Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie jsou nadhodnocené, čekám korekci, říká Weigl

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
8. 10. 2021
 9 765

„Robot může fungovat efektivněji a zodpovědněji než člověk, nepodléhá totiž emocím. Náš výpočet ukazuje, že jsou americké akciové indexy nadhodnocené. V dohledné době může přijít výraznější pokles,“ říká pro Finmag podcast předseda dozorčí rady Robot Asset Management Patrik Weigl.

Akcie jsou nadhodnocené, čekám korekci, říká Weigl
Patrik Weigl, předseda dozorčí rady Robot Asset Management, ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Stále víc investičních fondů se při obchodování na kapitálových trzích řídí algoritmickými výpočty. V některých z nich dokonce vládu nad portfolii přebírá robot. Ten podle předem určeného klíče stanovuje strategii, jakým způsobem bude fond investovat.

V Česku patří mezi průkopníky robotického investování fond Quant, který spadá pod investiční společnost Robot Asset Management založenou ekonomy Pavlem Kohoutem a Alešem Michlem. Od června je jejím novým předsedou dozorčí rady Patrik Weigl, který je hostem pokračování Finmag podcastu.

Firma se zaměřuje především na americký trh. „Je to stále nerozvinutější kapitálový trh,“ říká dnešní host s tím, že nabízí i nejdelší časové řady. „Z tohoto pohledu je to pro náš algoritmus nejlepší zdroj dat,“ vysvětluje na úvod Weigl.

Dosavadní historie nám ukazuje, že ten robot to dělá dobře...

Robot prostý emocí

Algoritmus fondu řídí rozložení portfolia mezi index amerických akcií S&P 500 a pevně úročené finanční instrumenty. Při výpočtech vychází ze šesti makroekonomických ukazatelů. Oběh peněz v americké ekonomice a podnikové zisky jsou v tomto případě ty hlavní.

Finmag podcast

MikrofounekZdroj: Shutterstock

Weigl nezaujal? Nevadí! Rozhodně není jediný, koho jsme posadili před mikrofon. Mrkněte i na další díly Finmag podcastu.

Robot následně rozhoduje na základě tvrdých dat. Oproti člověku je tedy prostý rozhodování na základě emocí. „Ta dosavadní historie nám ukazuje, že ten robot to dělá dobře,“ tvrdí Weigl. Robotické či algoritmické fondy jsou podle něj navíc jasný trend.

Quant má v tuto chvíli pod správou přes 890 milionů korun, na konci roku 2023 by chtěl dosáhnout na dvě miliardy. „Zároveň uvažujeme o dalších podfondech, jinak nastavených, s jinými podkladovými aktivy,“ plánuje Weigl.

V podcastu ještě uslyšíte:

  • V čem konkrétně je robot lepší investor než člověk?
  • Jak reagovali investoři Quantu během pandemie?
  • Může opět dojít k podobné situaci, jako bylo prsknutí dot.com bubliny?
  • Kdo je dnes pro robotické fondy největší konkurence?
  • Jaké je v Česku budoucnost fondů kvalifikovaných investorů?
  • Můžou pády toxických dluhopisů a alternativních fondů způsobit nedůvěru Čechů k investicím obecně?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
28
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieakciové indexyinvesticekorekcepodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo