Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Technologičtí obři zadarmo nehrabou, Evropa strašně zaspala, říká Mikolov

Michal Hron
Michal Hron
22. 9. 2022
 8 462

Povídají si tak, jako by zrovna seděli v obýváku a tlachali o tom, co je zajímá. Což vlastně dělají docela často. Vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak se ve speciální sérii podcastů pro magazíny Finmag a Heroine pouštějí hned od začátku do hlubokých témat.

Technologičtí obři zadarmo nehrabou, Evropa strašně zaspala, říká Mikolov
Tvůrci podcastu Future is Now Tomáš Mikolov a Sara Polak / Zdroj: Libor Fojtík

Tématem prvního dílu speciální série podcastů nazvané Future is Now je Big tech nás ovládne. A jelikož má Tomáš Mikolov cenné zkušenosti nejen z Anglie, ale také z amerického Silicon Valley, Sara Polak si o světě velkých technologických firem a souvisejících problémech povídá právě s ním.

A začíná zhurta: tématem social scoring. Systém sociálního či společenského kreditu, který hodnotí obyvatele na základě různých ekonomických či sociálních aspektů a který chystá na své občany komunistická Čína. Mluví se například o tak pokročilém systému, kdy by si člověk, který se z pohledu aparátu něčím proviní, nemohl ani koupit jízdenku na vlak.

Podcast Future is Now

Podcast Future is Now
Vojtěch Wagner/Shutterstock

Future is Now – co to vlastně znamená? Znamená to, že žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých, a zdaleka to není poprvé, kde naše inovační možnosti překročily naše evoluční limity. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu, a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? Můžeme vůbec odhadnout, jak se bude budoucnost vyvíjet? A jakou roli v tom hrají technologie? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak. Povídají si tak, jako by zrovna seděli v obýváku a tlachali o tom, co je zajímá – tak i uvařte čaj a připojte si jejich polemiky do uší.

„To je rozhodně složitá otázka,“ vypichuje na úvod Mikolov. Současný pohled na social scoring totiž podle něj trpí na předsudky, protože zatímco podobný systém – jen jinak nazvaný – už několik let funguje třeba v USA, jakmile se – byť v pokročilé formě – objeví v Číně, kritikou se nešetří.

Mikolov dává za příklad americký systém hodnocení spolehlivosti klientů tamními bankami. Aby zde člověk vůbec nějaký bankovní produkt, zejména pak půjčku, získal, musí za sebou mít nějakou splátkovou historii. Ideálně samozřejmě pozitivní. Podobně se dnes klienti v rámci risk managmentu bank hodnotí i v Česku.

„Funguje to tam už asi desítky let. Abych tam mohl něco rozumně platit, řekli mi, že si musím nejdřív zařídit kreditku a začít přes ní utrácet peníze,“ říká Mikolov s tím, že jinak takzvaný credit score jako cizinec bez americké bankovní historie získat nemohl. „Přišlo mi to zbytečně složité, na druhou stranu je to jiná země, má svá pravidla, takže jsem to tak i přijal.“

Na problematiku mají oba účastníci podcastu podobný názor: na jedné straně odsuzujeme Čínu, která díky tomu ale roste, na té druhé sami jako Evropa nejsme schopni v konkurenci technologicky rychle rostoucích ekonomik prorazit. A debatují, zda – a za jakých okolností – je to dobře, či nikoli.

„Tím chci jen naznačit, že tu jsou různé pohledy na věc: k něčemu to může být dobré, k něčemu špatné. Neměli bychom k tomu ale přistupovat tak jednostranně,“ upozorňuje Mikolov.

S kým máte tu čest? Hlavní tváře Future is Now


Sara Polak
Jan Zátorský

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers.

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU. Loni v dubnu se pro svou osvětu vědy a umělé inteligence zvláště stala hlavní tváří tištěného Finmagu.

 


Sara Polak
Jindřich Nosek (NoJin) – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Tomáš Mikolov vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jako diplomovou práci obhájil jazykové modelování pomocí neuronových sítí, nalezl novou metodu překladu jazyka převedením slov do číselných vektorů a podařilo se mu tak zvýšit výkonnost překladačů až desetitisíckrát. Svou stopu zanechal v Googlu či Facebooku.

Mikolov své nadání objevil už raném dětství, programování se věnuje od svých osmi let. Od roku 2020 buduje vlastní výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze. Mimoděk se proslavil i jako ústřední postava vítězného snímku Czech Press Photo 2020.


Jak jsem zažil Ameriku, jak jsem zažil Silicon Valley, tak hlavní věc, která je pro Američany na prvním místě, jsou peníze.

Evropa svázaná pravidly

Nabíledni je podle experta na umělou inteligenci například mnohem větší digitalizace zdravotnictví. „Ať už jde o personalizované zdravotnictví a predikci toho, kdo jakou nemoc dostane, nebo předepisování léků, aby to bylo mnohem efektivnější, levnější,“ vyjmenovává prostor pro zlepšení.

Technologie, které jsou k tomu potřebné, tu prý už dávno máme, ale z obav před zneužitím osobních dat a složitými diskusemi nad tím či oním systémem ztrácíme drahocenný čas. A tím i konkurenceschopnost. „Evropa přichází o svoji vůdčí roli ve světě,“ říká Mikolov.

Podcast Future is Now podporují. Děkujeme!

KIA

KiaKia

SIMPLEA

SimpleaSimplea

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 % případů.

ESET

EsetEset

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. protected.

Expert na umělou inteligenci se například podivuje nad tím, proč Evropě dominují technologičtí giganti zejména z USA (software) či Asie (hardware). „Evropa z mého pohledu výrazně zaspala, protože když se podíváme na žebříček největších technologických firem na světě, tak je to samá Amerika, Asie, ale Evropa tam figuruje až někde před Afrikou či Jižní Amerikou.“

Čím to ale je? Jak to, že je Evropa takhle pozadu? „Když přijedete třeba do Googlu, zjistíte, že je tam spousta zaměstnanců původně z Evropy, že vystudovali tady a odjeli tam, protože jsou tam nesrovnatelně lepší platy, jsou tam lepší příležitosti,“ upozorňuje na fenomén brain drain Mikolov.

Na to, kolik tu máme peněz, univerzit, vědců a technicky zdatných lidí, to zkrátka podle něj není s technologicky vyspělou Evropou žádná sláva. A namísto toho, aby právě tohle evropské společenství řešilo, zabývá se jen uměle vypouštěnými „kouřovými clonami“.

„Už jen z toho ekonomického hlediska. Protože abychom byli silní, kteří přežijou, a ne ti slabí, kteří se nechají převálcovat, je nutné řešit už jen peníze, které nám skrze tyto zahraniční monopoly utíkají. Protože když to nebudeme řešit, tak budeme ti chudí, budeme Disneyland pro turisty, protože když u nás nebudou technologie, chytří lidé, nebudou zde vznikat technologické firmy a nebude tu ten ekosystém, tak naše budoucnost nebude růžová,“ apeluje Mikolov.

„Jak jsem zažil Ameriku, jak jsem zažil Silicon Valley, tak hlavní věc, která je pro Američany na prvním místě, jsou peníze. Evropané se ale nechají obalamutit různými řečmi. (…) Ten současný svět je výhodný pro Ameriku, ale nevýhodný pro Evropu,“ upozorňuje expert na umělou inteligenci.

Ovládne nás tedy big tech? Pusťte si celý první díl speciální série podcastů Future is Now a těšte se na další. Sara Polak se s Tomášem Mikolovem vrátí k umělé inteligenci, automatizaci, robotizaci ale i dalším tématům, které mění naše životy. Nový díl každý čtvrtek.

Co v podcastu dále zazní?

  • Co je to cargo kult a proč ho dnešní Evropa připomíná?
  • Proč nejsme schopni vzdorovat velkým monopolům?
  • Skutečně jsou služby jako Google či Facebook zadarmo?
  • Co Mikolova přitáhlo ze Silicon Valley zpátky do Česka?
  • A proč je vlastně označení „umělá inteligence“ úplně špatně?

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
39
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

facebookFinmagFuture is NowgooglemonopolypodcastSara Polaktechnologické firmyTomáš Mikolovumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo