Platební morálka? Paradoxně bývají horší korporace, říká expert přes faktury

Ivo Prax
Ivo Prax
19. 7. 2022
 5 944

Co je faktoring, jak pomáhá zlepšovat podnikatelské prostředí v Česku a komu se vyplatí? O tom, jak vydělat na dlouhé splatnosti faktur, vypráví v novém Finmag podcastu Aleš Zídka ze společnosti Akcenta.

Platební morálka? Paradoxně bývají horší korporace, říká expert přes faktury
Aleš Zídka z faktoringové platformy Zalep.to ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Zídka působil jako risk specialista v bance a celý profesní život se pohyboval kolem korporátních pohledávek – pracoval například i v Plzeňském Prazdroji na pozici kreditního analytika pro klíčové zákazníky. Před třemi lety ho oslovila Akcenta, kde dostal na starost vybudovat faktoringovou platformu Zalep.to.

Faktoring je stručně řečeno metoda financování krátkodobých úvěrů poskytnutých při dodávkách zboží a služeb.

Zalep.to konkrétně propojuje vystavovatele faktur, kteří potřebují financovat svůj byznys a mají problém s cash-flow, s investory s přebytkem volné hotovosti.

Vybíráme si pouze faktury, za kterými jsou bonitní firmy.

Co zalepí Zalep.to

Tato služba, která se poprvé v mimobankovním prostoru objevila před zhruba dvanácti lety v Anglii, však není otevřená pro jakékoli zájemce o rychlejší proplacení faktury.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Vybíráme si pouze faktury, za kterými jsou bonitní firmy,“ vysvětluje Zídka. „Na rozdíl od klasického bankovního faktoringu se ani tolik nedíváme na vystavovatele, ale spíše na společnost, která má danou fakturu zaplatit. Tu si komplexně prolustrujeme a na základě toho, jak zhodnotíme rizika, následně pohledávku naceníme,“ dodává s tím, že Akcenta spoustu faktur vůbec nepustí na tržiště.

Zalep.to v podstatě nabízí pomocnou ruku především menším firmám, které nemají takovou vyjednávací sílu při komunikaci s velkými odběrateli. „Ti často požadují splatnost faktury za 30, 60 a někdy až 120 dní. Taková menší firma přitom musí zaplatit své náklady, u nichž je obvykle splatnost jen 14 dní. Vzniká jí tak nepříjemná díra v cash-flow,“ říká Zídka.

„Překvapilo nás, že spousta větších korporací má horší platební morálku než menší firmy, které často platí v den splatnosti. Ty velké třeba až 14 až 20 dní po ní,“ upozorňuje Zídka.

Ve chvíli, kdy si faktura na tržišti Zalep.to najde svého investora, dostává vystavitel peníze obvykle během dvou pracovních dnů. Na začátku působení platformy, kdy byl nedostatek prodejců a naopak přebytek investorů, byla většina faktur rezervována dokonce v rámci několika sekund.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Na rozdíl od konkurence nefungujeme na principu holandských aukcí, ale stylem první investor vyhrává.

Jak se hodnotí rizika

Zalep.to spolupracuje s ratingovou agenturou, která sleduje, jak společnosti plní své závazky, a kontroluje finanční výkazy, které musejí všechny firmy ze zákona zveřejňovat.

Kdy platíte faktury?

V Zalep.to následně vytvoří skóre možného rizika a podle výsledné hodnoty se rozhodne, zda faktura vstoupí do tržiště. A pokud ano, tak za jakých podmínek bude nabízena investorům.

„Na rozdíl od konkurence nefungujeme na principu holandských aukcí, ale stylem první investor vyhrává. Provizi Akcentě pak platí vystavovatel faktury, nikoli investor,“ vysvětluje Zídka s tím, že platforma většinou financuje faktury v rozmezí deseti a sta tisíc korun, přičemž dlouhodobý průměr je 40 tisíc korun.

V loňském roce si podle něj investoři vydělali v průměru 7,4 procenta p. a., letos se výdělek blíží k deseti procentům. „Na trhu jsme teprve druhým rokem, ale dnes se pohybujeme už kolem 350 faktur měsíčně a vytrvale rosteme,“ hodnotí Zídka.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jaký mají na potenciální investory vliv rostoucí úrokové sazby a inflace?
  • Co nabízí Zalep.to malým a středním podnikatelům a živnostníkům?
  • Jakým způsobem lze nabízet faktury na tržiště?
  • Kolik může faktoring dnes vynášet?
  • Kam Zalep.to chystá expandovat?

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
97
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightFinmaginvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupodcastPodnikavé ČeskoPrahaúvěry

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo