011. Vlastně jmenovalo – ono se tak jmenuje dodnes, ale vystupuje jen jako ANO. Co lidi zatěžovat detaily. Mimochodem – pokud byste pátrali, jestli ještě stihnete doručit ANO 2011 dort k narozkám, buďte klidní, stíháte. Zaregistrováno bylo až v květnu 2012. Tenhle rozvláčný úvod nemá nijak znevěrohodňovat hnutí, které má většinu v současné vládě a nese většinu odpovědnosti za to, jak jsme prožili končící volební období a zvládli nebo nezvládli rok s covidem. Měl připomenout dvě věci.

Zaprvé, že i když to mnohým z nás připadá, jako by tady Andrej Babiš a jeho ANO byli odjakživa, jsou tady teprve plus minus deset roků. I ti Piráti jsou s námi od roku 2009. A za druhé, že je tu s námi Andrej Babiš a jeho ANO deset let. Hnutí ANO – vybavujete si ještě, že to kdysi znamenalo Akce nespokojených občanů? – začínalo jako protestní strana. Mnozí mu předpovídali podobně rychlý a neslavný konec, jaký kdysi zažily Věci veřejné Víta Bárty.

Nestalo se. Nejenže po slušném úspěchu v prvních volnách získalo ANO některá důležitá ministerstva, ale v další volby vyhrálo a jako nejsilnější strana sestavovalo vládu. Do ní přizvalo ČSSD, která jak se zdá, na spolupráci doplatila. Říká sice, že se jí dařilo prosazovat věci ze svého levicového programu – a je to leckdy pravda – jenže její úspěchy a z valné části i program si dokázal připsat koaliční partner. Ze sociálních demokratů, jak to tak vypadá, budou po volbách sociální případy. 

Zato hnutí ANO, které se podle prvních průzkumů z doby kdysi před prázdninami zdálo už už být poraženo opozičními stranami, se zvedlo. A poslední výzkum STEMU mu dokonce přisoudil možný zisk nějakých 32 procent voličů. Bez valného ohledu na varování před dalším rekordním schodkem rozpočtu, který připravila na příští rok ministryně financí Alena Schillerová. Ta ho stále odůvodňuje dopady covidu a úmyslem proinvestovat se z krize, nicméně řada kritiků upozorňuje, že do do takto nafouknutého rozpočtu se vešlo dost věcí, které s covidem nesouvisejí, a investic, které by vláda musela provést stejně. Jenže takhle nemusí vysvětlovat, proč si na ně půjčuje od příštích generací. Plus jsou tu ještě spory o přidávání určitým skupinám lidí, například seniorům, jestli vlastně nejde o nákup voličů.

Před každými volbami, do kterých se ANO chystalo, jsme se spolu s webem Peníze.cz ptali jeho zástupců, jak nám bude vládnout. Na rozdíl od většiny ostatních stran, kterých jsme se ptali, ale můžete porovnávat s tím, jak skutečně vládlo. Protože k vládnutí dostalo příležitost. Schválně se mrkněte:

Letos za hnutí ANO odpovídá poslanec Patrik Nacher, bezpartijní jednička letošní pražské kandidátky.

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
+77
+

ANO. Pokud už nějaké daně zvedat, tak právě daně ze spotřeby tabáku a alkoholu. Jsou to významné položky na příjmové straně rozpočtu. Navíc je jejich konzumace zdraví škodlivá. Proto, pokud by se vůbec zvedaly daně, tak právě tyto položky.


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
+60
+

ANO, částečně. Aby se nadále nestávala předmětem politikaření. Zároveň je ale potřeba zajistit, aby šlo o kompromis, kterého je dosaženo na tripartitě.


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
+34
+

NE. OSVČ chceme usnadnit jejich podnikání, ne ho více ztěžovat. Z toho důvodu jsme prosadili velmi výhodný daňový paušál pro živnostníky.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
-19
+

NE. Nechceme ztratit v měnové a hospodářské politice. Nechceme, aby ČR ručila za dluhy jiných států eurozóny.


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+71
+

ANO. V minulých letech jsme opakovaně navyšovali příjmy samospráv z rozpočtového určení daní a hodláme v tom i pokračovat podle aktuální ekonomické situace.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
+6
+

NE. Trh práce se potýká s dlouhodobým nedostatkem pracovní síly. Zkrácení pracovní doby by tento problém ještě umocnilo a mohlo by nás uvrhnout do ekonomické krize.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
+40
+

NE. Robotizace a automatizace je přirozený vývoj, který chceme podporovat a akcelerovat. Nedávalo by smysl, abychom tento vývoj na jedné straně podporovali a na druhé brzdili. Jsme obecně proti zavádění nových daní, které se promítnou do cen pro zákazníky.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
-17
+

ANO. Armáda ČR byla v roce 2014, když jsme převzali ministerstvo obrany, extrémně podfinancovaná. Každoročně jsme její rozpočty navyšovali, nabírali nové profesionální vojáky a obměňovali techniku. Zvyšování obranného rozpočtu ČR musí být ale postupné, jinak nebudou vynaložené finance využity.


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
-13
+

NE. Nechceme zavádět tzv. šrotovné. Na druhou stranu podpoříme výstavbu infrastruktury. Díky vyjednávání v EU se nám podařilo získat na roky 2021–2027 celkem 34,2 miliardy korun na podporu elektromobility a výstavbu dobíjecích stanic.


Proč to Andrej letos zase vyhraje?

„Andrej Babiš jako jediný dokáže pragmaticky pracovat se svými protivníky. Jde o princip známý třeba z juda, kdy se snažíte využívat sílu druhých ve svůj prospěch. Mluví se stále pouze o něm,“ říká v rozhovoru s Jakubem Jetmarem někdejší politický marketér Tomáš Jirsa. A dodává:

Někdo jde vyhrát volby, někdo dělá programové dokumenty

 

10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
-6
+

ANO. V minulosti naše vláda navyšovala limity pro nově příchozí zahraniční pracovníky, prioritou jsou specialisté v IT, lékaři a sestřičky a jiné nezbytné profese. V budoucnu chceme posílit ambasády, které vyřizují pracovní víza, abychom tyto kapacity mohli v případě potřeby dále zvýšit.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
+27
+

NE. Současnou bytovou krizi nevyřešíme dalšími daněmi. Majitelé to promítnou do cen nájmů, což dopadne na ty, kteří vlastní byt nemají, a ještě více je vzdálí snu, že si na něj jednoho dne ušetří.


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporace)?

-
+47
+

NE. Nechceme zavádět sektorové daně, které se promítnou v cenách zboží a služeb klientů a zákazníků. Jedinou výjimkou je digitální daň pro firmy, jako je Google, Facebook a další. Tyto firmy mají enormní příjmy z reklamy. Pravděpodobně ale půjdeme cestou společného postupu v rámci celé EU.


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+34
+

NE. Představovalo by to zbytečnou administrativu.


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
+84
+

ANO. Naše vláda po celé volební období navyšovala důchody, které naši předchůdci z ODS opomíjeli. Důchodová reforma by měla zajistit důstojné stáří pro všechny, ale také zohlednit to, kolik člověk ve svém produktivním věku do sociálního pojištění odváděl.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
+114
+

ANO. Jaderná energie je čistá a ČR musí být energeticky nezávislá. V opačném případě budeme elektrickou energii draze kupovat ze zahraničí.


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
+4
+

NE. Naše vláda chce občany motivovat pozitivně, ale nechceme je uplácet. Apelujeme na zodpovědnost všech občanů ČR. Zároveň odmítáme plošné povinné očkování našich občanů.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
-35
+

NE. Švarcsystém je nástroj nepoctivých podnikatelů, kteří se snaží na svých zaměstnancích šetřit a neplatit jim řádnou mzdu za odvedenou práci. Na ty to může mít negativní dopad v budoucnu. Kvůli nízkým odvodům na sociálním pojištění mohou ve stáří zjistit, že mají nízké důchody.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
-12
+

NE, ale zároveň zásadně a dlouhodobě bojuji proti umělému omezování hotovosti (psal jsem i ve své knize Konec finančních negramotů v Čechách). Je to na lidech, jaký způsob platby si zvolí.


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
+32
+

NE. Nechceme zvyšovat daňové zatížení našich občanů, bez ohledu na jejich příjmy. Úspěch by neměl být trestán.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+42
+

NE.  (Odpověď nechal Patrik Nacher bez dalšího komentáře či zdůvodnění.)


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Ohodnoťte článek

-
36
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Ano 2011domácí politikaPatrik NachervolbyVolební speciál 2021

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo