Jak spořit dětem? Stavebko se nevyplatí, bourá analytička zažitý trend

Michal Hron
Michal Hron
7. 4. 2022
 195 012

Zatímco v zahraničí je poměrně běžné, že rodiče za své děti od narození investují, v Česku se často spoléháme jen na stavební spoření. To však nepokryje ani inflaci a peníze tak ztrácejí na hodnotě. „Když je tu ale nějaká tradice, jdeme po tom nejrozšířenějším,“ říká v dalším díle Finmag podcastu Anna Kortusová z investiční platformy Portu. Ta se tento trend snaží změnit.

Jak spořit dětem? Stavebko se nevyplatí, bourá analytička zažitý trend
Investiční analytička Portu Anna Kortusová ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Kortusová upozorňuje, že na investování pro děti se v Portu zaměřují. „Na konci minulého roku jsme si dělali šetření, jak vlastně rodiče dětem peníze odkládají. Pozitivní bylo zjištění, že většina rodičů stranou peníze pro děti dává, byly to zhruba dvě třetiny dotázaných,“ říká.

Současně ovšem v průzkumu zjistili, že lidé většinou volí velmi konzervativní produkty. „Stavební spoření je nejtradičnější produkt, kam rodiče dětem peníze ukládají. Má výhodu v téměř nulovém riziku a státním příspěvku téměř dva tisíce korun ročně,“ uznává analytička.

Nevýhodou takového postupu je ovšem velmi nízký úrok, který ani zdaleka nepokryje inflaci. Ta v únoru dosáhla hodnoty 11,1 procenta a i podle očekávání centrální banky poroste dál. Fakticky tak peníze na stavebním spoření svou hodnotu ztrácejí.

„Aktuálně se úroky u stavebka pohybují kolem jeden a půl procenta, což na inflaci absolutně nestačí," upozorňuje Kortusová s tím, že vedle stavebního spoření rodiče nejčastěji využívají i dětské spořicí účty. I zde je ovšem problém v nedostatečném úročení a ztrátě hodnoty vložených peněz kvůli inflaci.

Uspořené peníze můžou děti použít na studia, nebo jako základ na hypotéku, pořízení vlastního bydlení...

Investice pro děti

Proč tyto instrumenty vítězí, vidí analytička investiční platformy Portu v samotné nátuře Čechů, kteří jsou v investicích obecně velmi konzervativní. „Pokud už tu běží nějaká taková tradice a třeba nemají ani moc přehled o investičních možnostech, tak prostě jdou po té investici, která je tu nejrozšířenější. A jdou ve šlépějích svého okolí.“

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Z pohledu rodičů jde přitom už z podstaty o velmi dlouhodobou investici, protože spousta z nich ukládá peníze dětem už od jejich narození. „To znamená, že tam mají nějaký osmnáctiletý investiční horizont a tam se opravdu vyplatí dát ty peníze do produktu, který je zhodnotí, nenechat je jen tak někde ležet,“ upozorňuje analytička.

Pro takhle dlouhodobé investice jsou podle Kortusové vhodné akcie. „Samozřejmě je ale potřeba to diverzifikovat, ne vybrat jen tři akcie, kterým tatínek věří,“ poukazuje mimo jiné na genderový trend, kdy o investicích pro děti většinou rozhodují (a řídí je) muži. „U podílových fondů je pak třeba dát si pozor na vysoké poplatky,“ varuje před nešťastným výběrem Kortusová.

Peníze se přitom podle ní dětem při vstupu do dospělosti víc než hodí. „Můžou to využít například při studiích nebo jako nějaký základ na hypotéku, pořízení vlastního bydlení,“ vypočítává. I proto se v Portu snaží, aby se tento zažitý trend, kdy rodiče volí konzervativní produkty, změnil.

Při odkládání tisícovky měsíčně může mít dítě v osmnácti letech půl milionu korun, což už je fajn obnos na vstup do dospělosti.

Dlouhodobá strategie funguje

Nejen z pohledu investování pro děti je podle Kortusové důležité investici vždy dobře diverzifikovat napříč třídami aktiv. „To znamená vytvořit si nějaké portfolio, které je diverzifikované a není zaměřené jen třeba na akcie,“ říká s tím, že například akciová strategie se hodí právě na horizonty delší než deset let.

Jak spoříte dětem?

„Pokud se ale díváme na nějaké střednědobé a kratší investice, je vždy potřeba to portfolio doplnit například o dluhopisy či další složky, jako třeba nemovitostní složku, nebo uchovatele hodnoty, za kterého je považováno třeba zlato.“

Dlouhodobé investice nevyžadují nějak závratně vysoké úložky, důležitá je spíš pravidelnost a pečlivý výběr takového produktu, s nímž se nepojí přehnaně vysoké poplatky. „Třeba při odkládání tisícovky měsíčně pak může mít dítě v osmnácti letech půl milionu korun, což už je fajn obnos na vstup do dospělosti.“

V podcastu dále uslyšíte:

  • Co přesně je dětský investiční účet
  • Jak nejlépe sestavit investiční portfolio
  • Kolik lidé nejčastěji měsíčně spoří
  • Jak s naspořenými penězi může dítě nakládat
  • Jaký pozitivní efekt dětské investiční účty mají

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

BrandInsightdětiinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupodcastPortuspořenístavební spoření

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo