Ceny nemovitostí porostou, prožíváme krásné období, říká developer Vavřík

Petr Schwank
Petr Schwank
14. 1. 2022
 20 761

Z pohledu developera panuje aktuálně na trhu „nádherné období neustálého růstu cen“. V pokračování Finmag podcastu na téma rezidenčního bydlení a jeho stavu v Česku to říká CEO společnosti Domoplan Tomáš Vavřík. „Současnou situaci je však třeba brát ze dvou pohledů: ze strany developera a ze strany toho, kdo si chce byt koupit," podotýká.

Ceny nemovitostí porostou, prožíváme krásné období, říká developer Vavřík
CEO společnosti Domoplan Tomáš Vavřík ve Finmag podcastu / Zdroj: Petr Schwank

Vavřík hned na úvod prozradí, že z pohledu developera nejde jen o růst cen. Podle jeho slov je nyní možné stavět i v místech, kde by se dříve stavět nemohlo.

„Zastavují se zajímavé brownfieldy, vznikají krásné projekty v místech, kde by nevznikaly,“ tvrdí Vavřík. I proto je tak pro developera současné období jedním z nejlepších.

I on si ovšem uvědomuje, že na druhé straně panuje nálada jiná. Z pohledu klienta je totiž pohled na současné rezidenční nemovitosti spíše negativní.

„Zde je pohled trochu horší, protože neustále rostoucí ceny, v dnešní době i vstup ze strany úvěrových sazeb a hypoték, ten možný nákup buď ztěžuje, nebo mu ho dělá delší dobu splatitelný,“ uznává Vavřík.

Odjakživa se říká, že investice do nemovitostí je investice s jistotou.

Cenový růst jsme čekali

To, že nemovitosti v Česku na ceně porostou, bylo podle šéfa Domoplanu jasné. „Ten nárůst (cen) byl očekávaný, jen ne v tak rychlém a překotném tempu,“ prozrazuje.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Vavřík snad nezaujal? Nevadí, máme tu toho víc! Finmag podcast se věnuje nejen realitám, ale i investicím, elektromobilitě a dalším tématům. Společný jmenovatel: zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Ať chutná!

Cenové relace nemovitostí v Česku byly podle něj už před covidem celkově nižší než ve světě. Aktuální vývoj tedy považuje spíše za srovnání cenových hladin se zahraničními trhy, byť uznává, že tak prudký růst nečekal asi nikdo.

„Odjakživa se říká, že investice do nemovitostí je investice s jistotou. A to právě proto, že ta valuace tam je a bude, že nemovitosti i dále porostou. Není to o tom, že teď vyrostly o padesát procent a zastaví se," dodává Vavřík.

Situace, kdy nemovitosti za rok vyrostly o padesát procent, se ale podle něj už nikdy nevrátí.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Proč Češi mají tendenci něco vlastnit?
  • Co je investiční bydlení?
  • Proč se lidé vrací zpátky do center?
  • Co je hygge?
  • Jak těžké je stavět na horách?

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
-4
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Petr Schwank

Petr Schwank

Tvůrce podcastů a spoluzakladatel a šéf společnosti EP mediální vydavatelství.

Související témata

BrandInsightbydleníceny nemovitostídevelopeřinemovitostipodcast

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo