Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice do nemovitostí nemají být jen pro vyvolené, říká Pock

Ivo Prax
Ivo Prax
13. 9. 2022
 21 050

Zatímco bohatí mají široké možnosti investic a rozšíření majetku je tak pro ně snazší, chudší lidé takové štěstí nemají. Jak z toho ven, byla otázka i pro Alana Pocka Vyšína, jednoho ze tří zakladatelů investiční platformy Investown. „Chtěli jsme produkt, který umožní lidem investovat jednoduše, a zároveň do něčeho, čemu věří. A tím jsou nemovitosti,“ říká Pock ve Finmag podcastu.

Investice do nemovitostí nemají být jen pro vyvolené, říká Pock
Alan Pock ze společnosti Investown ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Pock před sedmi let vedl druhý největší hypoteční server v Česku, kde měsíčně zpracovával poptávky v hodnotě kolem miliardy korun. Poté se věnoval vývoji různých technologických projektů aplikací ve startupovém prostředí a pracovně se podíval i do Silicon Valley.

Nakonec Alan Pock Vyšín spojil všechny nabyté zkušenosti dohromady a vytvořil investiční platfomru Investown. Vytvořil tím produkt, který lidem umožňuje investovat jednoduše, tedy skrze mobilní aplikaci a web.

„Zhruba před třemi lety jsme se zamýšleli nad jedním palčivým problémem, kterým je určitá nevyrovnanost ve společnosti v rámci investování financí – jaké možností má člověk, který má relativně málo peněz, a do čeho může investovat někdo, kdo má finančních prostředků opravdu hodně,“ vzpomíná na původní myšlenku Pock.

Existují dva základní typy nemovitostí. Máme tu byty a pak tu jsou zajímavější developerské projekty v hodnotě řekněme 20 až 120 milionů.

Investice do nemovitostí

Aplikaci a webovou stránku Investown.cz spustil Pock se svými společníky zhruba před rokem. Předpokládali, že se zpočátku připojí pár lidí a podaří se proinvestovat pár projektů v řádu cca 30 milionů korun. Díky jednoduchosti a přístupnosti aplikace se ale stihlo zapojit už na 50 000 investorů a proinvestovaná částka se pohybuje kolem 550 až 600 milionů korun.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Nemovitosti jako instrument prý zvolili proto, že jim lidé věří. Byty a domy dlouhodobě patří k nejjistějším investicím, málokdo ale má potřebné miliony korun. Nemluvě o možnosti zapojit se do financování velkých developerských projektů, které slibují i zajímavější výnosy, ale podle Pocka k nim dosud mělo přístup „jen pár strejců z devadesátých let“.

„Existují dva základní typy nemovitostí. Máme tu byty, které vydělávají třeba dvě až čtyři procenta ročně, což je hezké, ale není to zase tolik na to, kolik je s tím spojeno práce. Pak tu jsou zajímavější developerské projekty v hodnotě řekněme 20 až 120 milionů, ke kterým ale běžný člověk disponující stovkami tisíc nebo několika miliony nemá přístup,“ vysvětluje princip Investownu jeden z jeho zakladatelů.

„My jsme využili naše know-how z oblasti financí a technologií a vyvinuji jsme aplikaci, která umožní těmto lidem se spojit a zafinancovat velké projekty. Z nich pak mohou mít dvojnásobné až trojnásobné zisky oproti ziskům z klasických nájmů.“

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Někteří naši klienti dokonce opouštějí své dřívější projekty, protože už je zkrátka nebaví se o všechno starat.

Bezstarostné investování

Zisky z investování do nemovitostí prostřednictvím Investownu jsou pevně dané a začínají na 8,5 % ročně. Vyplácení navíc probíhá měsíčně do virtuální peněženky a klient nemusí čekat až do samotného ukončení projektu.

Investujete do nemovitostí?

Vedle možnosti zapojit se do financování velkých projektů je podle Pocka jednou z hlavních výhod Investownu i jednoduchost. Investor se podle něj vlastně nemusí o nic starat: veškerou projektovou dokumentaci, analýzy a další papírování zajišťuje sama investiční platforma.

„Ve výsledku je to pro všechny mnohem jednodušší a pohodlnější, což ocení zejména lidé, kteří už mají nějaké zkušenosti s nakupováním nemovitostí. Někteří naši klienti dokonce opouštějí své dřívější projekty, protože už je zkrátka nebaví se o všechno starat,“ říká Pock.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak probíhá analýza a prověřování kvality nabízených projektů?
  • Od jakých částek je možno v Investownu investovat?
  • V čem spočívají přednosti virtuální peněženky?
  • Na jaké další trhy hodlá Investown expandovat?

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu.

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightFinmaginvesticekdo mluvi o miliardachMiliardy v pohybunemovitostipodcastreality
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo