Životní pojištění je důležité uzavřít včas, při nemoci už je pozdě, říká expert

Ivo Prax
Ivo Prax
6. 1. 2023
 6 074

Sjednávat si životní pojištění má smysl v okamžiku, kdy ještě nemáte zdravotní problémy, říká ředitel externí distribuce NN Životní pojišťovny Petr Němeček. V dalším díle Finmag podcastu byla řeč nejen o finančních aspektech životního pojištění a penzijního spoření, ale i o tom, jak se připravovat na stáří a jak stárnoucí populace ovlivní každého z nás.

Životní pojištění je důležité uzavřít včas, při nemoci už je pozdě, říká expert
Ředitel externí distribuce NN Životní pojišťovny Petr Němeček ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

NN Životní pojišťovna je součástí nadnárodní finanční skupiny NN Group, která celosvětově pečuje o osmnáct milionů klientů v jedenácti zemích. Většina z vás ji bude znát pod názvem Nationale-Nederlanden jako pojišťovnu, která postavila základy moderního pojišťovnictví v postkomunistickém Česku. Dnes se NN u nás soustředí především na spoření na penzi a životní pojištění.

Hlavní náplní práce Petra Němečka je komunikace s externími obchodní partnery, kteří nabízejí produkty NN a s nimi spojené služby. Mezi tyto partnery patří především hlavní poradenské sítě, které tyto produkty a služby prodávají lidem.

Životní pojištění je přesně ten typ produktu, který ve chvíli, kdy ho potřebujete, už nekoupíte.

Životní pojištění: kdy začít?

Říká se, že jediný důvod, proč někteří lidé nemají sjednané životní pojištění, je ten, že dosud nepotkali dobrého prodejce. „Jde sice od nadsázku, ale je v tom kus pravdy,“ říká Němeček. „Je přirozené, že člověk nevstává ráno s tím, co by se mu všechno mohlo stát – to by život nebyl moc veselý. Na druhou stranu je dobré myslet i na to, že život není jenom o příjemných chvilkách, zejména když si vezmete hypotéku, máte rodinu a závazky,“ dodává.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Podle Němečka není na místě myslet každý den na nepříjemné věci, vyplatí se ale sejít s někým, kdo dokáže vysvětlit, že když už by se něco takového stalo, tak lze zajistit finanční stabilitu pro své blízké nebo pro sebe.

„Životní pojištění je přesně ten typ produktu, který ve chvíli, kdy ho potřebujete, už nekoupíte. Sjednávat si životní pojištění má smysl v okamžiku, kdy ještě nejste nemocní a nemáte zdravotní problémy,“ upozorňuje expert. „V opačném případě už je většinou pozdě a pojištění už nelze sjednat.“

Invaliditu vnímám spolu se smrtí za klíčové krytí i pro lidi v produktivním věku.

Priority v Česku

NN Životní pojišťovna se v Česku specializuje na krytí takzvaných velkých rizik. To znamená zajištění smrti, invalidity nebo závažných nemocí. „Jedná se o rizika, se kterými se nesetkáváte každý den, ale když nastanou, mají významný dopad na finanční chod rodiny nebo života klienta,“ popisuje Němeček. „Velkým impulsem pro uzavření životního pojištění bývá například hypotéka, kdy si klient uvědomí, že bude muset dlouho pracovat a vydělávat, aby dokázal financovat to, co si koupil.“

Michal Korejs
NN Životní pojišťovna

Jak se připravit na delší život? Na stát nespoléhejte

Do roku 2050 bude v Česku o polovinu víc seniorů. Pro sociální systém to bude vzhledem ke klesající porodnosti obrovská zátěž. Spoléhat se proto na stát, že budoucím důchodcům zajistí kvalitní bezplatnou péči ve stáří, je víc než krátkozraké. Jak se na podzim života připravit, aby vás budoucí výdaje nepřekvapily a mohli jste se do penze těšit?

Právě v takovou chvíli je podle něj na místě přemýšlet nad krytím různých rizik. Dobrou zprávou je, že míra zajištění a propojištěnosti velkých rizik se dle Němečka v české společnosti postupně zvyšuje a dostáváme se tak na úroveň západních zemí.

Oblastí, které se NN Životní pojišťovna v České republice dlouhodobě věnuje, je krytí rizika invalidity a nesoběstačnosti.  Do velké míry jde o důsledky zvyšující se dlouhověkosti. „Invaliditu vnímám spolu se smrtí za klíčové krytí i pro lidi v produktivním věku. V pozdějším věku je hlavním problémem ztráta soběstačnosti,“ upozorňuje Němeček na rizika, která dokáží pokrýt až do vysokého věku. 

„V současnosti role pojištění obvykle končí odchodem do důchodu. Podle nás to je ale velká chyba a škoda. Stejně jako v produktivním věku je rizikem ztráta schopnosti vydělávat peníze kvůli zdravotnímu stavu, ve vyšším věku je rizikem neočekávaný nárůst nákladů kvůli nemoci nebo zvýšené potřebě péče,“ tvrdí odborník na pojištění. V téhle oblasti je podle něj obrovský potenciál a ukazuje to i na směr, kterým se pojišťovnický trh v Česku vydá.

Prodlužuje se střední délka života, ale už se moc nemluví o tom, že se zase tak moc neprodlužuje délka života ve zdraví.

Dlouhodobá péče

Z těchto potřeb vychází koncept takzvané dlouhodobé péče (z anglického long-term care). NN Životní pojišťovna připojištění dlouhodobé péče zařadila do své nabídky pod označením NN Care a nabízí jeho sjednání až do 85 let a výplatu případného pojistného plnění až do 95 let. Jedná se o rychle rostoucí produkt, který si vybírá stále větší počet starších klientů.

Máte sjednané životní pojištění?

„Věříme, že se long-term care stane naprosto běžnou součástí životního pojištění v České republice. Máme radost z každé další pojišťovny, jež se k tomu připojí, protože ze začátku je to velký edukativní úkol, který je třeba odpracovat,“ vysvětluje Němeček.

„Prodlužuje se střední délka života, ale už se moc nemluví o tom, že se zase tak moc neprodlužuje délka života ve zdraví. V nemalé části života potřebujeme větší podporu zdravotnického systému a dalších služeb, a proto je dobré o tom včas přemýšlet,“ uzavírá odborník NN Životní pojišťovny.

Co se ještě dozvíte?

  • Jak to bude s důchodovým systémem za 20 let?
  • Kolik by měl mít člověk našetřeno před odchodem do důchodu?
  • Jak se nejlépe připravit na ztrátu soběstoačnosti?

Kam dál? Podcasty na Finmagu:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
87
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightDůchodPetr Němečekpodcastpojišťovnyporadenstvíživotní pojištění

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo