Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dušan Šenkypl: Jen covid Babiše nesestřelí

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
10. 12. 2020
 11 092

Ode dneška najdete na stáncích nové číslo Finmagu. Na jeho obálce je Dušan Šenkypl. Ukázku z rozhovoru s internetovým miliardářem přinášíme i na webu. Proč nemá problém s vyššími daněmi pro bohaté a co zažil, když se s iniciativou Covid19CZ snažili pomáhat vládě se zvládáním pandemie?

Dušan Šenkypl: Jen covid Babiše nesestřelí
Zdroj: foto: Jan Zátorský

Tři miliardy korun. Zhruba tolik dohromady přiteklo před pár lety na bankovní účty byznysmenů Dušana Šenkypla, Jana Barty a Davida Holého po prodeji společnosti NetBrokers Holding. Spadaly pod ni například srovnávače ePojištění.cz nebo Tarifomat.cz. Ani potom se tahle trojka nerozdělila a založila investiční fond Pale Fire Capital. Přes ten už investovala stovky milionů korun do víc než tuctu firem, jako jsou třeba Aukro nebo vyhledávač nábytku Favi.

Peníze ale roztáčejí i jinak. Štědře podporují vzdělávací programy Jeden svět na školách a Učitel naživo nebo protikorupční projekty Hlídač státu a Rekonstrukce státu. Hodně rozruchu vzbudili letos v září, když oznámili založení Spolku pro podporu liberální demokracie. Chtějí přes něj každé demokraticky fungující parlamentní straně věnovat pět milionů korun, pokud se před příštími sněmovními volbami spojí do koalic s ambicí odstavit od moci ANO.

Při první vlně pandemie koronaviru se parťáci z Pale Fire Capital angažovali také v iniciativě technologických firem a profesionálů z IT Covid19CZ, pomáhající vládě s chytrou karanténou, trasováním a komunikačními strategiemi.

S Dušanem Šenkyplem se scházíme v jeho kanceláři kousek od Staroměstského náměstí. Je začátek listopadu, v Česku přitvrzují protipandemická opatření a ve Spojených státech už je jasné, že se v Bílém domě chystá stěhování.

Dušan Šenkypl

Dušan ŠenkyplFoto Jan Zátorský

Narodil se v roce 1975 v Třebíči. Vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně. Ještě na škole založil svou první firmu dodávající informační systémy na míru. Dále se podílel na tvorbě antivirových nástrojů a e-mailových platforem pro americký trh. V roce 2008 založil spolu s Davidem Holým a Janem Bartou vyhledávač ePojištění.cz, který se stal později součástí skupiny NetBrokers Holding. Tu za zhruba tři miliardy korun koupila během dvou transakcí v letech 2016 a 2018 německá společnost Bauer Media. Později Šenkypl se svými byznysovými společníky zakládá investiční fond Pale Fire Capital.

Je dobře, že Donald Trump končí?

Přiznám se, že jsem Američanům rozhodování mezi těmito kandidáty nezáviděl. Trumpův konec je ale asi v pořádku. Byl neřízená střela. Teď je potřeba, aby se západní svět jednotně vymezil proti Číně. Myslím, že Trump by se s Evropou nakonec rozhádal a Západ by byl zbytečně roztříštěný. Bidenovy kroky budou promyšlenější.

Spousta ekonomů se obává, že USA v čele s Joem Bidenem čeká zvyšování daní.

Střední třídu v Americe už daňově moc zaříznout nepůjde, ta tam trpí několik desítek let. Bohaté je naopak potřeba zdanit víc. Amerika je obří země a funguje na principu vítěz bere všechno, což by ale zároveň mělo znamenat, že se vítězové budou mnohem víc podílet na fungování společnosti. Už to není otázka pravice, nebo levice. Pokud chtějí žít v lepším světě a vyhnout se nepokojům, je to v jejich zájmu. A platí to nakonec pro celý svět.

Jak jsou na vyšší zdanění připraveni nejbohatší Češi?

Mám pocit, že se to mění. S devadesátkovými boháči, kteří začali privatizací, když tu byl ještě Divoký východ, asi nebude řeč. Dnešní velcí podnikatelé, kteří si jmění vybudovali z ničeho, bez vazby na státní aparát, už ale přemýšlejí jinak.  

Nejsou to jen výjimky?

Ne, posouvá se to. Když vybudujete firmu s obřími obraty nebo ji za stovky milionů prodáte, musíte to společnosti vracet. Každý rok na našem trhu proběhne několik velkých exitů a většina z těch, co takhle vydělají, se začne zapojovat. Jsou to často mladí kluci z technologických firem, kteří dávají na obecně prospěšné projekty ze svého bohatství mnohem větší podíl než podnikatelé ze staré školy.

Sváteční Fnmag

Finmag prosinec 2020Zdroj: Finmag

Dušan Šenkypl: „Nakonec někdo z ministerstva křičel, že by bylo nejlepší nedělat nic a  nechat procento populace prostě umřít.“ Internetový miliardář popisuje, jak s iniciativou Covid19CZ pomáhali státu. Proč chce teď dávat peníze politikům?


Ham. Téma čísla: jídlo. Chceme bio a poctivé vaření. Babička by se nám vysmála. • Hospoda: přežije rok 2020? A vinaři? Mapujeme, jak se snaží. Lukáš Hejlík má pár tipů. • Lid: Až tlustý budou hubený... Covid: Ale di ty. • Jak věda nasytila lidstvo.


Michael Durčák navštívil palírnu, kde se since 1875 dělá Jack Daniel’s. Leží v suchém okrese, kde vám prostě nenalejou. Výjimku má jen tenhle podnik. A počítá se, že se odsud dostanete tak, jako sem. Vlastním autem.


Ještě víc: Vojta Dobeš chválí první VW stavěný zgruntu jako elektro. • Marek Hudema o zmrtvýchvstání Islámského státu. • Petr Houdek o setrvačnosti a dějinách: ač jezuiti odešli před čtvrt tisíciletím, pořád je lid vzdělanější ad. • Peter Bednár: Porýní-Severní Vestfálsko – náš vzor. Kde se učit opravovat krajinu.


Koupit Finmag

(…)

Na jaře jste byl členem uskupení Covid19CZ, které vládě nabízelo technologickou pomoc. Vaše snaha nakonec vyšla naprázdno a Česko se postupně stalo best in covid. Jak dlouho se v tom ještě budeme plácat?

Vzhledem k tomu, že stát totálně podcenil přípravu na druhou vlnu, si druhým kolem pandemie projdeme asi nejrychleji na celém světě. Naše štěstí v neštěstí je, že máme ve zdravotním systému naddimenzované lůžkové kapacity, což při neuvěřitelném nasazení zdravotníků a lidí v první linii znamená, že to naše nemocnice zvládnou. Při podobném poměru hospitalizovaných španělské a italské nemocnice na jaře kolabovaly. Věřím, že dochází ke zlomu a že se čísla budou do Vánoc zlepšovat, i když další vlně se v příštím roce asi stejně nevyhneme.

Bude vláda zase překvapená?

Koupit si na jaře čas, bylo podle mě správné strategické rozhodnutí. Přiblížila se vakcína, o koronaviru jsme získali nové informace, naučili jsme se ho efektivněji léčit. Už si ale nemůžeme dovolit totálně vypínat ekonomiku. Lockdown při druhé vlně byl podle mě chyba. V létě se měla vláda zaměřit na rychlé trasování, uzavírání ohnisek nákazy a zpřístupnění dostupného testování, i kdyby mělo jít jen o antigenní testy ze slin s devadesátiprocentní spolehlivostí. Před stejnými výzvami stojíme i dnes. Uzavírat život a ekonomiku nás ve finále vyjde dráž.

Jak se vyrovnáváte s tím, že stát zaspal především v oblastech, ve kterých jste s Covidem19CZ nabízeli pomoc?

Samozřejmě, že mě to mrzí, aspoň mi to ale v mnoha ohledech otevřelo oči. Přesvědčil jsem se, že v naší vládní garnituře nejsou lídři, kteří by měli potřebné kvality pro dnešní dobu. Schopnost analyticky pracovat, dokázat se poučit, rychle vyvozovat závěry z dostupných dat, důvěřovat odborníkům… Vláda sice zdědila zkostnatělou státní správu, ale zároveň se s tím nesnažila nic zásadního udělat. Když se tyhle dva faktory zkombinovaly, vznikaly hodně děsivé situace.

Dušan ŠenkyplFoto Jan Zátorský

Povídejte…

Některá jednání byla opravdu surreálná. Andrej Babiš sice tvrdil, že nás podporuje, ale když jsme přišli na schůzky s lidmi z Ministerstva zdravotnictví a hygieny, bylo to velké vystřízlivění. Cokoli jsme navrhli, byl hrozný problém. Chtěli jsme vytvořit jasné skripty, aby všechna call centra, která pandemii za stát komunikovala, měla jednotný postup. Reakce žádná. Chtěli jsme spojovat kapacity, protože nedávalo smysl, aby se v době, kdy je Praha přetížená, lidé na hygieně v Ostravě nudili. Zase nic. A když jsme navrhovali, aby se do trasování zapojili medici, pro změnu vadilo, že nemají dostatečnou praxi. Byl to střet dvou naprosto odlišných světů. Nakonec tam z ministerstva někdo bouchnul a křičel, že by bylo nejlepší nedělat vůbec nic a nechat procento populace prostě umřít. Naopak se celkem dobře předvedla armáda, protože má jasný systém řízení, zodpovědnosti a delegování pravomocí.

Vláda měla okamžitě nasadit krizového manažera, který se dokáže rychle a správně rozhodovat a umí ustát tlak. To se nestalo. Snaha naší iniciativy tak nakonec přišla z velké části vniveč, prostě se rozprskla o zkostnatělou státní správu.

Nedalo se to čekat? Nepamatuju si, že by jakákoli podobná iniciativa při kooperaci se státem uspěla.

Možná dalo, ale vyčítal bych si, kdybychom to aspoň nezkusili. Jsme zvyklí pouštět se i do nejistých projektů, bez toho bychom se v byznysu neprosadili.

Poučí se stát aspoň v technologických základech, nebo i za pár let nebude na některých hygienických stanicích dostupný internet a data se budou dál posílat na disketách?

Obávám se, že nepoučí. Ke změně potřebujete lídry, kterým jsou chytré technologie vlastní. Když to tak není, stěží budou tlačit na státní správu, aby se rychle digitalizovala. Náš papalášský establishment má naopak tendence data a informace zatajovat, aby na ně náhodou něco neprasklo. Vůbec si neuvědomují, jaké příležitosti tím celé společnosti unikají.

Dezinformace, koronavirus

Může role selhávajícího státu postupně nahrazovat soukromá sféra?

Neřekl bych, že nás čeká rozpad státu. A taky si nemyslím, že by měl byznys nahrazovat stát. Mělo by jít o rovnocenné partnery. Doufám, že nás tahle situace aspoň trochu nakopne a že se všechno nevrátí do zajetých kolejí. Školství musí zapracovat na online výuce, zdravotnictví na telemedicíně, to si všichni zažili na vlastní kůži. Stačilo by se podívat, jaká řešení se využívají ve světě, a z nich si vybrat ta nejlepší a nejsnáz přenositelná k nám.

Co nám v tom brání?

Úplně jiný způsob myšlení státní správy. Potřebujeme transparentnost, otevřená data, důvěryhodné lidi v čele. A my tady zatím tajně schválíme dostavbu Dukovan bez toho, aby proběhla veřejná diskuze, která by ukázala, jakými průšvihy dnes končí výstavby atomových elektráren v jiných zemích. Nedostaví se včas, totálně se prodraží. Přitom tu máme alternativy v podobě solárů nebo plynu. Je smutné, jakým způsobem jdeme na ruku Rusku a Číně. Když k tomu ještě připočtu, že se premiér vyhýbá karanténě, protože byl přece v místnosti s vysokými stropy, a ministr zdravotnictví se dva dny poté, co sám zavře hospody, nechá v jedné z nich načapat bez roušky, tak je to jak z nějaké černé komedie.

Vymstí se to vládě příští rok v podzimních volbách?

Nejsem si jistý. Říjen je daleko a marketingová síla týmu kolem Andreje Babiše je extrémně velká. Jenom covid ho od kormidla nesestřelí. Kdyby byly volby v březnu, tak bych tomu možná i věřil. Rok je ale ještě hrozně dlouhá doba.

Není chyba, aby se vámi podporované koalice profilovaly jako opak Babišovy vlády?

Rozhodně to nesmí být jen antibabišovský projekt, to by bylo k ničemu. Věřím, že dají dohromady smysluplný program, díky kterému ve volbách uspějí. Zároveň si musí uvědomit, že je k tomu potřeba přetáhnout i voliče hnutí ANO. Měly by se podívat do svých řad, jestli mají dost lidí, co jsou schopní vyrazit do hospody na malé město nebo na vesnici a bavit se tam úplně normálně se štamgasty. Hodně se tu mluvilo o Milionu chvilek pro demokracii, ale já bych byl rád, kdyby se podařilo přesvědčit i ty, co na Václaváku nebo Letné nebyli.


Co vám chybí

V časopise si navíc přečtete, jaký cíl má jeho Spolek na podporu liberální demokracie a proč chce dávat politikům miliony. Proč se nebojí, že s napravováním politiky zažije podobné fiasko, jako když se jeho ePojištění stalo partnerem českého fotbalu s vírou, že se ho podaří vyčistit – a vydrželo jedinou sezónu. A samozřejmě taky o tom, jak se teď daří jeho byznysu, ke kterému kromě internetového podnikání patří řetězce saun v obchoďácích nebo vietnamské fastfoody Banh mi ba.

V novém Finmagu, který už dnes najdete v trafice. Nebo si ho můžete koupit přes web – elektronicky i na papíře. 

Objednat Finmag
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Dušan Šenkyplkoronavirus
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo