Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Koupit investiční byt? Ideální chvíle, ceny šly nebývale dolů, říká šéf Next Reality

Ivo Prax
Ivo Prax
18. 5. 2023
 14 080

Kvůli propadu poptávky zlevnily nemovitosti v Česku za poslední rok až o 30 procent. Další zlevňování se ale prý čekat nedá. „Trh se začíná zase rozhýbávat a ceny půjdou nahoru. Kdo zvažuje koupi bytu na investici, neměl by čekat,“ říká v dalším díle Finmag podcastu výkonný ředitel Next Reality Robert Hanzl.

Koupit investiční byt? Ideální chvíle, ceny šly nebývale dolů, říká šéf Next Reality
Výkonný ředitel Next Reality Robert Hanzl ve Finmag podcastu. / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Trh s nemovitostmi se v Česku zásadně změnil. Od loňského léta prochází turbulencemi a dějí se na něm věci, které tady víc než dekádu nebyly. Když loni v létě ČNB naposledy zvýšila základní úrokovou sazbu, trh se takřka zastavil a ceny nemovitostí po dlouhých letech růstu začaly klesat.

„To tady nebylo od roku 2010. Spousta lidí si myslela, že propad přijde s nástupem covidu, ale stal se absolutní opak. Trh rostl o desítky procent na cenách nemovitostí. Říkali jsme si, kdy to skončí,” vzpomíná Hanzl, CEO společnosti Next Reality, která je i partnerem dnešního dílu podcastu.

Ta chvíle nastala ve druhé polovině loňského roku, kdy hlavně u cen starších nemovitostí došlo k zásadnímu výkyvu s meziročním propadem až o 30 procent. Podobná situace se v Česku odehrála naposledy při finanční krizi v letech 2008 a 2009.

Developeři nezlevňují, nemohou. Postavili za draho, koupili draze pozemky, mají drahé peníze od bank. Nemají prostor ke zlevňování.

Nové byty si ceny drží

Ačkoli jde o výrazný propad, jedná se hlavně o starší byty a domy. Jedna část trhu ale drží a výrazným slevám se i přes napjatou situaci brání. „Developeři nezlevňují. Nemohou zlevňovat, protože postavili za draho, koupili draze pozemky, mají drahé peníze od bank. Nemají prostor ke zlevňování,” vysvětluje Hanzl s tím, že je otázka, jestli přece jen ke slevám ještě přistoupí, nebo si počkají na dobu, až se ceny nemovitostí vrátí k růstu. Rozhodnutí bude záležet hlavně na tom, jak jsou finančně silní.

Řada z nich sice nejde cestou klasických slev, ale nabízejí k bytům něco navíc, třeba kuchyňské linky, aby kupce za stávající ceny získali. „Aktuální situace prodeje novostaveb je taková, že se prodávají velmi málo,” dodává šéf Next Reality.

Hanzl porovnává nabídku na trhu se situací před dvěma lety, kdy nové byty ke koupi prakticky nebyly a kdo potřeboval bydlení rychle, volil starší byt. Proto rostly i jejich ceny. „Dneska je nových bytů dostatek, ale dostatek je i těch starších, takže musejí logicky klesat na ceně, aby je majitelé vůbec prodali,” říká Hanzl.

Léta jsme žili se sazbami pod dvě procenta, banky se předháněly, kdo dá výhodnější nabídku. Dneska to jde k šesti, a to už je hodně.

Energie a šok z drahých hypoték

Na propad cen nemovitostí má podle něj zásadní vliv zdražování energií, kdy je potřeba počítat nejen s cenou bytu, ale i s náklady na energie. Zatímco dřív lidé zaplatili za energie třeba čtyři tisíce měsíčně, dneska je to i víc než dvojnásobek. A tím se jim „ukrajuje” z dostupných peněz, které by mohli využít na vyšší hypotéku.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Rozhodující faktor, který zastavil růst cen nemovitostí, spočívá ve zvýšení úrokových sazeb loni v létě.

„Léta jsme tady žili se sazbami pod dvě procenta, banky se předháněly, kdo dá výhodnější nabídku. Dneska to jde k šesti, a to už je hodně. Lidé to brali jako obrovskou změnu a trvalo, než byli ochotni to přijmout,” říká Hanzl. Dnes už si ale Češi podle něj zvykli a trh se pomalu začíná rozhýbávat.

„Hypotéky se opět rozjíždějí, lidé si zvykli, že jsou za šest procent. A tím, že jsou nemovitosti o 30 procent levnější, tak se to vyplatí,” vysvětluje šéf Next Reality, který vidí, jak od začátku letošního roku poptávka po nemovitostech zase roste a byty i domy se začínají dobře prodávat. Například byty o velikosti 2+kk z trhu ale opět mizí a ceny už dál neklesají.

Teď a nejbližších šest měsíců bude pro nákup nejlepších. Na podzim, možná už v létě, se trend otočí.

Slibné nájmy

„Spousta investorů si uvědomuje, že pokud dneska koupí nemovitost o 30 procent levněji, tak můžou počítat se zhodnocením, které v následujících letech určitě přijde,” konstatuje Hanzl s tím, že se čeká snižování základní úrokové sazby a pokles inflace.

Bydlení
Shutterstock

Vlastní byt už není pro mladý. Krize dostupnosti bydlení očima expertů

Na nový třípokojový byt v Praze dnes rodina potřebuje příjmy vyšší než 120 tisíc měsíčně. Vzhledem k průměrné mzdě je to jen těžko dosažitelná meta. Dostupnost bydlení se tak opět prohlubuje a Česko se dostává na chvost světových žebříčků. Zlepší se to vůbec někdy? A má smysl s koupí čekat? Zeptali jsme se expertů.

Hanzl věří, že právě teď je nejlepší doba na koupi bytu za účelem investice na pronájem, což si podle něj mnoho lidí uvědomuje a do nákupů se pouštějí. Ve výsledku to podle něj spustí růst cen nemovitostí.

„Teď a nejbližších šest měsíců bude pro nákup nejlepších. Čekám, že na podzim, možná už v létě, se trend otočí a nemovitosti začnou růst, protože prostě nebudou,” dodává Hanzl a připomíná základní problém českého nemovitostní trhu, kterým je nedostatek bytů.

Jen v Praze chybí asi 30 tisíc bytů, aby se uspokojila běžná poptávka. Jenže výstavba vázne, a tak se nedá počítat, že by se mohl nedostatek, hlavně v Praze, v dohledné době zásadně změnit.

Podle Hanzla bude s poklesem dostupnosti vlastnického bydlení hrát stále větší roli i nájemní bydlení. Díky poslednímu snížení cen nemovitostí tak investoři můžou počítat i se zajímavým výnosem z nájemného.

Co se v podcastu ještě dozvíte?

  • Jak velký výnos z nájemného se dá dnes čekat?
  • Čím se snaží developeři přilákat lidi ke koupi nových bytů?
  • Jak se vyvíjejí ceny pozemků k výstavbě rodinných domů?
  • Proč nejlepší investicí byla orná půda?
  • Jak vypadá situace na trhu s chatami?

Kam dál? Podcasty na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightFinmaginvesticeinvestiční univerzitaKdo hýbe miliardamikdo mluvi o miliardachMiliardy v pohybunemovitostipodcastrealitní trhreality
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo