Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investovat v Rusku? To je hodně riskantní sázka, varuje analytik

Petr Schwank
Petr Schwank
24. 3. 2022
 6 509

Finanční trhy se po vpádu Ruska na Ukrajinu významně zachvěly, ale to nejhorší už máme možná za sebou, říká v dalším díle Finmag podcastu analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Zda má ale smysl naskakovat do investic v Rusku, si není zcela jistý. „To je těžká otázka, ale já bych to nikomu nedoporučil,“ přiznává. I podle něj ale platí, že na každé krizi lze vydělat.

Investovat v Rusku? To je hodně riskantní sázka, varuje analytik
Štěpán Hájek, analytik XTB, ve Finmag podcastu / Zdroj: Petr Schwank

Reakce trhů po vpádu Ruska na Ukrajinu nebyla podle Hájka tak dramatická jako v případě covidu. „Nějaké podobnosti tam ale najít lze,“ poukazuje na jeden z hlavních zdrojů nejistoty, kterým podle něj jsou samotné kroky Západu: v případě covidu lockdowny, v případě Ukrajiny sankce.

Vyhrocená situace přitom byla na trzích už před ruskou invazí na Ukrajinu. „Na začátku roku jsme viděli, že trhy nebyly úplně v dobrém rozpoložení. Tehdy byly nervózní z toho, co se chystá na úrovni měnové politiky," upozorňuje Hájek. Finanční svět tehdy řešil především chystané kroky americké centrální banky Fed, která začala utahovat šrouby.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Nyní se podle analytika XTB trhy postupně vracejí k nějaké „normálnosti“. Extrémní vliv na ně má ale jakákoli pozitivní zpráva. V den natáčení například rostly německé akcie o pět až šest procent, což byl do té doby největší denní nárůst nejen od začátku války na Ukrajině, ale i pandemie covidu.

„Mnoho lidí se mnou určitě nebude souhlasit, ale jsem toho názoru, že to nejhorší už máme za sebou. Samozřejmě, pokud se ta situace nějak nevyhrotí a nezasáhnou tam či nebudou napadeny státy NATO,“ říká Hájek o aktuální náladě na finančních trzích.

Pandemie covidu-19 i válka na Ukrajině jsou přesně ty situace, na které se za dva roky podíváme a řekneme si, zda to nebyla ta správná doba začít investovat.

Ruské akcie? Opatrně...

Víc než extrémní nárůst optimismu ovšem Hájek vidí za aktuálním děním spíše nějakou korekci.„Ty nejvíce rostoucí dny běžně následují po těch nejvíce ztrátových,“ říká. Na dotaz, zda toho nevyužít směrem k vyklesaným ruským akciím, ale investorský apetit mírní.

„To je těžká otázka, ale já bych to nedoporučil. Jediný kanál, který se nyní pro investování v Rusku nabízí, je londýnská burza, respektive investovat do ruských firem kótovaných na londýnské burze.“ Ta moskevská byla dosud zcela či minimálně zčásti zavřená.

Obchodování za války

Každá krize znamená příležitost. To ví každý zkušený investor či obchodník. Nejinak ostatně mluví v našem Finmag podcastu i Štěpán Hájek, který poodkryl i dění na platformě XTB. „Co se týká objemů obchodů na jednotlivých aktivech, mámě tam nárůsty dvě stě až tři sta procent,“ říká. Největší pozornost obchodníků podle něj přilákává zlato nebo třeba ropa. Koho by ostatně takové obchodování (které ovšem není bez rizika) zajímalo, chystá firma na sobotu 26.3. od 10:00 on-line kurz zdarma za účasti sedmi zkušených traderů. Registrovat se lze přímo na webu XTB.

 

Ruské firmy obchodované na londýnské burze, jako je ruská banka Sberbank či ropná společnost Gazprom, se podle něj mohou potenciálně odlepit ode dna, na kterém jsou nyní. Po ruské invazi na Ukrajinu ostatně odepsaly i přes 90 procent hodnoty a mají dostatečný potenciál k růstu. „Je to ale hodně riskantní sázka,“ varuje.

Současně ovšem přiznává – jako většina zkušených obchodníků – že „na každé krizi se dá vydělat“. Svědčí o tom ostatně i aktivita na obchodní platformě XTB, která od počátku konfliktu vzrostla podle Hájka o stovky procent (viz box vlevo).

Pandemie covidu-19 i válka na Ukrajině jsou navíc podle něj přesně ty situace, na které se za dva roky podíváme a řekneme si, zda to nebyla ta správná doba začít investovat. „Pokud někdo otálel, je možná dobré se zamyslet nad tím, zda teď není správná příležitost využít možností, které některé tituly, akciové trhy, fondy… nabízejí,“ radí Hájek.

Dost možná se nacházíme uprostřed jakéhosi „toxického mixu“, který nebude pro českou ekonomiku v horizontu roku až dvou let nijak pozitivní.

Čeká nás stagflace

Poukazuje při tom především na vysokou míru inflace, která začala lidem požírat hodnotu peněz v peněženkách i bankách. Meziročně inflace v únoru dosáhla víc než 11 procent a podle všech predikcí poroste i dál. „Mluví se tady o tom několik měsíců. Nejlepším scénářem, který nás může potkat, bude stagflace,“ míní Hájek.

Obchodujete na trzích?

Očekává tedy mírný ekonomický růst a mírný nárůst nezaměstnanosti. Klíčová pro český trh ovšem bude podle Hájka závislost na německé ekonomice, jelikož pro přímý vývoz z Česka není Rusko a Ukrajina nijak zásadní vliv. „Jsme v podstatě taková výrobna, a Německo ty výrobky prodává do dalších zemí. A tady už ten (tržní) koláč průmyslu pro nás vypadá hůř.“

Dost možná se podle něj nacházíme uprostřed jakéhosi „toxického mixu“, který nebude pro českou ekonomiku v horizontu roku až dvou let nijak pozitivní. To se samozřejmě promítne i do výkonu investic, které nemusí aktuálně vydělávat, ale po odeznění krize to podle Hájka mohou výrazně vynahradit svým rychlým růstem.

V podcastu dále uslyšíte:

  • S jakou částkou ideálně začít investovat?
  • Na růst jaké banky vsadit spíš než na Sberbank?
  • Jak přesně jednotlivé trhy reagují na krize?
  • Co se bude dít v následujících dnech a týdnech?
  • Jak chování na trzích ovlivní sankce?

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
38
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Schwank

Petr Schwank

Tvůrce podcastů a spoluzakladatel a šéf společnosti EP mediální vydavatelství.

Související témata

BrandInsightbrokerfinanční trhyinvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybupodcastRuskoUkrajinaválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo