Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Babiš je predátor, se kterým musíte jednat tvrdě, říká Ondráčka

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
18. 9. 2021
 22 772

„Opoziční strany měly osm let na to, aby se na souboj s Andrejem Babišem připravily, a stejně to s ním neumí sehrát. Klíčovou personou může být při povolebních vyjednáváních nakonec prezident Zeman,“ říká v podcastu bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Babiš je predátor, se kterým musíte jednat tvrdě, říká Ondráčka
David Ondráčka ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Ještě v dresu neziskovky Transparency International sváděl David Ondráčka v posledních letech s Andrejem Babišem a jeho vládou řadu mediálních soubojů. Ty se mohly v letošním roce přesunout i na politické kolbiště.

Jenže hnutí Lidé Pro, které Ondráčka založil spolu s někdejším předsedou spolku Milion chvilek Mikulášem Minářem a podnikatelem a filantropem Martinem Hausenblasem neuspělo. A do voleb vůbec nejde.

Do „dne D“ přitom nyní zbývají necelé tři týdny, což je ideální doba na hodnocení kampaní a šancí stran, které se ucházejí o přízeň voličů. Jak to Ondráčka vidí, jsme se zeptali v dalším díle Finmag podcastu.

Není vyloučeno ani to, že by prezident Miloš Zeman mohl zkusit sestavit vlastní úřednickou vládu.

Zeman v hlavní roli

Podle Ondráčky všechno směřuje k povolebnímu patu a dlouhým měsícům vyjednávání. „Očekávám období nestability a nervozity. V hlavní roli bude zřejmě prezident Zeman, který bude hrát své zákulisní hry," říká na úvod.

Finmag podcast

MikrofounekZdroj: Shutterstock

Ondráčka nezaujal? Nevadí! Rozhodně není jediný, koho jsme posadili před mikrofon. Mrkněte i na další díly Finmag podcastu.

„Není úplně vyloučeno ani to, že by Zeman mohl v případě neúspěšného pokusu Andreje Babiše, kterého osloví asi jako prvního, zkusit sestavit vlastní úřednickou vládu,“ dodává Ondráčka s tím, že největším favoritem na post příštího premiéra s důvěrou Sněmovny stále zůstává právě Babiš.

Pro vyjednávání o vládní koalici bude klíčové i to, kolik stran, které se v průzkumech pohybují kolem pěti procent, do Sněmovny nakonec proleze. Pro koalice SPOLU a PirStan by podle Ondráčky bylo nejvýhodnější, kdyby se z trojice ČSSD, KSČM a Přísaha nedostal do Sněmovny nikdo.

Opoziční koalice nesehnaly žádného nového voliče, jen obhospodařují ty, které už měly. Ale to nestačí...

Nevýrazné koalice

Ondráčka se v dalším díle Finmag podcastu rovněž podivil nad nepřipraveností opozičních lídrů na diskuze s premiérem. Namísto toho, aby ukázali ostré lokte, působí podle něj v debatách jako „králíčci před kobrou“. „Takhle se to ale nedá hrát. Vy hrajete proti absolutnímu predátorovi, který nemá vůbec žádné skrupule,“ varuje Ondráčka.

„Piráti jsou ze své podstaty protestní strana, která se teď snaží prezentovat tak, aby byla přijatelná pro více voličů. Jenže to jim zkrátka nejde. Ivan Bartoš je fajn, ale přijde mi, že se mu dají věřit buď dredy, nebo oblek. Ne obojí,“ komentuje Ondráčka propad preferencí koalice PirStan. Lídr Pirátů je podle něj premiér do časů pohody, ale ta teď prý rozhodně nepanuje.

„Přijde mi, že opoziční koalice nesehnaly žádného nového voliče, jen obhospodařují ty, které už měly. Ale to nestačí,“ dodává Ondráčka. V Česku je přitom podle něj spousta lidí, kteří mají velký pocit prohry, zapomenutí a nespravedlnosti. Postavily se tu velké názorové barikády, společnost je rozdělená.

„Politici musí na pochopení situace pracovat kontinuálně, nestačí, když před volbami začnou objíždět Šluknovský výběžek,“ říká v podcastu bývalý ředitel Transparency International.

Dnes o všem rozhoduje premiér a jeho pár nejbližších. Je to neefektivní, demotivující a ubližuje to nejen státní správě...

Politika jako řemeslo

Problém současných politiků je podle Ondráčky také v tom, že nemají dostatečně široké expertní týmy. A tedy ani relevantní informace pro své rozhodování.

Státní správa...

„Finanční příspěvky ze státního rozpočtu, které putují do pokladen tuzemských parlamentních stran, míří jiným směrem, než by měly. Na zvýšení odbornosti a kompetentnosti poslanců a poslaneckých klubů při jednáních o nejrůznějších legislativních změnách se bohužel vůbec nedbá. Lobbisté a zástupci různých zájmových sdružení si je potom často namažou na chleba,“ varuje Ondráčka.

Lepšímu fungování Česka by podle něj pomohlo zkvalitnění státní správy, během vlády Andreje Babiše se ale prý děje opak. „Úředníci jsou ve vakuu, a to i ti nejvyšší na mnoha ministerstvech. Dnes o všem rozhoduje premiér a jeho pár nejbližších. Je to neefektivní, demotivující a ubližuje to nejen státní správě, ale i byznysu a celé ekonomice, protože jde o propojené nádoby,“ myslí si Ondráčka.

V podcastu dále zazní:

  • Co bude rozhodovat v předvolebním finiši?
  • Proč covid nesestřelil Andreje Babiše a jeho vládu?
  • Má smysl dohlížet na financování předvolebních kampaní?
  • Vyplatí se ČSSD tah se zapojením Matěje Stropnického?
  • Co ve Sněmovně očekávat od Roberta Šlachty a jeho Přísahy?
  • Kvůli čemu skončilo hnutí Lidé Pro v propadlišti ději?
  • A kdo bude favorit příštích prezidentských voleb?

David Ondráčka

Narodil se v roce 1976 v Havířově. Absolvoval politickou ekonomii na Středoevropské univerzitě v Budapešti, po předchozím studiu mezinárodních vztahů na Univerzitě Palackého v Olomouci, politologie na Univerzitě Karlově v Praze a politické filozofie na New York University v New Yorku. V roce 2013 absolvoval semestrální studijní pobyt na Columbia University s podporou Fulbrightova stipendia.

Specializuje se na problematiku politické korupce, veřejných zakázek a reformy veřejné správy. Působí jako expert a konzultant pro mezinárodní instituce a organizace v řadě zemí od Evropy, přes Kavkaz až po Mongolsko. Přednáší o souvisejících tématech na českých vysokých školách. V roce 2009 dostal za svou činnost cenu Alice Garrigue Masaryk.

V české pobočce Transparency International pracoval od roku 2001, od ledna 2008 na pozici ředitele. Na konci roku 2020 organizaci opustil a spoluzaložil hnutí Lidé pro. To se nakonec rozpadlo ještě před volbami. Dnes působí jako konzultant. Mluví anglicky, francouzsky a polsky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Andrej BabišDavid OndráčkapodcastPoslanecká sněmovnavolbyvolební kampaň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo