Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úspěch je pro ty, co se nebojí, říká manažerka Mattelu. Zabojuje o Senát

Ivo Prax
Ivo Prax
12. 7. 2022
 12 116

Její největší pracovní starostí je, co si budou české, slovenské a maďarské děti přát pod stromečkem, zatímco doma se s manželem věnuje péči o těžce postiženého syna Maxe. Lenka Helena Koenigsmark ve Finmag podcastu mluví o tom, jak nyní hodlá své bohaté profesní i osobní zkušenosti využít v politice.

Úspěch je pro ty, co se nebojí, říká manažerka Mattelu. Zabojuje o Senát
Marketingová ředitelka společnosti Mattel Lenka Koenigsmark ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Na pozici marketingové ředitelky společnosti Mattel pro Česko, Slovensko a Maďarsko působí už skoro deset let. „Naší vlajkovou lodí zůstává Barbie. V Česku jsme unikátní sloganem Ta pravá od Mattela, to v žádné jiné zemi není,“ říká Lenka Helena Koenigsmark.

Kromě toho šéfka marketingu Mattelu (jak se správně firma skloňuje) přednáší o diverzitě a inkluzi a účastní se různých PR projektů. A brzy se chystá na vstup do politiky.

V novém Finmag podcastu jsme se s Lenkou Koenigsmark zaměřili nejen na byznys a finance, ale i na to, jaké osobní výzvy život přináší a proč se chystá na působení ve veřejném životě.

V korporátu jste obvykle svázán mnoha pravidly, zároveň se ale jedná o stabilní prostředí.

Dramatický rozvoj marketingu

V průběhu profesní kariéry se nikdy nebála jít si za svým cílem, i když to třeba znamenalo oslovit napřímo ředitele firmy, pro kterou dělala agenturní zakázku, aby ji zaměstnal. Díky bohatým zkušenostem přesně ví, jak se dělá marketing v malých a velkých firmách.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„V korporátu jste obvykle svázán mnoha pravidly, často je to o adaptacích a lokalizacích,“ popisuje Koenigsmark hlavní výhody i nevýhody tvorby marketingových strategií u velkých a malých společností.

„Zároveň se jedná o stabilní prostředí, zatímco v menších firmách existuje větší prostor pro kreativitu. Na druhou stranu to v menších podnicích občas funguje tak, jak se zrovna probudí majitel – jeden den chce jít doleva, a druhý den doprava,“ dodává s tím, že sama sebe považuje za „korporátního člověka“.

Zásadní je umět po práci vypnout „vypnout“ manažera a věnovat se rodině.

Jaké to je být team leader

Svým lidem dává svobodu, snaží se o to je motivovat, být pozitivní a mít s každým členem týmu osobní vztah. „Když jim důvěřujete, tak pak to funguje,“ tvrdí. V kolektivu pracuje s přístupem, kterému se v angličtině říká can-do attitude, tedy všechno jde zvládnout, i když se objevují různé překážky či nečekané výzvy.

Zásadní je podle ní umět po práci „vypnout“ manažera a věnovat se rodině. „Díky těžce postiženému synovi vím, že život je barevný, že v jeden moment můžete být vládce světa a vedoucí korporátního týmu, načež přijdete domů a přebalujete šestileté dítě, které nechodí na toaletu, a vy doufáte, že jednou bude,“ popisuje Koenigsmark.

„Člověku to dá jinou perspektivu a ukáže lehkost bytí, protože si uvědomíte, že ne všechno je tak důležité. A že bychom si měli pokorně vážit toho, co máme,“ dodává.

Když vám onemocní dítě, tak zjistíte, že stát vlastně nefunguje.

Osudová zkouška a vstup do politiky

Proč se rozhodla podzimní kandidaturou do Senátu vstoupit do bouřlivých vod české politiky?

Volili byste Lenku Koenigsmark do Senátu?

„Když vás osud zasáhne na tom nejcitlivějším místě – onemocní vám dítě –, tak zjistíte, že ten stát vlastně nefunguje,“ vysvětluje. „Všude si vás předávají jako horkou bramboru, nikde neporadí a nepomohou. Zároveň to spousty lidí dožene k tomu, že musí začít žebrat o různé speciální pomůcky,“ kritizuje nefunkční systém péče.

„Jsem nestraník a nejsem kovaná v politice, ale chci upozornit na témata týkající se postižených i neformálně pečujících, jichž je v Česku přes milion,“ poukazuje Koenigsmark na své hlavní motivace.

Kampaň odstartuje v nejbližší době, ale dle svých slov ji dělá vlastně pořád, protože to je to, co žije. „Chtěla bych být hlasem i těch lidí, kteří nedokážou být tak hlasití,“ uzavírá.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak je těžké zvládat role matky a úspěšné manažerky?
  • Jak si udržet pozornost v práci v dnešní době nekonečných video callů?
  • Jakou kampaň před senátorskými volbami chystá?

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
44
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightbyznysFinmagmarketingpodcastpodnikánísenát
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo