Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoinu a spol. hrozí těžká rána, varuje zakladatel první české kryptosměnárny

Ivo Prax
Ivo Prax
31. 3. 2022
 55 807

Kryptoměny se stávají přístavem, kam lidé postižení ruskou agresí i sankcemi Západu vůči Kremlu ukrývají své rubly či hřivny, říká v dalším díle Finmag podcastu zakladatel a majitel první české kryptosměnárny Simplecoin Pavel Niedoba. To s sebou nese i riziko možného zákazu krypta v Evropě či USA, pokud se ukáže, že Rusové za krypto nakupují zbraně.

Bitcoinu a spol. hrozí těžká rána, varuje zakladatel první české kryptosměnárny
Zakladatel kryptosměnárny Simplecoin Pavel Niedoba ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

„V tom případě by to znamenalo těžkou ránu nejen pro krypto, ale celý demokratický svět,“ říká Niedoba. Sám ale doufá, že se to nestane a že se krypto naopak ukáže jako jeden z prostředků, který funguje za všech okolností. Pak by naopak hodnota těchto aktiv prudce vzrostla.

„Já osobně předpokládám, že v brzké době můžeme vidět razantní zvýšení ceny bitcoinu,“ pokračuje pozitivně Niedoba. Celý finanční sektor je podle něj aktuálně v šoku, jehož výsledkem může být, že některé bankovní domy možná i zkrachují. A tuto situaci podle Niedoby začne stát sanovat.

„To znamená, že (centrální banky) pak vydají další emise nekrytých korun, což v kombinaci s přerušením všech dodavatelských řetězců bude znamenat, že ceny všeho vyletí do absolutních nesmyslů,“ říká Niedoba s odkazem na nedávný rapidní růst cen pohonných hmot.

Teď už je to uhlazenější, ale punk to svým způsobem pořád je. Jen je to už v jiných rovinách.

Začátek v kryptu? Těžký punk...

Niedoba se netají tím, že ač stojí v čele společnosti, stále je primárně programátor. Ke kryptu se poprvé dostal někdy v roce 2013, kdy naletěl podvodníkům a o všechny nakoupené bitcoiny (které tehdy stály nižší jednotky tisíc korun) přišel. Právě díky tomu ale Simplecoin prakticky vznikl.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

„Byl jsem naštvaný, stěžoval jsem si sousedovi, co s tím mám dělat. A ten mi navrhl, ať si udělám vlastní směnárnu,“ vypráví Niedoba. Ač byl k tomuto nápadu zprvu skeptický, za tři týdny vznikla základní jednoduchá stránka, která prakticky jen sbírala požadavky na směnu.

Se svým produktem přišli v pravý čas. „Zrovna byl první větší peak, kdy o tom začala všechna média psát,“ vzpomíná CEO Simplecoin s tím, že hned další den začaly chodit na jejich účet peníze. „My jsme ale tolik bitcoinů ani neměli a neuměli jsme to obchodovat,“ přiznává s odstupem času Niedoba. „Na lyžích jsme posílali bitcoiny z vleku.“

Na dotaz, zda to tehdy byl „těžký punk“, ale odpovídá poměrně překvapivě: „Teď už je to uhlazenější, ale punk to svým způsobem pořád je. Jen je to už v jiných rovinách.“ Naráží tím především na podvody, které se kolem kryptoměn jakožto mladého finančního trhu často rojí.

„Musíme vědět, že peníze, které u nás daný člověk utrácí, nejsou kradené.

Regulace kryptoměn? Nutné zlo...

Na začátku, někdy v roce 2014, začaly podle Niedoby zcela triviální podvody s platbami v bitcoinech. Jako příklad uvádí prodej iPhonu na nějakém internetovém bazaru. Jednou z hlavních výhod kryptoměn je totiž od počátku anonymita, která je s nimi spojena.

Jedete v kryptu?

Podobné podvody museli začít řešit i v Simplecoinu. Dnes Niedoba tvrdí, že ty největší podvody se jim i díky postupně nastavovaným globálním pravidlům podařilo zcela eliminovat. Zcela anonymně lze dnes totiž obchodovat už jen pod pět tisíc korun. „Když někdo přijde o pár tisíc, je to skoro levná lekce do budoucna, aby si dával pozor,“ říká.

V tomto ohledu Niedoba považuje regulaci krypta za potřebnou, zejména pak pravidla typu AML (opatření na potírání praní špinavých peněz) spojené s nutností identifikovat osobu, která obchod provádí. „Musíme vědět, že peníze, které u nás daný člověk utrácí, nejsou kradené,“ přibližuje praktický dopad pravidel na jeho podnikání.

Rozhovor se stočil i na téma vývoje v kryptu. Niedoba to pěkně, a krátce, shrnul: „V roce 2013 krypto znamenalo koláče bez práce. Rostlo hodně. Od roku 2014 začaly podvody a všichni se měli na pozoru. V roce 2015 bitcoin vyklesal a přestalo se o něm mluvit. A rok 2017 byla vlna, kdy to opět šlo nahoru. A podvody ustaly.“

V podcastu dále uslyšíte:

  • Jak konkrétně vypadala první verze Simplecoinu?
  • Jak Niedoba vidí současnou situaci v návaznosti na inflaci?
  • Jak rafinované jsou podvody v kryptu?
  • Jak se Simplecoin staví ke spolupráci s úřady?
  • A jaké plány mají v Simplecoin do budoucna?

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
60
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BitcoinBrandInsightinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybupodcastsměnárny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo