Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál 2021: Jak chtějí SPOLU změnit Česko

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
7. 9. 2021
 14 335

Strany koalice SPOLU – tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 – jsme s předvolebním ekonomickým dotazníkem oslovili každou zvlášť. Trvaly na tom, že jejich ekonomičtí experti Jan Skopeček a Zbyněk Stanjura (ODS), Miroslav Zborovský (KDU-ČSL) a Lukáš Otys (TOP 09) odpovědí spolu. A prý se ani nemáme ptát, kdo z nich je případně kandidát na ministra financí.

Volební speciál 2021: Jak chtějí SPOLU změnit Česko
Jan Skopeček (1) a Zbyněk Stanjura (2), Miroslav Zborovský (3) a Lukáš Otys (4) / Zdroj: Strany koalice SPOLU; koláž Finmag

Volební speciál Finmagu pokračuje třetím dílem. Zatím jsme servírovali dvacet odpovědí zleva, od komunisty Jiřího Dolejše, jako druhá odpovídala Přísaha Roberta Šlachty a dneska nás čeká čtyřlístek expertů pravicovější koalice SPOLU. 

Volby do Poslanecké sněmovny českého parlamentu se konají druhý říjnový víkend a koalice SPOLU – nebo aspoň některé její části – po nich pravděpodobně bude patřit mezi žádané nevěsty. A to nejspíš i v tom případě, kdy by skončila na prvním místě. Prezident Miloš Zeman několikrát opakoval, že sestavením vlády nejdřív pověří lídra nejsilnější strany. Volební koalice má za podfuk na voličích. Nicméně u pana prezidenta je nakonec možné cokoliv a nezbude než to nechat na něm. 

Strany SPOLU deklarovaly, že po volbách půjdou všechny svorně buď do vlády, nebo do opozice. Zároveň ale chtějí mít každá svůj poslanecký klub a samostatnou politiku. Chtěli jsme přirozeně nabídnout odpovědi všech stran, u kterých se dá počítat s tím, že budou formovat v příštích letech českou politickou scénu, ale u SPOLU jsme narazili. Tři výrazné a jistě i odlišné partaje prostě trvaly na tom, že nám nedají odpovědi samy za sebe, ale jen za volební koalici. Na odpovědích pracovali pánové Jan Skopeček a Zbyněk Stanjura z ODS, Miroslav Zborovský z KDU-ČSL a Lukáš Otys z TOP 09. 

 

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
+66
+

NE. Koalice SPOLU bude v první řadě hledat úspory na straně výdajů státu, ne zvyšovat daně. To je obecný princip, kterého se budeme držet, spotřební daně pak budou zohledňovat škodlivost. V blízké době zvýšení daní neplánujeme.


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
+39
+

NE. Koalice SPOLU ve svém programu nemá svázání minimální mzdy s jakýmkoli jiným ukazatelem.


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
+52
+

NE. Chceme naopak co nejvíce usnadnit život živnostníkům a malým a středním firmám. Zvyšování odvodů OSVČ, z nichž většina jsou drobní živnostníci, by šlo přímo proti těmto principům.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
+38
+

NE. Česká republika neplní maastrichtská kritéria, která jsou pro vstup do měnové unie zásadní podmínkou. V programu koalice SPOLU stojí: „V našem zájmu je demokratická, nebyrokratická, obchodně otevřená EU. Budeme aktivně usilovat o evropskou integraci, která nerezignuje na volný pohyb lidí, služeb, zboží a kapitálu, účinnou ochranu vnějších hranic a pevnou transatlantickou vazbu.“


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+23
+

NE. Další změnu určení daní směrem k obcím v tuto chvíli neplánujeme. Obce by měly mít především menší překážky ze strany státu v konkrétních projektech. Zjednodušíme převod majetku státu na obce a města u veřejně prospěšných staveb a veřejných prostranství. Uvolníme obcím státní pozemky pro výstavbu domů, čímž zvýšíme dostupnost bydlení.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
+53
+

NE. Takové návrhy jsou v době krize velmi předčasné a česká ekonomika na tak radikální krok není připravena.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
+42
+

NE. Koalice SPOLU bude v první řadě hledat úspory na straně výdajů státu, ne zvyšovat daně. To je obecný princip, kterého se budeme držet, a to i v tématu rozvoje robotizace.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
+35
+

ANO. Při zajišťování kolektivní bezpečnosti musí Evropská unie postupovat v souladu s NATO a USA. Budeme dál posilovat transatlantickou vazbu, vyznáváme princip „NATO first“. Nechceme, aby Evropská unie plýtvala penězi na budování evropské armády. Náš závazek vůči NATO – dvě procenta HDP do obrany – splníme už v rozpočtu na rok 2025 a prosadíme jeho legislativní zakotvení i do budoucna.


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
+37
+

NE. Chceme elektromobilitu podpořit, nicméně ne přímo dotovat. Stát by měl přispět k vybudování kvalitní infrastruktury pro dobíjení elektromobilů a pozitivně motivovat občany k jejich používání. Například zlevněným parkováním pro elektromobily nebo daňovým zvýhodněním.


10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
+18
+

ANO. Česká republika má být i nadále otevřená zahraničním pracovníkům, koalice SPOLU jednoznačně podporuje její setrvání v Evropské unii, jejímž základním principem je volný pohyb osob i pracovníků. Podporujeme také transparentní systém modrých karet, který bude reagovat na potřeby pracovního trhu.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
+32
+

NE. Zdanění investičních bytů nepovažujeme za správné. Chceme podporovat dostupné bydlení například tím, že víc podpoříme výstavbu na brownfieldech. Posílíme roli samospráv v územním plánování. Nastartujeme bytovou výstavbu kvalitními projekty typových bytových domů. Usnadníme tak cestu městům, obcím i družstvům k rychlé výstavbě opravdu slušného bydlení. Výsledkem všech těchto kroků je nových 40 tisíc bytů ročně. To je asi třetinový nárůst oproti stávajícímu stavu a reálný posun k dostupnému bydlení.


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporace)?

-
+42
+

NE. Úvahy o daňových progresích nebo sektorových daních jsou projevem nezodpovědnosti a neschopnosti zamyslet se nad tím, jak lépe využít prostředky, které stát z daní získává dnes. Koalice SPOLU bude prosazovat snížení výdajů státu, nikoliv růst daní.


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+35
+

NE. (Možnosti své NE rozvést, doplnit, vysvětlit nebo obhájit se experti SPOLU vzdali – pozn. red.)


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
+69
+

ANO. Jsme pro podporu těch, kteří mají v životě snahu něco vytvořit, být aktivní a potom být za to i odměněni. Důchodová reforma musí být jednou z hlavních priorit nové vlády.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
+70
+

ANO. Podporujeme výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech pod podmínkou, že ho nebudou stavět ruské ani čínské firmy. Budoucnost využití jádra vidíme v menších modulárních reaktorech.


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
+36
+

NE. Současná vláda zaspala v osvětové kampani, která by pozitivně motivovala občany, aby se nechali naočkovat. Je naprosto správné, že je očkování bezplatné a dobrovolné, větší důraz se měl klást především na jeho propagaci.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
+12
+

NE. Nemáme problém s tím, že je mnoho živnostníků, kteří pracují na základě smlouvy pro konkrétní firmu, pokud oběma stranám tato spolupráce vyhovuje. Nicméně měli bychom rozlišovat, kdy se jedná o klasický smluvní vztah dodavatel–odběratel a kdy se jedná o švarcsystém.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
+19
+

NE. Platba v hotovosti je v současné době obvyklým způsobem platby, není proto důvod zaplevelovat právní řád takovým zákonem.


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
+39
+

NE. Koalice SPOLU bude v první řadě hledat úspory na straně výdajů státu, ne zvyšovat daně. Vyšší progrese než současná jde proti ekonomické logice. Je demotivující. Je to trest za vyšší vzdělání, kvalitnější práci, vyšší výkon. Proto ji nepodporujeme. Nebudeme trestat lidi za úspěch.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+43
+

NE. Regulace kryptoměn není obsažena v programu koalice SPOLU. Pokud by vůbec měla být takováto regulace na místě, tak až po důkladné diskuzi a analýze ze stran centrálních bank – tedy Evropské centrální banky a České národní banky.


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

domácí politikaKDU-ČSLODSSPOLUTOP 09volbyVolební speciál 2021
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo