Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Finanční problémy se nevyhýbají nikomu, pomáháme lidem na dně, říká Motejzík

Ivo Prax
Ivo Prax
12. 11. 2021

Režisér Jakub Motejzík stál u všech pěti sérií populárního pořadu Krotitelé dluhů. V originálním formátu dokureality šhow v něm ukazuje, jak lze pomoci i lidem, kteří se kvůli finančním problémům ocitli na dně. „Myslím, že se nám povedlo podchytit zajímavé příběhy a ukázat tak lidem, že i když mají finanční problémy, často to lze řešit,” říká Motejzík v dalším dílu Finmag podcastu.

Finanční problémy se nevyhýbají nikomu, pomáháme lidem na dně, říká Motejzík
Zdroj: Tomáš Cetkovský

„Pořad Krotitelé dluhů je série několika příběhů, kdy finanční poradce pomáhá lidem dostat se z nepříznivé finanční situace. Jejich hlavním smyslem a cílem je edukovat veřejnost ohledně financí a poukázat na to, co dělají špatně,” představuje hned na úvod poslání pořadu jeho režisér.

Formát je to navíc zcela originální a oproti jiným nepřevzatý ze zahraničí. „Tento formát vyvinul před nějakými třinácti lety Vojtěch Fryč. Jedná se o vlastní koncept dokureality show, která je původní a není odnikud převzatá,” představuje v dalším díle Finmag podcastu.

Smyslem pořadu je podle jeho režiséra především pozitivně motivovat lidi ve finančních problémech. „Všichni chceme slyšet pozitivní příběhy. O tom, že někde byl nějaký problém a ten se povedlo vyřešit. Příběhy se vypráví už od nejstarších dob, a proto pozitivní edukace přes příběhy je pro nás velmi přirozená.”

Na každý příběh bylo vyhrazeno tři a půl natáčecího dne, přesto obsáhne jen malou část celého procesu.

Problémy se nevyhýbají nikomu

V páté sérii na diváky čeká rozmanitá plejáda hlavních aktérů. „Je to třináct příběhů, které jsou namixované velmi rozmanitě - od samoživitelek až po podnikatele,“ říká Motejzík s tím, že podnikatele do výběru zařadili především proto, že finanční problémy v podnikání se velmi rychle přelijí i do osobního života. „Člověk najednou nemá třeba na hypotéku,“ říká.

Finmag podcast

MikrofounekZdroj: Shutterstock

Motejzík snad nezaujal? Nevadí! Rozhodně není jediný, koho jsme posadili před mikrofon. Mrkněte i na další díly Finmag podcastu.

Jelikož má každý region také svá specifika, která se do příběhu propisují, tvůrci se nezaměřili jen na Prahu či Středočeský kraj. „Snažíme se vyhledávat a natáčet příběhy po celé republice,“ říká Motejzík s tím, že konkurz na příběhy vhodné k natáčení rozhodně nebyl pragocentrický. Před samotným natáčením se pak dělaly i takzvané obhlídky, aby se předešlo překvapením a problémům.

Na každý příběh potom bylo vyhrazeno asi tři a půl natáčecího dne. Přesto obsáhne jen malou část celého procesu. „To natáčení samotné už byla jen třešnička na dortu,“ prozrazuje Motejzík. Jednou z klíčových součástí celé série jsou totiž finanční poradci Partners, kteří udělali hodně práce už před samotným natáčením.

Dokonce i při výběru poradců probíhal konkurz. Vybráno nakonec bylo pět poradců ze skupiny Partners, která na pořadu spolupracuje už od počátku. Podle režiséra se všichni svého úkolu zhostili velmi dobře. „Jejich úkolem bylo i provést náš štáb skrze svět financí, abychom tomu příběhu dobře rozuměli i z té odborné stránky. Myslím, že jsme vybrali profesionály ve svém oboru.”

Co dalšího v podcastu zazní?

  • jak dlouho trvala příprava 5. série v České televizi
  • kdy padly první klapky
  • podle jakých kritérií štáb vybíral účastníky
  • z kolika poradců Partners vybírali
  • s čím vším se musí při natáčení štáb potýkat
  • jak si poradili s daty, které dávali lidé u castingu

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

dokumentfinancefinanční poradcePartnerspodcastporadenství
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo