Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hackeři útočí hlavně na firmy, říká expert na malware. Na co si dát na síti pozor?

Gabriela Knížková
Gabriela Knížková
10. 11. 2022
 5 788

Hackeři se sice v poslední době zaměřili už téměř výhradně na velké firmy, i běžní uživatelé by ale měli zůstat opatrní, hlavně na sociálních sítích. „O uživatelích se dají vytáhnout informace, které jsou až fantaskní,“ upozorňuje vedoucí analytického týmu ESET Robert Šuman v bonusovém díle podcastu Future Is Now.

Hackeři útočí hlavně na firmy, říká expert na malware. Na co si dát na síti pozor?
Běžný člověk se hackera bát nemusí. Pozor si dejte na sociálních sítích, varuje Robert Šuman. / Zdroj: ESET

Výzkumná laboratoř Roberta Šumana momentálně čítá asi patnáct lidí. Jejím cílem je, jak Šuman sám říká, „bojovat na světlé straně síly“: společně odhalují škodlivé programy neboli malware a snaží se počítačové viry analyzovat tak, aby se proti nim firmy a běžní uživatelé mohli účinně chránit.

Podcast Future is Now

Podcast Future is Now
Vojtěch Wagner/Shutterstock

Future is Now – co to vlastně znamená? Znamená to, že žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých, a zdaleka to není poprvé, kde naše inovační možnosti překročily naše evoluční limity. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu, a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? Můžeme vůbec odhadnout, jak se bude budoucnost vyvíjet? A jakou roli v tom hrají technologie? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak. Povídají si tak, jako by zrovna seděli v obýváku a tlachali o tom, co je zajímá – tak i uvařte čaj a připojte si jejich polemiky do uší.

1. díl: Ovládnou nás technologičtí obři?
2. díl: Vezmou nám roboti práci?
3. díl: Dosáhne lidstvo nesmrtelnosti?
4. díl: Jaký přínos má globalizace?
5. díl: Je naše civilizace nejvyspělejší?
6. díl: Bude nám líp v metaversu?
7. díl: Dosáhne umělá inteligence vědomí?

Do oboru přitom Šumana přivedla náhoda. „První příležitost nastala už na střední škole, kdy jsem si zabezpečovacím systémem zahesloval domácí počítač maminky, která na něm dělala účetnictví. To jsem tehdy hacknout musel,“ říká Šuman v bonusovém díle podcastu Future is Now, který pro weby Finmag a Heroine chystá archeoložka a výzkumnice Sara Polak. „Původně jsem byl vývojář, ale jednou jsem na stránkách ESET našel úlohu a zajímalo mě, jestli jsem ji vyřešil správně. Ve čtyři hodiny ráno jsem dostal telefonát, co je tam dobře a co špatně – přišlo mi to hrozně zajímavé.“

Právě nadšení a snaha vyřešit náročné úkoly za každou cenu jsou podle něj hlavní podmínkou pro to, aby se někdo mohl stát reverzním inženýrem, tedy osobou, která provádí zpětnou analýzu programu nebo procesu. „Motivace je nejdůležitější: je to hybná síla, která toho člověka pak donutí, že sedí do večera se sluchátky na uších a nekouká na hodiny. Když u nás kluci začínají, tak odcházejí zpocení a dehydratovaní klidně v deset hodin večer, ale s tím, že konečně rozlouskli to, co zkoumali,“ podotýká.

Schopnosti Šumanova týmu se nedávno uplatnily například i na Ukrajině. První podezřelou aktivitu zaznamenal den před útokem: komplikovaný malware byl podle něj navržený tak, aby co nejrychlejším způsobem ničil disky. „Byl opravdu velice agresivní a sofistikovaný,“ zdůrazňuje. „Nazvali jsme ho wiper právě proto, že mazal disky. V průběhu války pozorujeme takových kontinuálních útoků několik, mimo jiné na ukrajinské elektrárny,“ připomíná.

S kým máte tu čest? Tváře bonusového dílu Future is Now


Sara Polak
Jan Zátorský

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers.

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU. Loni v dubnu se pro svou osvětu vědy a umělé inteligence zvláště stala hlavní tváří tištěného Finmagu.

 


Robert Šuman
ESET

Robert Šuman je detekčním inženýrem a zároveň vedoucím pražského výzkumného oddělení společnosti ESET, které se zaměřuje na analýzu malwaru, zjednodušeně počítačových virů.

Kromě toho, že se věnuje vlastní analýze škodlivých kódů, o nich zároveň přednáší na odborných konferencích v České republice i zahraničí.

Výzkumná laboratoř Roberta Šumana se skládá z patnáct lidí. Jejím cílem je podle Šumana „bojovat na světlé straně síly“: společně odhalují škodlivé programy neboli malware a snaží se počítačové viry analyzovat tak, aby se proti nim firmy a běžní uživatelé mohli účinně chránit. Schopnosti Šumanova týmu se nedávno uplatnily například i během války na Ukrajině.


Regulace by prospěly

Jaké hrozby mohou podle Šumana čekat na běžného českého uživatele? Útoky na osobní počítače se hackerům, jak vývojáře malwarů neochotně nazývá, v současnosti už nevyplatí.

Podcast Future is Now podporují. Děkujeme!

ESET

EsetEset

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. protected.

SIMPLEA

SimpleaSimplea

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 % případů.

KIA

KiaKia

„Trend je rozhodně takový, že v tomto případě se útočníci spíš zaměřují na firmy a pronikají do firemních sítí. Tam je více muziky za méně času a peněz. Běžný uživatel se zase až tolik bát nemusí,“ vysvětluje Šuman. Zároveň ale připomíná, že ke koncovým uživatelům malware často doputuje přes e-mailovou schránku: nedůvěra k podezřelým mailům je proto stále na místě.

Větší rizika ale Šuman vidí v sociálních sítích a fenoménu big data. Lidé si totiž podle něj často vůbec neuvědomují, jaké množství citlivých informací poskytují na internetu zcela legálně. Jako příklad udává takzvané chytré domácnosti, kam spadá třeba systém Alexa od amerického obchodního giganta Amazonu.

„Dají se z ní (chytré domácnosti) odvodit nemoci jednotlivých lidí. Systém vidí, že vstáváte třeba o něco později, jste nemocný a podobně,“ objasňuje. Zařízení se zabudovanou kamerou mají podle něj potenciál měnit i chování uživatelů.

Ačkoliv není velkým příznivcem regulací, připouští, že z hlediska osobních dat by společnosti některé regulace prospěly. „Jde například o právo na zapomenutí informací: pokud opouštím nějakou firmu, účet, službu, firma by měla zapomenout nejenom login, ale i tu hromadu dat, která o mně posbírala. Tohle považuju za velice zdravé a dobré,“ myslí si.

Jak s kyberbezpečností zamíchá umělá inteligence? Máme se bát fenoménu sociálního skóre podobně jako v Číně? Jaké jsou výhody a nevýhody digitalizace? Poslechněte si bonusový díl podcastu Future Is Now, tentokrát se Sarou Polak a expertem společnosti ESET Robertem Šumanem.

Co dalšího se v podcastu dozvíte? 

  • Jak se z člověka stane expert na malware?
  • Jak s bezpečností v digitálním světě nakládají v samotném ESETu?
  • A proč je někdy s ohledem na kyberbezpečnost lepší lehká paranoia?

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
40
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriela Knížková

Gabriela Knížková

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. První novinářské zkušenosti sbírala v Benešovském deníku a při studiu si vyzkoušela i práci v České televizi. Tři roky působila jako... Více

Související témata

Future is nowkyberzločinpodcastPodnikavé Českosociální sítětechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo