Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vzdát se všeho nejde a Alza byla jasná volba, říká autor Života na předplatné

Michal Hron
Michal Hron
17. 1. 2023
 7 875

Svět, ve kterém nic nevlastníte, není zcela realistický, říká autor speciálního seriálu Život na předplatné, který jsme na Finmag.cz přinesli v závěru loňského roku. Michael Durčák ve Finmag podcastu shrnuje, o čem takzvaná subscription economy je, proč jsme se ji rozhodli zmapovat a jak jsme při výběru témat postupovali. A upozorňuje na jasné limity tohoto modelu.

Vzdát se všeho nejde a Alza byla jasná volba, říká autor Života na předplatné
Autor seriálu Život na předplatné a spolupracovník serveru Footballclub.cz Michael Durčák / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Cool už není vlastnit, ale předplácet. V angličtině se tomuhle fenoménu říká subscription economy, my jsme si ho pracovně nazvali Život na předplatné. Co to konkrétně znamená, jsme popsali v celkem sedmi dílech seriálu, o který se primárně autorsky staral právě Michael Durčák.

Ten se v seriálu snažil především popsat změnu ekonomického smýšlení lidí. „Představte si věci, které jste si kdysi kupovali. Ať to je třeba auto, kolo, kniha nebo třeba videohry. Dneska si je místo toho, abyste je vlastnili, kupujete na předplatné,“ říká na úvod dnešního podcastu.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Jeden z důvodů, proč si lidé čím dál častěji služby a věci jen přeplácejí, vidí v praktičnosti dané běžným životem. „Uložit třeba kolo někde v paneláku je dneska problém. Když si ale půjčíte sdílený kolo, tak tím ušetříte: a může to být nejen levnější, ale třeba i zcela zadarmo. Ten účel to přitom splní,“ říká.

Jako další příklad uvádí nářadí, které člověk využije jen jednou za čas. „Většinou to nemáte doma ani vy, ani váš soused. Tak si to prostě půjčíte. Těch věcí se pak nemusí vyrábět tolik,“ vyzdvihuje jednu z předností Durčák a odkazuje na principy cirkulární ekonomiky.

Můj kamarád vždycky říkal, že nejlíp se driftuje s autem z půjčovny.

Předplatné má své limity

Své dojmy z celého přerodu ekonomiku směrem k předplatitelským službám shrnul hlavně ve své analytické glose těsně před Vánocemi. V ní se opřel o esej bývalé dánské ministryně životního prostředí Idy Aukenové, který vyšel na konci roku 2016 pod názvem Vítejte v roce 2030. Nic nevlastním, nemám žádné soukromí a můj život nebyl nikdy lepší.

Subscription economy aneb zaplať, ale nevlastni

Dneska čtete osmý a závěrečný díl seriálu. Odstartovali jsme ho pojmenováním fenoménu předplatitelské ekonomiky, společně se službou Twisto se podívali na tento model pronikající do platebních metod, popsali dnešní stav zábavního průmyslu, který si předplatné doslova podmanilo, a podívali se i za oponu firmě Rentalit, která nasubscription economy svůj byznys přímo staví. Celou mozaiku jsme doplnili o velký rozhovor s viceprezidentem představenstva společnosti Alza.cz Petrem Benou, který milovníci printu (ne náhodou) najdou i v aktuálním tištěném Finmagu, a své osobní dojmy Michael Durčák shrnul v analytické glose, která se zabývá především budoucností a limity předplatitelské ekonomiky.

Už tehdy ovšem Durčák upozornil na slabiny takového modelu. „Já si třeba myslím, že to takto nepůjde,“ říká autor seriálu s tím, že například s půjčováním nádobí či příborů by měl sám dost velký mentální problém. Na druhou stranu podle něj existují i služby, které jsou ve spojení s předplatným docela zábavné a jen tak neomrzí.

Příkladem jedné takové je nepříliš známá možnost, kdy si lidé mohou v Městské knihovně v Praze skrze službu zvanou Artotétka půjčit domů různé obrazy, často reprodukce slavných autorů. „Takže vám vlastně každý měsíc může doma viset nový,“ říká Durčák. Ona je totiž knihovna jako taková – což si málokdo uvědomuje – jedním z nejstarších příkladů předplatitelské ekonomiky.

Zatímco u podobných zábavných forem pronájmů mu ale předplatné smysl dává, jsou podle něj věci, na které si lidé jen těžko zvyknou. Jako příklad uvádí ryzí pronájem osobního auta. Poukazuje například na situace, kdy se člověk dostane do svízelné životní situace a potřebuje hotovost, „Ta možnost tu najednou neexistuje,“ upozorňuje Durčák.

Jistým limitem života na předplatné je podle něj i otázka dědictví, ale třeba i to, jak se člověk k vypůjčeným věcem chová. „Můj kamarád vždycky říkal, že nejlíp se driftuje s autem z půjčovny.“

Život na předplatné - speciál Finmag.cz o subscription economyFinmag.cz

Když třeba potřebuju jen jeden USB kabel, vůbec už neřeším, jestli ho mají i někde jinde. Dobírka je zadarmo, kartou zaplatíte zadarmo...

Alza jako český Amazon

Jedním z dílů celého seriálu Život na předplatné byl i velký rozhovor se členem představenstva české e-shopové jedničky Alza.cz Petrem Benou. Durčák v podcastu vysvětluje, proč padla volba zrovna na něj. „První, co mě napadlo, byla Alza. Ta dnes nabízí koncept, který se hodně podobá tomu, co jsem sám využíval v Americe. Tam se to jmenovalo Amazon Prime,“ říká.

Máte nějaké předplatné?

Alza svůj předplatitelský program navíc nedávno inovovala, především výrazně zlevnila. Starší model Alza Premium, který v sobě snoubil zvýhodněné poštovné a multimediální obsah, za roční poplatek kolem tří tisíc korun Čechy příliš neoslovil. „Dneska ale za nějakých padesát korun měsíčně dostanete doručení do Alza boxu fakticky na cokoli, co se tam vejde, což je strašně zajímavý koncept,“ říká Durčák s tím, že Alzu vnímá jako český Amazon.

Právě doručení zdarma považuje za hlavní výhodu celého programu. „Sám to předplatné mám a když třeba potřebuju jen jeden USB kabel, vůbec už neřeším, jestli ho mají i někde jinde. Dobírka je zadarmo, kartou zaplatíte zadarmo. Už vůbec neřeším, jestli to jinde je levnější, protože dopravu zdarma dostanu až od nějakých čtyř stovek.“

Sám na sobě prý pozoruje, co takový program v zákaznících způsobí. „Sám Petr Bena mi říkal, že frekvence nákupů se zvýší, objednáváte si víc věcí, ale s méně položkami na jeden nákup. A přesně to na sobě vidím,“ říká.

 Co dál v podcastu zazní?

  • Jakou hlavní výhodu Alza na předplatné nabízí
  • Jak si na tom Česko stojí ve srovnání s USA
  • Proč se předplatnému nevyhne třeba ani Seznam
  • Kam by se předplatitelská ekonomika mohla posunout

Kam dál? Život na předplatné na Fimagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
84
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

ekonomikaFinmagkapitalismuspodcastpředplatnéŽivot na předplatné
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo