Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prodej a pronajmi si zpět. Experti radí, jak uvolnit kapitál zaparkovaný v cihle

Ivo Prax
Ivo Prax
16. 2. 2023
 16 941

Tématem dalšího dílu Finmag podcastu je nový trend, který se k nám dostává ze Západu a stále víc se v Česku zabydluje: sale and lease back. Co to znamená a jak se na něm dá vydělat? Na otázky ohledně byznysu s prodejem nemovitostí a jejich následným pronajmutím zpět, odpovídají představitelé společnosti Jet Investment Jan Kos a Jan Brávek.

Prodej a pronajmi si zpět. Experti radí, jak uvolnit kapitál zaparkovaný v cihle
Jan Kos (vlevo) a Jan Brávek z Jet Investment ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Od svého vzniku v roce 1997 se investiční společnost Jet Investment, která je zároveň partnerem dnešní epizody, zaměřuje na investice do malých a středních průmyslových podniků v celém středoevropském regionu. S 25 lety zkušeností v oblasti private equity dokáže díky finanční a strategické podpoře pomáhat firmám růst a expandovat.

Za dobu své existence firma podpořila, restrukturalizovala nebo reorganizovala dohromady 36 podniků a stála i za několika významnými reorganizacemi výrobních společností v České republice a na Slovensku.

Podnikatel může uvolněný kapitál využít na expanzi, modernizaci, zlepšení cashflow nebo si vyplatit dividendu.

Jet Industrial Lease

„V každé průmyslové společnosti, do které jsme investovali, jsme od začátku museli řešit i nějaké nemovitosti. S tím souvisí otázky jejich zateplování, oprav, případně expanze nebo prodeje. Zpočátku jsme na tyto činnosti sháněli nějakého partnera, ale dlouhodobě se nám ho nedařilo nacházet,“ vysvětluje na úvod Brávek, který má ve společnosti na starosti řízení fondů Jet 1, Jet 2 a Jet 3.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Díky tomu jsme si uvědomili, že existuje díra na trhu, a tak před třemi lety vznikl realitní fond Jet Industrial Lease, který se zaměřuje na průmyslové objekty, development a právě ‚sale and lease back‘,“ dodává Brávek.

„Sale and lease back“ lze přeložit jako „prodej a pronajmi si zpět“.  Zjednodušeně řečeno to znamená, že daný podnikatel prodá svůj areál nebo nemovitost a následně uzavře dlouhodobou nájemní smlouvu.

„Hlavním argumentem, proč jít do ‚sale and lease back‘, je uvolnění kapitálu, který je v podstatě zaparkován – jak se říká – ‚v cihle‘. Podnikatel ho následně může využít na expanzi, modernizaci, zlepšení cashflow nebo si dle svého uvážení vyplatit dividendu,“ popisuje možnosti ředitel akvizic nemovitostních projektů Jet Investment Jan Kos. „V současné době máme ve fondu takových akvizic devět.“

Zajímá nás celý ekosystém, včetně situace v regionu, dodavatelských řetězců a obecně celková budoucnost dané firmy.

Přenechte nám starosti s vaší nemovitostí

Podle Kose k nám tento trend přichází ze Západu a zpočátku se na něj čeští podnikatelé dívali poměrně skepticky.

Nemovitosti
Shutterstock

Ceny nemovitostí klesají. Jak to postihne nemovitostní fondy?

Nemovitosti na českém trhu zlevňují. Budou je následovat také nemovitostní fondy? Přecení svou hodnotu směrem dolů, nebo budou nadále vykazovat kladné výnosy? Pojďme se na to společně podívat.

„Často se ptali, proč by to měli dělat, proč prodávat vlastní střechu nad hlavou? Odpovědí je – nebuďte asset manažerem, ale soustřeďte se na rozvoj svého podnikání, soustřeďte se na jádro vašeho byznysu a starosti s nemovitostmi přenechte někomu jinému,“ vyjmenovává hlavní výhody Kos.

Uzavření dohody o „sale and lease back“ provází ze strany Jet Industrial Lease důkladné prověření podnikatele i jeho firmy, stejně jako zhodnocení perspektivy celého sektoru, v němž se daná společnost pohybuje. Cílem je podle hostů dnešního podcastu uzavřít dlouhodobé partnerství, které bude prospěšné pro obě strany.

„Zajímá nás celý ekosystém, včetně situace v regionu, dodavatelských řetězců a obecně celková budoucnost dané firmy. Nájemní smlouvy, které uzavíráme, jsou na deset a víc let,“ říká Kos.

Průmyslové nemovitosti mají nejvyšší výnosy v této oblasti a zároveň mají stejné výhody jako real estate.

Atraktivita pro investory

U nemovitostí tohoto typu je nejzajímavější právě výnos, zejména ve srovnání s dalšími typy komerčních nemovitostí, jako je retail, office nebo třeba i logistika.

Co si myslíte o konceptu sale and lease back?

„Průmyslové nemovitosti mají nejvyšší výnosy v této oblasti a zároveň mají stejné výhody jako real estate – indexovaný nájem, který je obranou proti inflaci, stabilita, dlouhodobá spolupráce. S tím samozřejmě souvisí i nějaká rizika, ale pokud je dokážete správně řídit – v našem případě především analýzou nájemců, nemovitostí a následně jejich správou –, tak si můžete sáhnout na opravdu velmi atraktivní výnosy,“ tvrdí Brávek. „Za loňský fiskální rok jsme dosáhli zhodnocení dvacet procent. To číslo je určitě zajímavé. My jsme spokojeni a investoři snad také,“ doplňuje Kos.

Finančně velmi zajímavou aktivitou pro investory je také development, kdy fond pomáhá firmám realizovat developerské projekty – opět s velmi atraktivním výnosem. „To může být zajímavé i pro menší investory, kteří by si sami na developerské projekty netroufli,“ uzavírá Brávek.

Co se ještě dozvíte?

  • Co musí podnikatel udělat, aby se pro Jet Industrial Lease stal potenciálně zajímavým partnerem?
  • Kdo je typickým investorem?
  • Jaký investiční horizont je pro „sale and lease back“ nejvhodnější?

Kam dál? Podcasty na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightfinanceFinmaginvesticeinvestice do nemovitostíinvestiční univerzitakdo mluvi o miliardachMiliardy v pohybunemovitostinemovitostní fondypodcastPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo