Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nejen cihly, ale i víno či startupy. Čechy alternativní investice lákají, říká Král

Ivo Prax
Ivo Prax
25. 4. 2023

Ať už jde o lesy, víno, nebo třeba startupy či pohledávky, alternativní investice jsou v Česku na vzestupu. Zajímavé jsou pro ty, kteří mají čas a hledají dlouhodobější uložení peněz, vysvětluje ve Finmag podcastu Michal Král, manažer společnosti Conseq. Naopak u Čechů oblíbených investic do nemovitostí nabádá kvůli aktuální situaci na trhu k obezřetnosti.

Nejen cihly, ale i víno či startupy. Čechy alternativní investice lákají, říká Král
Michal Král, Senior Relationship Manager z týmu Wealth Management ve společnosti Conseq, ve Finmag podcastu. / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Svou profesní kariéru nastartoval a rozjel v bankovním sektoru. Před téměř dvěma lety se ale rozhodl pro změnu a z bankovního korporátního světa odešel do ryze české společnosti Conseq, ve které se stará o nejbonitnější a také nejnáročnější klienty a jejich peníze.

„Můj typický klient má depozit od deseti milionů korun výš. Není ale výjimkou, že se starám i o jednotkové milionáře,“ říká v dnešním díle Finmag podcastu Král. „Zásadní rozdíl je ve vztazích, atmosféře i nastavení uvnitř i vně týmu,“ popisuje změnu proti práci v bance.

Klienti nám často svěřují testovací objem, když jsou pak spokojeni, postupně navyšují investice v portfoliích...

Investice pro nadace i církve

Přestože je Conseq známý jako společnost, která nabízí služby pro drobné investory například formou podílových fondů, má i druhou významnou část, která se stará o velké hráče na trhu. „Netýká se to ale jen fyzických osob. Staráme se i o právnické osoby z řad nadací, církevních institucí, ale i státních institucí či zákonem zřízených subjektů jako Garanční fond obchodníků s cennými papíry,“ vysvětluje Král další z rozdílů proti klasickému privátnímu bankovnictví.

Klienti přitom do Consequ chodí buď s tím, že chtějí investovat určité sumy svých peněz, nebo i přímo s požadavkem založit vlastní fond či dokonce investiční společnost. V případě klasických zákazníků v podobě fyzických osob podle Krále není výjimkou, že začnou s Conseqem investovat v menších částkách a postupně se dostanou až do vysokých desítek milionů korun.

„Často nám svěřují testovací objem, když jsou pak spokojeni, postupně navyšují investice v portfoliích a podle svých preferencí,“ říká Král, který se stará zhruba o stovku klientů. Zásadní pro něj přitom je, že se svými klienty chce mít osobnější vazbu, znát je a dobře tak i chápat jejich investiční záměry.

Společným znakem (alternativních investic) je, že jde většinou o delší investiční horizont v řádu osm a víc let.

Běh na delší trať

Jedním z trendů, které Král v chování českých investorů spatřuje, jsou takzvané alternativní investice. Jako příklady takových alternativ jmenuje třeba koupi lesa, odkup problémových pohledávek, investice do private equity nebo venture dluhu.

„Troufnu si tvrdit, že alternativní investice jsou na českém trhu stále oblíbenější a postupně se stále víc dostávají do popředí na úkor české cihly, která byla u českých investorů velmi oblíbená,” narází Král na všeobecně známou českou oblibu investic do nemovitostí.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ačkoli ale zájem o takové investice roste, stále by podle něj měly dostávat svému jménu a být alternativou, doplňkem. „Dbáme na to, aby alternativní investice nepřesáhla z celkového portfolia klienta dvacet až třicet procent,” dodává Král s tím, že konkrétní výběr investice a fondu záleží na preferencích a typu klienta i jeho investičním horizontu.

„Společným znakem (alternativních investic) je, že jde většinou o delší investiční horizont v řádu osm a víc let,” vysvětluje. U velmi nelikvidních aktiv, jako je třeba zmíněná koupě lesa, jsou proto nastavené i velké bariéry v podobě výstupních poplatků. „To může být třeba i padesát procent z vkladu,” dodává Král. 

Mezi oblíbené alternativní investice patří i problémové pohledávky. Pro ty připravil Conseq fond ve spolupráci se skupinou APS, která se této oblasti věnuje téměř dvě dekády a zaměřuje se na korporátní dluhy zajištěné nemovitostmi. Za 20 až 25 procent nominální hodnoty skoupí velké balíky pohledávek zajištěných reálným majetkem od bank, což je základ pro úspěšné vymáhání dluhů.

„My zajišťujeme distribuci tohoto fondu. Loni v únoru už skončila takzvaná jednička, která naraisovala osm set milionů korun a dneska znovu raisujeme pro velký úspěch z obou stran další kapitál,” říká.

G
M
T
Y
Hlasová funkce je omezena na 200 znaků
Možnosti : Historie : Zpětná vazba : Zavřít

Komerční nemovitosti jsme v našich portfoliích odprodali, když byly nahoře. Teď čekáme, jak se vyvine trh.

Dluhopisy budou zase atraktivní

Zatímco tak Češi čím dál víc objevují nejrůznější formy alternativních investic, zájem o nemovitosti naopak slábne. Ostatně i přímo v Consequ radí svým klientům na tomto poli k obezřetnosti. „Očekáváme, že na realitním trhu dojde k dalšímu poklesu. Týká se to zejména komerčních realit,” poodhaluje interní analýzy firmy Král.

Zajímáte se o alternativní investice?

„V našich portfoliích jsme je (komerční nemovitosti) odprodali, když byly nahoře, takže jsme spokojení. A teď čekáme, jak se vyvine trh,” říká Král s tím, že je možné, že kvůli vysokým sazbám centrálních bank se dočkáme i krachů některých developerů.

Zajímavé možnosti naopak nyní vidí třeba u produktů, které drží právě vysoké úrokové sazby. „Teď máme velký příliv u fondů, které se zaměřují na úložky u ČNB. Budeme teď edukovat klienty, že státní dluhopisy, které nepřinášely moc velké zisky, budou znovu atraktivní,“ říká s tím, že v Consequ předpokládají stabilitu sazeb do konce letošního roku.

Co se v podcastu ještě dozvíte?

  • Jak funguje investování do lesa a proč má Conseq svého hajného?
  • Jak vzniká nový fond a jak dlouho trvá cesta od nápadu k realizaci?
  • V čem jsou úskalí investic do startupů a proč to je někdy trochu drama?
G
M
T
Y
Hlasová funkce je omezena na 200 znaků
Možnosti : Historie : Zpětná vazba : Zavřít

Kam dál? Podcasty na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
19
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

alternativní investicebankovní sektorBrandInsightConseqdluhopisyinvesticekdo mluvi o miliardachklientiMiliardy v pohybunemovitostipodcastprivátní bankovnictvíúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo