Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stát se o mladé nepostará, investujte, radí expertka. Stačí pětistovka měsíčně

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
3. 5. 2022
 29 432

Svět investic není jen pro bohaté, při pravidelnosti a dlouhodobém plánu stačí i malé měsíční částky. „Každá investice má smysl,“ říká Anna Píchová, šéfka analytického oddělení společnosti Cyrrus. Klíčové ale podle ní je dát si na začátku jasný cíl. Ve Finmag podcastu kromě toho vysvětluje, proč není fanynkou investice do zlata, nebo proč sama neinvestuje do kryptoměn.

Stát se o mladé nepostará, investujte, radí expertka. Stačí pětistovka měsíčně
Šéfka analytického oddělení skupiny Cyrrus Anna Píchová ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Ve finanční skupině Cyrrus, jedním z největších českých obchodníků s cennými papíry, působí Anna Píchová čtyři roky, v současnosti vede její analytické oddělení. Co jí na této práci nejvíc baví? „Každý den je jiný, proměnlivý, pořád se něco děje,“ vypočítává finanční expertka, mezi jejíž nejoblíbenější investiční sektory patří kybernetická bezpečnost, obnovitelné zdroje energie, či polovodiče a čipy.

Investování má mezi lidmi často nálepku aktivity jen pro bohaté, které běžní lidé nerozumí. „Investování jako takové složité není, když si člověk vybere věrohodného investičního partnera,“ tvrdí ale Píchová. „Pro běžné lidi je složitá široká škála investičních nástrojů, mohou se v ní ztrácet,“ upozorňuje. Proto je podle ní důležité dát si ve chvíli, kdy se člověk rozhodne investovat, jasný cíl, proč to dělá.

Mezi důvody může patřit zhodnocení volných prostředků, obava před inflací či rychlé zbohatnutí. Poslední motivaci ale Píchová nedoporučuje, hlavně proto, že to není vždy tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vhodnější je podle ní investovat pravidelně, klidně i menší částky.

U investování větší částky bych byla opatrnější. Letošní rok na akciových trzích totiž bude kvůli růstu sazeb spíše smíšený.

Klíčová je pravidelnost

„Pokud chce člověk začít a nemá dost peněz, nejlepší cestou je pravidelná investice. Asi každý člověk si může měsíčně ukrojit část příjmu. Jde to i od pětistovky měsíčně,“ vzkazuje Píchová s tím, že v dlouhodobém horizontu se i nižší investované částky vyplatí. „Zároveň si člověk buduje investiční návyky a učí se pravidelnosti. Když pak bude mít k dispozici větší obnos, dokáže s ním naložit, protože už bude obeznámen s tím, jak trh funguje,“ věří Píchová.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Taková strategie je vhodná třeba pro mladé lidi. Nastupující generace si podle Píchové už uvědomuje, že se o ni stát v budoucnu nepostará a proto už myslí na vlastní finanční zajištění. „Čím dříve začnou lidé investovat, tím lépe,“ říká a potvrzuje hypotézu, podle níž by si lidé po dvacítce měli dávat stranou tři až čtyři tisíce korun měsíčně, později totiž tato doporučená suma násobně stoupá.

Je ale na investování vhodná doba právě teď se vším, co se kolem nás děje? Nebylo by rozumné jej kvůli válce na Ukrajině a přetrvávajícím dozvukům pandemie odložit? I v tomto případě podle Píchové záleží hlavně na cíli.

„Pro člověka, který chce investovat pravidelně, je vhodná doba klidně i teď. Investice se mu totiž rozloží v čase a tím se i rozmělní rizika, jak už válka, tak třeba růst sazeb,“ říká Píchová. „U investování větší částky bych ale byla opatrnější. Letošní rok na akciových trzích totiž bude kvůli růstu sazeb spíše smíšený,“ varuje.

Navzdory tomu, že Píchová doporučuje spíše dlouhodobější investice, tvoří většinu klientů Cyrrusu lidé, kteří investují jednorázově vyšší částky. Pravidelně investujících klientů má skupina méně, v jejich případě se průměrná výše investice pohybuje kolem 2 000 korun měsíčně. I taková částka ale podle Píchová dokáže v dlouhodobém horizontu dvaceti až čtyřiceti let naakumulovat velkou sumu, mnohonásobně vyšší, než kdyby si člověk zmíněné peníze posílal na spořicí účet, nebo si je nechával na běžném účtu.

Nejsem fanynkou investice do zlata. Jde o uchovatele hodnoty, ale není to investiční nástroj.

Proč neinvestovat do zlata

Trpělivost je důležitá i z jiného hlediska. Potřeba je i v případě, kdy dochází k dočasnému propadu akcií. Někteří investoři mají v té chvíli tendenci vložené prostředky rychle vybrat, aby nepropadli do ještě větší ztráty. Často je to ale chyba.

Investujete pravidelně?

Píchová vzpomíná na příklad americké společnosti Nvidia, specializující se na výrobu grafických procesorů. V roce 2018 doporučila nakoupit její akcie, ale firma záhy odepsala víc než 20 procent. Kdo ale vydržel a akcie si nechal, byl nakonec odměněn, protože za dva roky došlo v tomto případě ke zhodnocení přes sto procent.

K jiným typům investic se Píchová staví zdrženlivě. „Nejsem fanynkou investice do zlata. Jde o uchovatele hodnoty, ale není to investiční nástroj, nedojde u něj k výraznému dlouhodobému zhodnocení,“ říká.

Vzhledem ke svému zaměření ani sama neinvestuje do kryptoměn. Jako analytičce se jí totiž těžko analyzují některé faktory tohoto segmentu. Připomíná například, že se cena některých kryptoměn často hýbe společně s technologickými akciemi. Zároveň však chápe, proč lidé do bitcoinu a dalších virtuálních měn vkládají své prostředky, protože se z kryptoměn stal rozšířený investiční nástroj. Cyrrus ale neplánuje se na ně ani v budoucnu zaměřit.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Jak probíhá vytipovávání investičních příležitostí
  • Jak se rodí investiční doporučení a jak dlouho trvá jeho vypracování
  • S jakým zhodnocením můžete při investování počítat
  • Jak se bude finanční trh vyvíjet v příštích dvou letech
Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
32
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

akciové trhyinvesticeinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybupodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo