Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kryptoměny mají ohromný potenciál, jejich pádu se nebojím, říká Forgács

Ivo Prax
Ivo Prax
19. 11. 2021
 8 087

Zakladatel investiční platformy Fumbi Juraj Forgács se neobává, že by se kdy kryptoměny staly bezcennými. Ostatně, u své služby na ně vsadil. „To už mi přijde pravděpodobnější, že u nás přistanou mimozemšťani,“ říká v dalším díle Finmag podcastu. Pokud člověk investuje správně, skrývají podle něj kryptoměny velký potenciál s nízkou míru rizika.

Kryptoměny mají ohromný potenciál, jejich pádu se nebojím, říká Forgács
Juraj Forgacs, CEO Fumbi / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Juraj Forgács působí jako CEO Fumbi. Do studia spolu s ním dorazil i CTO zmíněné platformy Dávid Stancel. A hned na začátku našeho rozhovoru zazněla očekávaná otázka: Do jakých kryptoměn se vyplatí investovat?

„Nyní jsou tři hlavní zajímavé segmenty, které hodně rostou: platební tokeny jako bitcoin, DeFi a web 3.0. Mezi zajímavé měny patří jistě bitcoin, ethereum, polkadot, solana nebo terra,“ vystřelil bez váhání technologický ředitel Fumbi Stancel.

Forgács ho doplnil, že zatímco posledně jmenované měny stále představuji rizikovější část kryptosvěta, „bitcoin se už stává cílem pro konzervativní kapitál“. „Představuje tak už poměrně bezpečné uložení peněz, a to i pro větší investory. Zatímco pro altcoiny [jiné měny než bitcoin, pozn. red.] je charakteristický technologický aspekt růstu, pro bitcoin je to finanční aspekt.“ dodal.

Kryptoměny se budou používat ve více zemích. Bude to spíše investiční než platební nástroj...

Hodnota krypta poroste

Platby v kryptu jsou podle odborníků z Fumbi teprve na začátku, a to hlavně kvůli vyšším poplatkům. Současně však nedává logiku něčím jako bitcoin platit. „Bitcoin jen tak nebude retailové platidlo, a to proto, že má potenciál růstu. Proč byste platili něčím, co roste? Platí se penězi (fiatem), protože hodnota peněz neustále klesá,“ vysvětlil Forgács.

Finmag podcast

MikrofounekZdroj: Shutterstock

Fumbi snad nezaujalo? Nevadí! Rozhodně není jediný, koho jsme posadili před mikrofon. Mrkněte i na další díly Finmag podcastu.

Co se regulace kryptosvěta týče, aktuálně je to podle něj naprosto nesynchronizovaný svět. Jiná pravidla platí v Británii, jiná v Německu.  Až nyní se začínají pravidla pomalu synchronizovat a za dva až tři roky se prý můžeme dočkat jednotného rámce na úrovni Evropské unie. „Vítáme, že se pravidla sjednocují, myslím, že je to dobrá zpráva pro všechny,“ dodal.

Podle Forgácse je posláním služby Fumbi edukace trhu. „Aby lidé uvážili, že i kryptoměny mohou být platnou součástí jejich investičního portfolia. Jako hlavní produkt máme Fumbi index, ale chystáme významné produktové rozšíření, abychom vyšli vstříc dalším zájemcům o krypto,“ nastínil budoucnost firmy s tím, že aktuálně prý mají potenciál oslovovat kolem čtyřicet procent populace.

Oba poměrně nepřekvapivě vidí budoucnost krypta velmi pozitivně. „Kryptoměny se budou používat ve více zemích. Bude to spíš investiční než platební nástroj. Ethereum půjde nahoru,“ odhadl Stancel. A podle Forgácse budou do bitcoinu a obecně kryptoměn přibývat další peníze a jejich hodnota bude růst.

V podcastu se dále například dozvíte:

  • Co nyní řeší regulace, které se týkají kryptoměn?
  • Jak konkrétně velké firmy drží krypto a jak se k němu můžou dostat?
  • Kdo je typický investor Fumbi?
  • V čem jsou zajímavé některé altcoiny?
  • Jsou kryptoměny bezpečné?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
15
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

investicekryptoměnypodcastportfolio
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo