Luxus se nevyplatí, drahé nemovitosti klesají na ceně, říká šéf Next Reality

Ivo Prax
Ivo Prax
9. 6. 2022
 32 000

V oblasti realit působí Robert Hanzl už dvě dekády, vývoj v posledních letech ale i jeho odvětví způsobil velké otřesy. Po covidu s ním totiž pořádně zamávala i válka. „Výkyvy ve společnosti mě překvapují více než výkyvy realitního trhu,“ říká pro Finmag podcast generální ředitel Next Reality. V něm kromě jiného vysvětluje, proč nemovitost za 25 milionů není investice.

Luxus se nevyplatí, drahé nemovitosti klesají na ceně, říká šéf Next Reality
Generální ředitel Next Reality Robert Hanzl ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

V bouřlivých vodách realitního trhu se Robert Hanzl pohybuje už devatenáct let. Téma Finmag podcastu tak bylo jasné – vývoj trhu v posledních letech a vliv společenských nálad a hospodářského růstu na ceny nemovitostí.

Před šestnácti lety založil Hanzl se společníkem Romanem Vlasákem v Praze společnost Next Reality, která dnes ve franšízovém konceptu provozuje víc než 50 poboček.

Za dobu své existence pomohla tato realitní kancelář prodat, koupit nebo pronajmout nemovitost přes 110 tisícům klientů.

Lidé nemohli jezdit na zahraniční dovolené, proto si začali ve velkém kupovat chatičky, chalupy, apartmány, rodinné domy a pozemky.

Jak realitní trh ovlivnila pandemie

„Do let 2019 a 2020 jsme sledovali pozvolný a postupný růst cen nemovitostí, který víceméně kopíroval, respektive lehce předháněl inflaci, ale stále se jednalo o přirozený vývoj trhu. Pak přišel covid, kdy jsme si v prvních dvou měsících mysleli, že se trh zcela zastaví,“ popisuje nepřehledné časy Hanzl.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Objevovaly se různé prognózy o přicházející hospodářské krizi a pádu cen nemovitostí, s čímž jsem osobně nesouhlasil a veřejně se opakovaně vyjadřoval, že k tomu určitě nedojde,“ dodává.

Od podzimu 2020 přišel až enormní růst způsobenými různými vlivy. Lidé nemohli jezdit na zahraniční dovolené, proto si začali ve velkém kupovat chatičky, chalupy, apartmány, rodinné domy a pozemky.

„Dalším důvodem byly velmi nízké úrokové sazby pro poskytování hypoték a navíc šlo i o formu investice v době, kdy nebylo jednoduché utratit naspořené peníze,“ vysvětluje expert na trh s nemovitostmi.

Nejhůře na tom jsou luxusnější nemovitosti či větší rodinné domy ve stáří pět a více let, u kterých sledujeme propad řádově v desítkách procent.

Válka a inflace místo stabilizace

V době, kdy restrikce kolem covidu ustupovaly, očekávali všichni včetně Hanzla uklidnění trhu a stabilizaci. Jenže přišla válka na Ukrajině. „Zkraje roku jsme si mysleli, že v tomto období, tedy květen a červen, bude inflace už klesat, jenže kvůli válce začala naopak násobně růst, což se samozřejmě odráží i na realitním trhu,“ říká generální ředitel Next Reality.

Hypoteky bydleni
Shutterstock

Vyplatí se čekat? Rekordně drahé hypotéky očima expertů

Úroky hypoték dosáhly nejvyšší úrovně za víc než deset let, od dubna je navíc opět těžší na úvěr na bydlení dosáhnout. Levné nejsou ani nemovitosti samotné, jejichž ceny loni vystřelily do dosud nepoznaných výšin. Má za téhle situace smysl čekat, nebo nákup vlastní nemovitosti už nikdy nebude levnější? Zeptali jsme se expertů.

Jaké jsou tedy aktuální dopady? Podle Hanzla některé nemovitosti stále rostou (zejména ty investiční, jako třeba malometrážní byty do 70 m²), některé stagnují (rekreační objekty) a některé padají.

„Ze spousty Čechů se nedávno stali chataři a chalupáři. Najednou ale zejména ti mladší zjistili, že u nemovitostí to není jen o jejich užívání, ale také o opravách a starostech, takže teď se jich někteří zase zbavují,“ nabízí zkušený podnikatel v realitách svůj vhled do současného stavu chalupářských tradic v naší zemi.

Nejhůř na tom však dnes nejsou rekreační objekty, ale luxusnější nemovitosti či větší rodinné domy ve stáří třeba pět a více let, u kterých podle Hanzla sledujeme propad řádově v desítkách procent.

„Jsou to nemovitosti často úvěrované hypotékami, určené k bydlení, nejde tedy o typické investiční příležitosti. Dům za 25 milionů zkrátka není investice. Takových nemovitostí je dnes na trhu hodně, jejich ceny klesají, navíc ne všichni majitelé si to uvědomují,“ tvrdí Hanzl.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Vlastnictví nemovitosti v hlavním městě je čím dál méně dostupné a pro většinu lidí až nereálné.

Malá města v kurzu

Velký zájem o reality v poslední době zažívají hlavně malá města, kam se začíná přesouvat stále víc investorů. „Rekordmanem v období 2020 až 2021 byl Jablonec, kde růst cen činil až sto procent,“ upozorňuje Hanzl.

Uvažujete o nákupu nemovitosti?

Ve velkých městech je pak trendem převládání nájemního bydlení nad vlastnictvím nemovitosti. I v tomto případě k tomu přispěl covid, protože majitelé domů byli během období klesající poptávky nuceni jít s cenami dolů.

Situace se však i tady postupně mění, také vlivem začátku války začíná poptávka naopak růst, nabídka se pak ztenčila na přibližně 40 procent v porovnání s dobou covidu.

Vlastnictví nemovitosti v hlavním městě je pak čím dál méně dostupné a pro většinu lidí až nereálné. „Ještě před třemi lety na průměrný byt v Praze postačila měsíční splátka 30 tisíc korun, dnes je to při zvyšujících se úrokových sazbách a dramatickém růstu cen nemovitostí 70 až 80 tisíc,“ upozorňuje Hanzl.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak si dnes stojí komerční nemovitosti?
  • Co přinesl fenomén home office do realitního byznysu?
  • Jak vypadá budoucnost hypotečního trhu?
  • Jak je na tom Česko ve srovnání se Západem, co se týče vlastnického bydlení?

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
87
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightco se děje s miliardamihypotékyinvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybunemovitostipodcastreality

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo