Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ondráčka: Agenda voleb? Antibabiš, oligarchové a další „šokující“ odhalení

David Ondráčka
David Ondráčka
7. 5. 2021
 21 577

Agenda voleb, o to se nyní v české politice hraje. Jsme už uprostřed volební kampaně, která bude letos hodně dlouhá a ostrá.

Ondráčka: Agenda voleb? Antibabiš, oligarchové a další „šokující“ odhalení
Zdroj: Úřad vlády ČR

Teď se brousí zbraně, zaujímají pozice. A především se hraje o agendu, o hlavní téma (nebo témata) voleb. Co vlastně bude (nebo má) lidi trápit v září, to rozhodne šance jednotlivých stran. Současné průzkumy něco naznačují, ale většina lidí se rozhoduje na poslední chvíli.

Opoziční bloky rozehrály výměnu, zda má smysl zkusit vyslovit vládě nedůvěru, nebo se i pokusit vyvolat volby předčasné. Chtít nedůvěru vládě je od SPOLU legitimní opoziční krok, zároveň se tím vymezuje vůči vládě i dalším stranám, získává pozornost a mobilizuje své fanoušky. Blok PirStan trochu lavíroval, že zkusí sehnat 120 hlasů na rozpuštění Sněmovny. Bylo dost zřejmé, že to velkou šanci nemá, tak to teď odpískali.

Uvnitř obou bloků se vedou souboje o pozice ve stínových vládách (pokud vůbec někdy budou). A zdá se, že to je těžký moment pro tyto volebněkoaliční projekty. Opozice může mezi sebou vyhloubit dost velký příkop nedůvěry, který se nebude snadno zasypávat.

Babiš hraje o hodně, najme profíky, na kampani nebude šetřit...

Taktizování na prvním místě

Naproti tomu Babišova vláda je v zoufalém stavu, nikdo jí už nevěří. Měla by skončit hned, ale pravděpodobně se udrží minimálně do konce listopadu (dnem voleb nekončí). Babiš tak má jistotu, že dalších osm měsíců se nebudou řešit jeho neoprávněné dotace a zakázky (žádá ještě o dalších šest miliard z EU na obnovu kotlů v Lovochemii) ani vyšetřovat jeho trestní kauzy.

Věříte, že aktuální kauzy do voleb odezní?

Dává mu to možnost se nadechnout po pandemii a připravit půdu pro závěrečnou masivní kampaň. Hraje o hodně, najme profíky, nebude na ní šetřit. ČSSD bojuje o vlastní přežití, její představitelé o další měsíce ve funkcích a možné diplomatické nebo jiné posty.

Hlavní roli po volbách bude mít prezident Zeman. Může pověřit sestavením vlády, koho chce. Může rozehrát nepřehlednou partii, taktizovat, zdržovat, znervóznit všechny strany i jejich frakce, slibovat funkce. Evidentně si hodlá svou poslední politickou hru užít.

Antibabiš zůstane

Pro volby nejsou tak důležité dnešní průzkumy, ale co budou lidé řešit v září. Covid to už spíš nebude, očkování postoupí. Bude se spíš hrát o interpretaci řešení pandemie. Emoce kolem Vrbětic a Ruska taky opadnou, státní zástupci, deficit rozpočtu nebo nefunkční státní instituce lidi nemobilizuje.

Mohou přijít další odhalení nebo třeba nahrávky přímo Babiše, Faltýnka, nebo „šokující“ informace o podezřelých nákupech...

Myslím, že vysoko pořád bude zbavení se Babiše a konec vlády oligarchických skupin. Mohou přijít další odhalení nebo třeba nahrávky přímo Babiše, Faltýnka, nebo „šokující“ informace o podezřelých nákupech během nouzového stavu.

Vysoko bude postcovidová ekonomická a sociální situace a nejistota. Až skončí kompenzační balíčky, dost firem klekne a vzroste i nezaměstnanost. Svou roli mohou hrát regionální témata, třeba útlum dolů.

Ale odhadovat vývoj chaotické a emoční české politiky je složité.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
David Ondráčka

David Ondráčka

Konzultant, bývalý ředitel české pobočky Transparency International.

Související témata

Andrej Babiškomentářparlamentní volbyPoslanecká sněmovnavolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo