Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bude nám líp v metaversu? Společnost jede v hamižném módu, varuje Mikolov

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
27. 10. 2022
 5 049

Tématem šestého dílu podcastového seriálu Future is Now je metaversum. Tomáš Mikolov a Sara Polak v něm řeší, jak se lidské chování promítá do našeho digitálního světa, ať už jsou to kryptoměny, blockchain nebo virtuální a rozšířená realita. A taky rozebírají plány šéfa Facebooku Marka Zuckerberga.

Bude nám líp v metaversu? Společnost jede v hamižném módu, varuje Mikolov
Tomáš Mikolov hostem Sary Polak v sérii podcastů Future is Now / Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz

Na projekt Meta přišla řeč hned v úvodu. Jen pro připomenutí: přesně před rokem Zuckerberg oznámil, že se společnost Facebook přejmenuje právě na Meta, aby oddělila sociální platformu od budoucích záměrů firmy. Mezi ně patří právě i vybudování vlastního metaversa, tedy jakéhosi virtuálního světa.

Nejde ale nakonec jen o Zuckerbergovu kouřovou clonu, která má zabránit tomu, aby si lidé spojovali jeho firmu s problémy s obrovským únikem dat? Nepotřeboval jen po vzoru Davida Copperfielda „odstřelit pozornost“, jak naznačuje archeoložka a výzkumnice Sara Polak?

Podcast Future is Now

Podcast Future is Now
Vojtěch Wagner/Shutterstock

Future is Now – co to vlastně znamená? Znamená to, že žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých, a zdaleka to není poprvé, kde naše inovační možnosti překročily naše evoluční limity. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu, a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? Můžeme vůbec odhadnout, jak se bude budoucnost vyvíjet? A jakou roli v tom hrají technologie? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak. Povídají si tak, jako by zrovna seděli v obýváku a tlachali o tom, co je zajímá – tak i uvařte čaj a připojte si jejich polemiky do uší.

1. díl: Ovládnou nás technologičtí obři?
2. díl: Vezmou nám roboti práci?
3. díl: Dosáhne lidstvo nesmrtelnosti?
4. díl: Jaký přínos má globalizace?
5. díl: Je naše civilizace nejvyspělejší?

„Myslím, že je to nadnesené, o nějakém obřím úniku dat nevím,“ říká expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov, který právě ve Facebooku dřív pracoval. „Na druhou stranu je pravda, že se Facebook možná snaží zbavit určitého stigmatu a chce se posunout od aplikace k něčemu dalšímu. Google se taky před lety přejmenoval na Alphabet, aby bylo vidět, že má větší ambice než jen být vyhledavačem,“ připomíná Mikolov.

„Zuckerbergovi šlo asi o to, aby ukázal, že Facebook už není jen nějaká sociální síť. A chtěl namotivovat i firmu samotnou a své vlastní zaměstnance na budoucnost za deset až dvacet let,“ myslí si Mikolov. „Jeho vizí je ještě větší propojení člověka s technologiemi, tedy virtuální realita a ten metaverse. Lidé budou stále víc času trávit ve virtuálních světech. Děje se to vlastně už dnes. Lidi se sdružují do komunit třeba v počítačových hrách, nebo i na Facebooku, Instagramu nebo Twitchi,“ doplňuje s tím, že přejmenování na Meta vnímá jako ambici Facebooku, kde by firma chtěla být za deset let.

Polak připomíná, že koncept metaversa je už několik desetiletí stará záležitost. Lidé na Stanfordu se mu začali věnovat už v sedmdesátých letech, počítačové hry už tady máme taky kolem čtyřiceti let. V této souvislosti Polak upozorňuje na knihu Neala Stephensona Snow Crash z roku 1992, jakousi orwellovskou sondu do psaní o sci-fi technologiích, v níž lidé utíkají od reality do virtuální a totalitní reality.

S kým máte tu čest? Hlavní tváře Future is Now


Sara Polak
Jan Zátorský

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers.

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU. Loni v dubnu se pro svou osvětu vědy a umělé inteligence zvláště stala hlavní tváří tištěného Finmagu.

 


Sara Polak
Jindřich Nosek (NoJin) – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Tomáš Mikolov vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jako diplomovou práci obhájil jazykové modelování pomocí neuronových sítí, nalezl novou metodu překladu jazyka převedením slov do číselných vektorů a podařilo se mu tak zvýšit výkonnost překladačů až desetitisíckrát. Svou stopu zanechal v Googlu či Facebooku.

Mikolov své nadání objevil už raném dětství, programování se věnuje od svých osmi let. Od roku 2020 buduje vlastní výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze. Mimoděk se proslavil i jako ústřední postava vítězného snímku Czech Press Photo 2020.


Digitální pokrývka

Zájem veřejnosti o metaverse se ale dramaticky zvýšil až poslední dobou. „Když se podívám na index vyhledávačů od nuly do stovky, tak zájem o metaversum na Googlu až do loňského března osciloval mezi nulou a dvojkou. Kolem června už to bylo kolem desítky a v říjnu to vystřelilo úplně na stovku. Popularizace toho tématu vznikla exponenciálně, vlastně ze dne na den,“ upozorňuje Polak.

Podcast Future is Now podporují. Děkujeme!

KIA

KiaKia

SIMPLEA

SimpleaSimplea

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 % případů.

ESET

EsetEset

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. protected.

Časově by tedy vycházelo, že za popularizací pojmu metaversa stojí právě Zuckerbergovo oznámení o přejmenování Facebooku. A Mikolov souhlasí: „Čistě pragmaticky to podle mě je tak, že lidé prostě začali víc vyhledávat metaverse, protože o tom začal mluvit Zuckerberg. Ale nemyslím si, že by se lidi teď začali stokrát víc zajímat o koncept jako takový.“

„Když si teď člověk vyhledá články, tak to často působí tak, že metaverse je vlastně takové vytvoření digitální pokrývky nad naším světem, do které lidi utíkají od každodenních strastí. Za mě je to ale mnohem prozaičtější nástroj digitalizace věcí, které jsme zvyklí dělat fyzicky v reálném světě, akorát se do něj teď promítají různé fenomény, které jsou třeba na blockchainu,“ říká Polak.

S ohledem na zmíněný blockchain přišla logicky řeč i na kryptoměny. „Koncept nějaké virtuální měny, která bude decentralizovaná a nebude kontrolovaná nějakou státní bankou, je strašně zajímavý. Můžeme se třeba podívat, co se děje s kurzem české koruny podle toho, jak se nějaký bankéř vyspí,“ upozorňuje Mikolov s tím, že právě decentralizace kryptoměn a ochrana před inflací je jejich nejzajímavější vlastnost.

„Pak tam jsou ale i negativní jevy, které přijdou vždycky, když se objeví nějaká technologická novinka. Bitcoin začínal s myšlenou, že lidi budou chránění proti inflaci. Uloží si do něj peníze, pak si je vyberou a bude tam pořád podobná hodnota. Pak už se ale začala projevovat hamižnost. Začalo se mluvit o tom, že se do elektronických měn bude investovat s vidinou zisku. Pak je otázka, proč by měl mít člověk zisk z toho, že vlastní nějakou elektronickou měnu,“ ptá se řečnicky Mikolov s tím, že peníze by měly reflektovat směnu.

„Ta představa, že si za pár dolarů koupím nějakou kryptoměnu a budu doufat, že její cena tisícinásobně vyroste a já zázračně zbohatnou, mi přijde dost zvláštní. Až bych řekl, že je pro společnost škodlivá, protože jde trochu o loterii,“ myslí si Mikolov a upozorňuje na fakt, že elektronické měny mají dlouhou historii podvodů. „Jakmile se společnost přepne do hamižného módu, kde už uniká jakákoliv racionalita a všichni vidí jen hon na levné a lehké zbohatnutí, je to špatně.“

Na co ještě v podcastu přijde řeč?

  • O počátku gamingových komunit a esportu
  • Co mají společného kryptoměny, tulipány a Asterix
  • Bude potřeba „kryptopolicie“?
  • O cloudových civilizacích
  • K jakým užitečným věcem se dá metaverse využít

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

facebookFinmagFuture is nowkryptoměnymark zuckerbergmetaversumpodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo