Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Do důchodu bychom měli odcházet mladí, tvrdí manažer Finaxu

Ivo Prax
Ivo Prax
26. 5. 2022
 52 195

Finanční nezávislost a brzký důchod. Dvě věci, které spojuje investiční metoda FIRE. Jedná se o nedosažitelné mety, nebo splnitelné cíle? „Základem je výrazně šlápnout na brzdu svých výdajů,“ líčí ve Finmag podcastu své zkušenosti s novým trendem a pasivním investováním country manažer společnosti Finax Petr Žabža.

Do důchodu bychom měli odcházet mladí, tvrdí manažer Finaxu
Spoluzakladatel Finaxu Petr Žabža ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Na kapitálovém trhu se pohybuje už déle než čtvrtstoletí. Jako malého kluka ho zásadně ovlivnil a pro svět financí nadchl otec, který ho vzal do kina na legendární film Wall Street.

Petr Žabža začínal krátce po revoluci jako obchodník na burze, poté přesedlal na produktový management v oblasti investic a ve finančním světě „zabrousil“ i do komunikace a marketingu.

Hlavním tématem nového dílu Finmag podcastu byla otázka, zda a jak lze dosáhnout finanční nezávislosti.

Základem je výrazně šlápnout na brzdu svých výdajů. Zjistit, kolik procent vlastního příjmu utrácíme a kolik můžeme dávat bokem.

Robot vám poradí

Žabža a jeho společnost Finax k tomu přistupuje vědecky – používá takzvanou robo-advisory digitální platformu, která se věnuje pasivní správě majetku. Firma s tímto přístupem začínala před pěti lety na Slovensku, dnes ovšem působí taktéž v Polsku, Maďarsku a rozjíždí se i v Česku.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Společnost do značné míry vychází z metodologie zvané FIRE, celým názvem Financial Independence, Retire Early, což v překladu do češtiny znamená „finanční nezávislost, brzký odchod do důchodu“.

Řídit se podle této metodologie je podle Žabžy ve své podstatě velmi jednoduché. „Základem je výrazně šlápnout na brzdu svých výdajů – zjistit přesně, kolik procent vlastního příjmu utrácíme a kolik můžeme dávat bokem,“ říká.

Ideální ušetřenou částí je prý 50 až 70 procent, což pro spoustu lidí může na první pohled vypadat jako obrovské číslo. „Ale bez toho, aniž byste byli takhle agresivní, tak do důchodu v nějaké rozumné době neodejdete,“ dodává.

Investujte jednoduše do indexových akcií nebo fondů s co nejmenšími poplatky.

Jak investovat

Když už si dokážete dávat finanční prostředky bokem, jak s nimi nejlépe naložit? „Investujte jednoduše do indexových akcií nebo fondů s co nejmenšími poplatky. Investujte pravidelně každý měsíc a nehleďte na výkyvy na trzích,“ radí Žabža.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Nejlepší je dokonce na investované peníze rovnou zapomenout, být na sebe v tomto ohledu přísný. „V horizontu deseti až patnácti let by pak člověk měl dosáhnout zmiňované finanční svobody,“ vypočítává Žabža.

Finanční nezávislost podle metodologie FIRE získá člověk ve chvíli, kdy výnosy z majetku převýší životní náklady.

Užít si důchod

Pro zastánce metody FIRE není odchod do důchodu spojen s vysokým věkem a následnou neaktivitou, ale naopak je to čas, kdy může člověk ještě v mladším věku začít dělat to, co ho baví a co dělat chce, nikoli pouze nutně vydělávat peníze.

Kolik procent příjmů si dáváte stranou?

„V našem vnímání je odchod do penze okamžik, kdy celý život pracuju, pak položím propisku a odcházím nedělat nic. V rámci metodiky FIRE je to ale tak, že se dostávám do bodu, kdy můžu začít dělat to, co mě baví, nebo co jsem odkládal. Není to tedy přechod do neaktivity, ale k tomu, co člověk celou dobu dělat chtěl, nebo pro co má přirozený talent,“ vysvětluje zásadní rozdíl mezi vnímáním důchodu Žabža.

Zmíněnou finanční nezávislost podle metodologie FIRE získá člověk ve chvíli, kdy výnosy z majetku (nejen finančního, ale i třeba nemovitého) převýší životní náklady.

„V zásadě by tento majetek měl být 25násobkem vašich ročních výdajů. V případě rodiny s výdaji kolem 400 až 500 tisíc ročně se tedy bavíme o zhruba deseti až dvanácti milionech, aby se taková rodina mohla stát finančně nezávislou,“ vysvětluje Žabža.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Kdy si budeme moci dovolit odejít do důchodu, když dokážeme odkládat 20 nebo 50 procent platu?
  • Vyplatí se odpouštět si malé výdaje?
  • Jaké děláme v oblasti spoření a investování největší chyby?
  • Proč je odchod do důchodu kolem 65 let dlouhodobě neudržitelný?


Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
99
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightdůchodyFinaxinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupasivní příjempodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo