Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nechte své auto vydělávat, 96 % času jen stojí, říká šéf HoppyGo Švaříček

Ivo Prax
Ivo Prax
18. 4. 2023
 5 685

Na začátku byla otázka, proč si kupovat auto, když ho člověk potřebuje jen občas. Okamžitě ji následovala protiotázka, proč naopak nepůjčit svoje auto tomu, kdo ho nemá. Výsledkem je digitální platforma HoppyGo, přes kterou lidé sdílejí své vozy. A slušně na tom i vydělávají. „Loni jsme majitelům aut rozdělili 32 milionů korun,“ říká ve Finmag podcastu CEO HoppyGo Robin Švaříček.

Nechte své auto vydělávat, 96 % času jen stojí, říká šéf HoppyGo Švaříček
CEO HoppyGo Robin Švaříček ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Už od malička se Robin Švaříček zajímal o auta a dopravě se věnuje celý svůj profesní život. Poslední téměř čtyři roky stojí v čele platformy HoppyGo společnosti Škoda Auto DigiLab, která na tuzemském, slovenském a polském trhu rozvíjí sdílení automobilů – carsharing.

Přes platformu se tak propojují majitelé aut s řidiči, kteří si chtějí jejich vůz vypůjčit. Jinými slovy: žádná auta HoppyGo nevlastní. „Jsme digitální platforma, ani jedno z těch dvou a půl tisíc aut, která máme v nabídce, nevlastníme,“ říká Švaříček.

Celá služba je postavená na faktu, že auta většinu času stojí před domem nebo na parkovišti a jsou bez užitku. Podle statistik jde až o 96 procent času, kdy lidé svá auta nevyužívají. Například ve velkých městech auta většinou stojí celý pracovní týden.

„Tyhle statistiky nás vedly k tomu podívat se, jak rozhýbat, co lidi vlastní. Je tam i přesah do udržitelnosti. Lidé nemusí kupovat nová auta, můžou využít, co už existuje.” Navíc na tom mohou i vydělat: jen loni se přes HoppyGo rozdělilo mezi majitele aut 32 milionů korun.

Auta, která se většinou na HoppyGo půjčují, jsou sedm až deset let stará, protože tam dokážeme nabídnout velice zajímavé ceny

V rukou majitele

Typickým příkladem úspěšného vozu je třeba sedm let stará Škoda Octavia, obecně nejpůjčovanější model, která může svému majiteli vydělat za rok kolem sta tisíc korun. Na platformě jsou ale i příklady ještě větších výdělků jako třeba u dodávky Ford Transit, kterou si lidé půjčují třeba na stěhování. „Loni byla půjčena 260 dní a to auto vydělalo svému majiteli 280 tisíc korun. To už se skoro bavíme o investičním autě,” říká v podcastu CEO HoppyGO.

Podmínky pro zapojení do platformy jsou přitom podle jeho slov poměrně volné. Auto může být až 15 let staré a nesmí mít najeto víc než 300 tisíc kilometrů. „Auta, která se většinou na HoppyGo půjčují, jsou sedm až deset let stará, protože tam dokážeme nabídnout velice zajímavé ceny,” říká.

Kdy a za kolik se auto půjčuje, je plně v rukou majitele auta. Když si nabídnuté auto někdo vyhlídne, v naprosté většině případů dojde k předání klíčků osobně. Při tom majitel i řidič nafotí asi deset fotek, aby bylo vidět, v jakém stavu daný vůz je, a vzájemně si přes aplikaci potvrdí výpůjčku.

Až tady pak přichází na řadu klíčová role HoppyGo. Od té chvíle totiž začíná platit havarijní pojištění, které zřizuje sama platforma. To aby majitel auta případně nepřišel o své bonusy. „A i kdyby majitel havarijní pojištění měl, tak v momentu výpůjčky začne platit naše havarijní pojištění,” říká Švaříček.

Lidé si elektroauta půjčují na několik dní a zkouší různé modely. Když máte přejít na jinou technologii, tak si to chcete nejprve otestovat.

Testování elektromobilů

Pro lidi, kteří si auta půjčují, je podle něj hlavním lákadlem jednak cenová dostupnost, kdy jsou ceny podstatně nižší než u tradičních autopůjčoven, a také široká nabídka vozů nejrůznějších typů. Ta sahá od kabrioletů až po dodávky.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ač HoppyGo patří pod Škoda Auto DigiLab, na platformě jsou dostupné vozy nejrůznějších značek; na všech třech trzích, kde platforma aktuálně působí (Česko, Polsko, Slovensko) je aktuálně v nabídce kolem 2500 vozidel a 300 různých modelů.

Různé navíc nejsou jen značky, ale i pohonné systémy. Z HoppyGo se tak v poslední době stává i oblíbený způsob, jak si lidé zkouší elektromobily. „Lidé si je půjčují na několik dní a zkouší různé modely. Je to velice zajímavé, protože když máte přejít na jinou technologii, tak si to chcete nejprve otestovat,” říká Švaříček s tím, že na HoppyGo je už téměř sto elektromobilů od 14 různých značek.

Kromě zájmu o elektromobilitu sledují v HoppyGo i postupnou změnu v pohledu lidí na vlastnění aut. „Mladí nechtějí auta vlastnit,” říká Švaříček a dodává, že nejsilnější zákaznickou skupinou HoppyGo jsou lidé do 35 let. Službu ale využívají i ti, kteří mají například své auto v servisu, potřebují půjčit třeba dodávku nebo si jen chtějí vyzkoušet jiný konkrétní vůz.

V Polsku říká 75 procent lidí, že by byli ochotni za peníze půjčit své auto. V Česku je to okolo 25 až 30 procent.

Postupná expanze

Nabídka je logicky největší ve velkých městech, s přehledem největší pokrytí je v Praze, ale i tak je dostupnost HoppyGo podle jejího CEO už napříč celým Českem. Fungování platformy je podle jeho slov postavené na datech a pokud se ukáže větší poptávka v některém městě, v HoppyGo se na to snaží reagovat a podpořit majitele aut ke sdílení vozů právě tam.

Půjčili bystte své auto cizímu člověku?

Růst chce HoppyGo ale nejen v Česku. V plánu má i pokračování expanze do dalších zemí a rozvoj v Polsku a na Slovensku, kam platforma expandovala před dvěma lety a kde se naučila, jak odlišné mohou různé trhy být.

„V Polsku říká 75 procent lidí, že by byli ochotni za peníze půjčit své auto. V Česku je to okolo 25 až 30 procent,” dává příklad Švaříček.

Co se v podcastu ještě dozvíte?

  • Kde frčí levná auta a kdo si rád půjčují drahé vozy?
  • Proč Škoda Auto investuje do HoppyGo?
  • Proč si lidé půjčují přes HoppyGo auto i v rámci rodiny?

Kam dál? Podcasty na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightbyznysFinmagpodcastpodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo