Mladí při investování zbytečně riskují, říká Krejčí

Petr Schwank
Petr Schwank
2. 2. 2022
 19 061

Šéf investiční platformy Portu si v pokračování Finmag podcastu pochvaluje, že o investování začínají mít povědomí stále mladší ročníky. Zároveň je varuje před zbytečně riskantními strategiemi, do kterých často posílají vyšší obnosy. Kdo se při investování jednou spálí, málokdy se k němu vrací.

Mladí při investování zbytečně riskují, říká Krejčí
Zakladatel investiční platformy Portu.cz Radim Krejčí ve Finmag podcastu / Zdroj: Petr Schwank

Radim Krejčí je zakladatelem první české robo-investiční platformy Portu.cz. Ta se snaží klientům zjednodušit správu investic a nabídnout investiční modely na míru jejich potřebám.

Myšlenka o robo-poradcích byla převzata z USA. „Na základě investičního dotazníku zjišťujeme cíle klientů, jejich potřeby, sestavíme portfolio na míru rizikovému profilu a investičnímu horizontu. Vše je maximálně automatizované a intuitivní,“ popisuje fungování platformy Krejčí.

A jaké je vůbec v Česku povědomí o investování? „Poměrně velké. Myslím si, že v České republice každý člověk, když se vysloví slovo investování, už zhruba ví, o čem to je. Problém je, jestli jde o povědomí pozitivní, nebo spíš negativní," říká host Finmag podcastu.

Aplikace jsou super, ale...

U starší generace v produktivním věku má podle něj investování občas stále negativní konotaci spojenou s kuponovou privatizací, nebo některým z problematických investičních produktů pozdější doby. „Ale mladší generace to už bere trošku jinak. Druhou otázkou jsou znalosti o investování – ty jsou spíše nižší, ve srovnání třeba se západním světem nebo s Amerikou," dodává.

Radim Krejčí

Zakladatel první české robo-advisory investiční platformy Portu.cz běžící pod hlavičkou společnosti Wood & Company. V té od roku 2017 působí v pozici Head of Retail & Digital Operations, dříve zastával vedoucí funkce ve finančních společnostech jako Roklen či Patria Finance. Vystudoval vysokou školu ekonomickou v Praze, je autorem několika ekonomických publikací.

V tomhle ohledu máme podle něj stále co dohánět. I proto kvituje aplikace typu Revolut či Robinhood, které podle něj šíří povědomí o možnostech investování. Současně však varuje před unáhlenými nákupy akcií či kryptoměn. „Můžete si v nich za sto eur či sto dolarů koupit akcie Tesly, nebo si něco zkusit, ale pořád si musíte uvědomovat, že to jenom zkoušíte, a že to nemá nic společného s nějakým dlouhodobým odpovědným investováním."

A jak tedy správně investovat? A do čeho? Krejčí v podcastu prozradí, co považuje u zodpovědné investice za klíčové, ale například i rozdíl mezi investorem-mužem a investorem-ženou. A nejen to. V podcastu dále uslyšíte:

  • Jaké chyby dělají mladší investoři?
  • Jak to udělat, abyste v investičních aplikacích jen nepálili peníze?
  • Co funguje konzistentně a dlouhodobě, aby to přineslo klientovi výnosy?
  • S jakými částkami je nejlepší zahájit investování?
  • Jak najít správného investičního poradce?
  • Umí umělá inteligence investovat lépe než člověk?
  • Co je behaviorální investování?

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
20
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Petr Schwank

Petr Schwank

Tvůrce podcastů a spoluzakladatel a šéf společnosti EP mediální vydavatelství.

Související témata

BrandInsightinvesticekdo mluvi o miliardachMiliardy v pohybupodcastPortuumělá inteligence

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo