Nesmrtelnost? Když se nezničíme atomovkami, tak je možná, říká Mikolov

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
6. 10. 2022
 9 206

Nesmrtelnost je velmi široký pojem. Může evokovat různé transcendentální emoce, může to být technologická záležitost. Ve třetím díle podcastu Future is Now Sara Polak a Tomáš Mikolov řeší nejen to, nakolik je reálná idea nahrávání mozků a myšlenek do počítačů a vytváření digitálních dvojčat lidí. Řeč přijde i na filozofii vědomí a zanechání odkazu na tomto světě.

Nesmrtelnost? Když se nezničíme atomovkami, tak je možná, říká Mikolov
Tvůrci podcastu Future is Now Tomáš Mikolov a Sara Polak / Zdroj: Libor Fojtík

Terminus technicus nesmrtelnost padá všude kolem nás. Zvlášť v poslední době, kdy dochází k rychlému technologickému pokroku. Lidstvo ale toto téma řeší už tisíce let.

„Snahu přežít svou smrt můžeme vysledovat minimálně ke starověkému Egyptu, případně ještě dále do minulosti,“ říká vědec a expert na umělou inteligenci Mikolov.

Podcast Future is Now

Podcast Future is Now
Vojtěch Wagner/Shutterstock

Future is Now – co to vlastně znamená? Znamená to, že žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých, a zdaleka to není poprvé, kde naše inovační možnosti překročily naše evoluční limity. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu, a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? Můžeme vůbec odhadnout, jak se bude budoucnost vyvíjet? A jakou roli v tom hrají technologie? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak. Povídají si tak, jako by zrovna seděli v obýváku a tlachali o tom, co je zajímá – tak i uvařte čaj a připojte si jejich polemiky do uší.

1. díl: Ovládnou nás technologičtí obři?

2. díl: Vezmou nám roboti práci?

„Téma nesmrtelnosti ostatně vedlo ke vzniku různých náboženství. Lidé se totiž nechtějí spokojit s myšlenkou, že jsme tady dočasně. Vede to totiž k myšlenkám o tom, co že je ten smysl života? Když už tady jednou nebudu, tak proč bych se vlastně o cokoliv měl snažit? Právě tohle naplňovalo náboženství, spoustě lidí to ale nestačí,“ pokračuje Mikolov s tím, že právě tito lidé nakonec přistupovali na myšlenky mysticismu, výzkumu věčného života a různých „kamenů mudrců“.

V tomto ohledu je situace dnes velmi podobná. Obavy ze stárnutí a smrti ve společnosti dál přetrvávají a pomoci v tom mají výzkum a technologie. Toto téma silně rezonuje zejména v Silicon Valley, jak upozorňuje Mikolov, který má tyto poznatky z první ruky, protože sám má zkušenosti z Googlu či Facebooku.

Právě v Googlu do zachování života hodně investoval Larry Page, jeden ze spoluzakladatelů společnosti, který pro tuto oblast vyčlenil i speciální tým. „Rozhodně bych ale nemluvil o tom, že tam byl nějaký reálný vědecký základ. Bylo to postavené dost na vodě,“ dodává Mikolov.

Co vlastně nesmrtelnost znamená? „Lidé se v čase mění. Nesmrtelnost se vztahuje k naší iluzi toho, že existujeme nějak kontinuálně v čase, přitom se ale měníme. I kdybychom někdy v budoucnosti lidské nesmrtelnosti dosáhli, tak bude trochu jiná, než si asi představujeme. Buď zamezíme tomu, abychom se měnili a zůstaneme zamrzlí na jednom bodě, nebo se budeme dál rozvíjet a měnit. Faktická nesmrtelnost to nebude, protože ten člověk, kým jsem dnes, už za padesát let existovat stejně nebude,“ přemýšlí Mikolov.

S kým máte tu čest? Hlavní tváře Future is Now


Sara Polak
Jan Zátorský

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers.

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU. Loni v dubnu se pro svou osvětu vědy a umělé inteligence zvláště stala hlavní tváří tištěného Finmagu.

 


Sara Polak
Jindřich Nosek (NoJin) – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Tomáš Mikolov vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jako diplomovou práci obhájil jazykové modelování pomocí neuronových sítí, nalezl novou metodu překladu jazyka převedením slov do číselných vektorů a podařilo se mu tak zvýšit výkonnost překladačů až desetitisíckrát. Svou stopu zanechal v Googlu či Facebooku.

Mikolov své nadání objevil už raném dětství, programování se věnuje od svých osmi let. Od roku 2020 buduje vlastní výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze. Mimoděk se proslavil i jako ústřední postava vítězného snímku Czech Press Photo 2020.


Přijde mi, že jsme strašně daleko od toho, abychom dokázali třeba jenom simulovat nějakou netriviálně velkou část mozku na počítači.

Mozek v počítači? To je ještě daleko

S tím souhlasí i archeoložka a výzkumnice Sara Polak, která připomíná názory některých vědců, podle nichž by mohla být nesmrtelnost obrovská nuda, pokud bychom zůstali mentálně vyvinutí v určitém bodě a dál bychom se už nevyvíjeli. „Mohlo by to vést k totální frustraci nebo i vegetaci mozku,“ říká Polak.

Podcast Future is Now podporují. Děkujeme!

KIA

KiaKia

SIMPLEA

SimpleaSimplea

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 % případů.

ESET

EsetEset

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. protected.

Ostatně jakési kopírování mozku má být jednou z cest, jak nesmrtelnosti dosáhnout, i když se otázce přenosu vědomí neurologové a antropologové dnes spíš smějí, jak upozorňuje Polak.

„Z toho mála, co vím, mi opravdu přijde, že jsme strašně daleko od toho, abychom dokázali třeba jenom simulovat nějakou netriviálně velkou část mozku na počítači,“ souhlasí Mikolov a připomíná evropský projekt, který před 13 lety dostal na starost vědec Henry Markram. Ten přišel s matematickým modelem fungování neuronu a tvrdil, že budeme schopni na počítači simulovat lidské mozky. Nákladný projekt ale Evropská unie nakonec odpískala.

Zásadní otázka tedy zní: Může se lidstvo k nesmrtelnosti jako takové vůbec propracovat?

„Musíme se zamyslet nad tím, jak vlastně funguje evoluce a jestli bychom mohli poskočit do té úrovně, kdy budeme mít mnohobuněčné organismy, které nebudou stárnout a zároveň budou schopny se rozvíjet. My jako lidstvo už se dokážeme rozvíjet právě díky tomu, že máme dlouhodobou paměť, dokážeme se naučit nové věci, dokážeme vytvořit nové technologie. Myslím si, že cyklus života a smrti by mohl být překonaný v průběhu několika set let. Pokud se tedy dřív nepostřílíme atomovkami, tak se k nesmrtelnosti možná dostaneme,“ předpovídá Mikolov.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak se náhled na nesmrtelnost vyvíjel v historii?
  • Kdo pracoval s eugenikou před nacisty?
  • Proč by neměla být rozdílnost lidí tabu?
  • Jak by lidstvo mělo využít diverzitu?
  • Jak se společnost polarizuje přístupem k technologiím?

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Ohodnoťte článek

-
32
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

filozofieFinmagFuture is nowpodcastSara PolaktechnologieTomáš Mikolov

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo