Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Když nám půjčujou… Vláda kráčí ve stopách feldkuráta Katze

Pavel Jégl
Pavel Jégl
8. 6. 2021
 10 522

Korona-nekorona, tato vláda se rozhodla dělat dluhy. Jedno, zda je krize, anebo ekonomika šlape. V rozpočtu na příští rok utrácí velké peníze a šetří drobné.

Když nám půjčujou… Vláda kráčí ve stopách feldkuráta Katze
Zdroj: Úřad vlády ČR

Dokazuje to návrhem rozpočtu na rok 2022, který zveřejnilo ministerstvo financí a jehož základní parametry v pondělí schválil kabinet. Ministerstvo v něm počítá s tím, že příští rok přihodí vláda ke starým dluhům 390 miliard dluhů nových.

Plánovaný schodek na příští rok přesáhne šest procent výkonu ekonomiky. Bude patrně druhý nejvyšší v historii státu, hned po letošku. Na ten je naplánován deficit ve výši 500 miliard.

Důchody porostou
Shutterstock

Důchody porostou, i kdyby trakaře padaly. Nákup penzistů začíná

Volby za dveřmi, začíná další nákup důchodců. Česko je zkrátka zemí, kde důchody rostou nezávisle na ekonomické situaci. Jak dlouho ještě?

Pro příští rok přitom finance s návratem covidu nepočítají. Pandemické náhrady rozpočet neobsahuje, zato kalkuluje s růstem ekonomiky o 3,7 procenta a meziročním zvýšením příjmů o sto miliard. Přesto finance nalinkovaly rozpočet, který má deficitem překonat „covidový“ rok 2020, kdy vláda skončila ve ztrátě 367 miliard.

A to v něm, jak upozorňuje ČT, chybějí vládní priority za víc než 20 miliard korun – třeba růst plateb za státní pojištěnce, anebo vyšší přídavky na děti. Zato je v návrhu zahrnut nejistý třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna dosud neschválila.

Vypadá to, že si na financích dělají legraci. Deset miliard, o které vláda sníží výdaje na svůj provoz, v žádném případě nemůže vyrovnat ztráty...

Jako Otto Katz

Jak říkal polní kurát Otto Katz, jedna z nejvýraznějších postav Osudů dobrého vojáka Švejka: To se nám hoduje, když nám lidi půjčují peníze! Vláda si také půjčuje, vydává dluhopisy. A nemá s tím problém, věřitele (zatím) nachází. Takže proč nehodovat?

Daně
Shutterstock

Daně jak za krále Klacka. Česko promarnilo šanci na změnu

Na období před nástupem koronavirové pandemie teď řada lidí vzpomíná jako na „staré dobré časy“, ke kterým je potřeba se co nejdříve vrátit, nebo přiblížit. Jenže co když je to naopak? Co když Česko jen promarnilo šanci na změnu? ptá se v komentáři pro FInmag.cz Janis Aliapulios.

Ministryně financí Alena Schillerová hodování na webu ministerstva financí vysvětluje takto: „Díky robustnosti naší ekonomiky, rostoucím daňovým příjmům a dobře mířeným evropským penězům můžeme zároveň i nadále masivně podporovat růst hospodářství a životní úrovně v zemi…“

Katz jako ministr financí by situaci patrně shrnul takto: „To se nám to vládne, když nám půjčují, když nám posílá peníze Evropská unie. Můžeme snížit daně, můžeme si držet přízeň zástupu zaměstnanců státu a platit jim víc než soukromníci, zvyšovat penze a kupovat dárky voličům.“

Ministerstvo financí návrh rozpočtu na příští rok na webu přirozeně nepokládá za hodokvas, označuje ho za „konsolidační“ a „lepší“ než ten letošní. „Lepšího výsledku hospodaření bude dosaženo v důsledku nárůstu příjmů (sto miliard) v kombinaci s nižšími výdaji státu, a to o deset miliard korun,“ píše se na webu financí.

Vypadá to, že si na financích dělají legraci. Deset miliard, o které vláda sníží výdaje na svůj provoz, v žádném případě nemůže vyrovnat ztráty v příjmech. Ty způsobí nižší daň z příjmu a zrušená daň z nabytí nemovitosti – dohromady to bude za rok víc než 80 miliard. A nemohou tento propad ani významně snížit.

Vláda nebude jen šetřit. Stát bude v některých partiích dál kynout. Například policistů by mělo být koncem příštího roku o tisícovku víc.

Utrácíme velké peníze, šetříme drobné

Schillerová se chlubí šetrností a na webu upozorňuje: „Se stovkami úředníků se rozloučíme, například v resortu financí, který opustí 188 zaměstnanců.“

Pro impérium státních financí, pro které pracují tisíce zaměstnanců, to však žádná oběť nebude. Tím spíš, že ministerstvo s pozastavením elektronické evidence tržeb a výběru daní, které platíte při koupi nemovitosti, se části své agendy zbavilo.

Tvrdá realita

Letos minus 500 miliard, za rok 390 a v dalších letech 370 a 343 miliard Kč. To vše při meziročním zlepšování strukturálního salda jen o 0,5 % HDP, tedy v minimálním rozsahu vyžadovaném aktuálním zněním Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Podle Národní rozpočtové rady nepřípustné zadlužování, které v důsledku povede k dosažení dluhové brzdy už v roce 2024. „Pokud má být zabráněno dosažení hranice dluhové brzdy, bude muset být konsolidační úsilí podstatně vyšší, než uvažovaných 0,5 % HDP ročně,“ shrnuje ve svém nedávném varování.

Nezůstane však koza financí nakonec celá? V našich krajích bývá přece zvykem, že odcházející zaměstnanci se přesouvají na neobsazená tabulková místa.

A kolik by se vlastně ušetřilo, kdyby finance přece jen stav svých pracovníků o 188 lidí snížily? Na ministerském webu se můžeme dočíst, že o sto milionů. Takže hurá, ještě 3899 takových škrtů a máme budžet vyrovnaný!

Jenže vláda nebude jen šetřit. Stát bude v některých partiích dál kynout. Například policistů by mělo být koncem příštího roku o další tisícovku víc.

Opravdu je jich málo?

Vláda jednoduše využila pandemie k tomu, aby nemusela přiznat, že její příjmy dlouhodobě nestačí na její výdaje.

Bezstarostná jízda pokračuje

Nejvyšší kontrolní úřad ve výroční zprávě za rok 2020 upozornil, že téměř polovina navýšených výdajů státního rozpočtu nesouvisela s pandemií covidu. Rostly zejména náklady na sociální oblast i na provoz státu.

Co nás čeká?

Vláda jednoduše využila pandemie k tomu, aby nemusela přiznat, že její příjmy dlouhodobě nestačí na její výdaje. A nemusela státní finance reformovat. Schodek se hodil na covid a Andrej Babiš (s pomocí ODS) vesele nakupoval zaměstnance za nižší daň z příjmu a spolu s ČSSD penzisty za prémie k důchodům.

Návrh rozpočtu na příští rok, který mimo jiné počítá s růstem nereformovaných a neudržitelných důchodů nad zákonem stanovenou mez, ukazuje, že vláda se v této bezstarostní jízdě chystá pokračovat.

Cílem ANO a ČSSD zjevně není udržitelný rozpočet. Cílem je udržet se u moci v několika příštích letech. A tomu se zkrátka podřizuje a obětuje vše, včetně státních financí.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
67
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Alena SchillerováAndrej BabišANOČSSDkomentářKSČMMinisterstvo financíschodek státního rozpočtustátní rozpočetvláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo