Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Faktoring může být cool, i proto stojí za fintechovou revolucí, říká Stroukal

Ivo Prax
Ivo Prax
1. 11. 2022
 10 237

Investice do faktur neboli faktoring nemusí být taková nuda, jak na první dobrou zní. Stačí mít aplikaci, celý proces zjednodušit a nabídnout zajímavé podmínky. Jeho výhodou je i fakt, že jde o poměrně konzervativní investici. „Lidi teď nehledají spekulativní investice, ale spíš něco, co má výnos,“ říká ve Finmag podcastu Dominik Stroukal, hlavní ekonom Platební instituce Roger.

Faktoring může být cool, i proto stojí za fintechovou revolucí, říká Stroukal
Hlavní ekonom Platební instituce Roger ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Stroukal se ve fintechové společnosti Roger, která se – nepřekvapivě – právě faktoringu věnuje, pohybuje od počátku. Původně vznikala jako svébytný český fintech, platformy si následně všimla Komerční banka, která do ní i kapitálově vstoupila.

„Fungujeme jako prostředník mezi klienty, kteří mají problém s dlouhou splatností faktur, a investory, kteří mají peníze a chtějí je zhodnotit. Tyto dvě skupiny dokážeme propojit a bereme si z toho poplatek,“ odkrývá Stroukal hlavní byznys model platformy.

Podle něj jde o jednoduchý a ve světě dostatečně prověřený model. Možná i díky tomu se tak Roger těší poměrně stabilnímu růstu. „Zprvu člověk téměř všechny investory znal, dneska už to není schopen dohlédnout,“ srovnává ekonom začátky firmy s dneškem.

Spolupráce fintechu s bankovním sektorem je v začátcích, ale je rozhodně co rozvíjet.

Fintechová revoluce

Faktoring jako takový byl navíc podle Stroukala, který je mimo jiné i členem ekonomické rady vlády (NERV), klíčovým hnacím motorem české fintechové revoluce. Ta se v Česku podle něj začala psát někdy v roce 2014. Postupem času se pak o ty největší firmy začal zajímat i bankovní sektor, který je přitom sám o sobě už dávno technologicky založený.

I do Rogeru ostatně vstoupil velký hráč: kapitálově v něm působí Komerční banka. Cílem firmy je dostat se na úroveň bankovního faktoringu. To se zdá jako velký úkol, ale současné velmi rychlé tempo růstu ukazuje, že rozhodně není nereálný.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Spolupráce fintechu s bankovním sektorem je v začátcích, ale je rozhodně co rozvíjet,“ říká Stroukal s tím, že fintech je pár let starý a spolupráce s bankovním sektorem ještě mladší. „Jsme teď ve fázi, kdy si nás začaly banky všímat. Teď se hledá synergie a uvidíme dál,“ říká ekonom.

A čím vlastně Platební instituce Roger Komerční banku zaujala? Platforma řeší takzvaný nebankovní faktoring, což znamená, že banky v tomto druhu podnikání – zatím – vůbec nefigurují. Na českém trhu se v tomto oboru Roger objevil jako první a je stále největší, ačkoli mu v poslední době roste konkurence.

„Trh je rozdělený v tom, kdo dělá větší a menší hráče. My vyžadujeme určitou bonitu klientů. Co se týče investorů, jejich profil se dost mění podle toho, jak rostou úrokové sazby a inflace. Spekulativní investice už nejsou tak populární, zájem stoupá o fixní výnosy jako klasické spoření nebo právě naše služby,“ říká fintechový specialista.

V Rogeru přitom Stroukal sedí hned na dvou židlích. Jedna je role hlavního ekonoma, ta druhá ryze technologická. A tady má Roger jednu podstatnou výhodu: „Disponujeme takzvanou PSD2 licencí (Payment Services Directive je druhá směrnice Evropské unie o platebních službách, která významně ovlivnila způsob provádění online plateb a poskytování informací v platebním styku – pozn. red.), kdy můžeme jako třetí strana pracovat s účty lidí, kteří nám k tomu dají souhlas,“ vysvětluje Stroukal. 

„Je to jedna z věcí, která se nám hodí k tomu, abychom investorům usnadnili působení na naší aukční platformě.“

Kdyby to viděla nějaká velká korporace, může vyzobat to nejlepší a nechat na peer to peer jen něco malého.

Konzervativní investice

Stroukal vidí faktoring oměrně překvapivě jako konzervativní formu investování. „U nás jde člověk do aukce, za kterou stojí faktura vydaná za už dodané zboží či dodanou službu. Jenom už čekáme, až ten odběratel, který má nějakou kvalitu, zaplatí,“ vysvětluje Stroukal s tím, že podmínky jako úrok a doba splatnosti jsou předem jasně známy.

Využíváte faktoring?

„Z tohoto pohledu je to tedy konzervativní investice, jakkoli chápu, že to v tom fintechovém rybníčku obvyklé zrovna není. Za tím slovem si docela stojím.“

Přesto platforma slibuje poměrně hezké výnosy, které ovšem lákají i velké hráče. „Kdyby to viděla nějaká velká korporace, může vyzobat to nejlepší a nechat na peer to peer jen něco malého. Pak ale ta věc ztratí sex-appeal,“ zmiňuje jednu z nevýhod solidních výnosů Stroukal.

Roger se proto snaží mimo jiné udržet objem a výši jednotlivých aukcí na rozumné míře tak, aby velcí hráči nemohli ty nejzajímavější aukce opanovat. A aby jednou neskončil jen jako jedno malé tlačítko kdesi v mobilním bankovnictví velké banky.

Nekončíme, v podcastu toho zazní víc. Co se mimo jiné dozvíte?

  • Jak zajistit, aby se fintech nestal jen tlačítkem v rámci velkého bankovního domu?
  • Kolik peněz musí člověk vložit, aby se mohl v Rogeru zapojit jako investor?
  • Jaké další technologické novinky nás v blízké budoucnosti v oblasti financí čekají?
  • A kdy se česká ekonomika dočká eura?

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Platební instituce Roger hlavním partnerem.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
27
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightFinmaginvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupodcastRoger
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo