Spousta emitentů nemá na trhu s dluhopisy co dělat, říká Cimala z CFG

Ivo Prax
Ivo Prax
9. 8. 2022
 7 677

Už během studia na Vysoké škole ekonomické aktivně investoval na trzích a spoluzaložil klub investorů, který je dnes jedním z největších svého druhu v Česku. Láska k investování provází Petra Cimalu celý život. O tom, jak nejprve prodělal, aby mohl začít vydělávat, o trhu s dluhopisy a dalších tématech jsme si povídali v novém díle Finmag podcastu.

Spousta emitentů nemá na trhu s dluhopisy co dělat, říká Cimala z CFG
Spolumajitel investiční skupiny CFG Petr Cimala ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Už na střední škole pravidelně četl Hospodářské noviny a cítil, že ho baví ekonomika a podnikání. „Když za mou přišel otec, že mi doběhlo stavební spoření a co s tím, tak jsem odpověděl, že peníze dáme logicky do akcií,“ popisuje své začátky spolumajitel investiční skupiny CFG.

Jak posléze dodává, první „mladická“ investice sice nedopadla dobře, ale byla to cenná zkušenost do života.

V rámci Klubu investorů, který jeden čas celý vedl, si dal za cíl šířit osvětu a vzdělávat mladé lidi v oblasti investování, tradingu, private equity a nemovitostních investic. Čím se tedy Petr Cimala zabývá dnes?

Už neděláme akciové investice a soustředíme se na získávání kapitálu a jeho umísťování do zajištěných investic.

Od fondů k dluhopisům

„Po Klubu investorů a dokončení vysoké školy jsem spoluzaložil jeden fond kvalifikovaných investorů, a to ještě v době, kdy tyto druhy fondů nebyly pevně ukotveny v české legislativě,“ začíná výčet svých činností Cimala a volně pokračuje:

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Kromě toho jsem měl vedlejší projekt úvěrové společnosti a v roce 2016, když se blížil nový zákon o spotřebitelském úvěru a s tím spojená potřeba licencování, jsme přidali do skupiny licencovanou úvěrovou instituci. Následně přibyly nemovitostní a IT sekce, poté Dluhopisomat, pohledávky a advokátní kancelář,“ vypočítává Cimala, co všechno dnes zahrnuje jeho byznys.

Na dotaz, zda je vůbec něco, co z hlediska investic nezajišťuje, odpovídá s vážnou tváří, že je to jen úzký výsek v investičním podnikání. „Dnes už neděláme akciové investice a soustředíme se na to být nejlepší v získávání kapitálu a jeho umísťování do zajištěných investic – ať už v rámci skupiny CFG, nebo v rámci Dluhopisomatu, kde se snažíme emitenty skórovat a strukturovat podmínky emisí tak, aby byly maximálně bezpečné pro investory.“

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Celé prostředí je potřeba kultivovat, láká spoustu emitentů, kteří by na trhu vůbec neměli být.

Potřeba kultivace a produktového rozvoje

Dluhopisomat byl přitom původně vedlejším projektem, ze kterého se až posléze stala klíčová součást Cimalova podnikání. „Důvodem je to, že na trhu extrémně roste tlak na digitalizaci, že fintechové odvětví si začíná ukrajovat čím dál víc i z tradičního koláče bank. Vidíme, že celý segment extrémně rychle roste,“ říká.

Věříte v kultivaci dluhopisů?

Dluhopisové tržiště prý ale nezakládal jen proto, že v tomto segmentu cítí potenciál. „Všímáme si zároveň toho, že jiná dluhopisová tržiště mají své nedostatky. Celé prostředí je tedy potřeba kultivovat a produktově rozvíjet,“ vysvětluje Cimala. „To odvětví láká spoustu emitentů, kteří by na trhu neměli být."

Že to myslí vážně, dokazují i ambiciózní plány: „Naší vizí je postavit z Dluhopisomatu malé J&T,“ říká. Dlouhodobě rostoucí zájem investorů i firem pak ukazuje, že tato vize se zanedlouho může stát realitou.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak poznat dluhopisy, od kterých je lepší držet se dál?
  • Kolik procent lze dnes běžně vydělat na výnosech z dluhopisů?
  • Jak relevantní je dluhopisové hodnocení ČNB?

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
86
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightco se děje s miliardamiDluhopisomatdluhopisyinvesticeMiliardy v pohybupodcast

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo