Firmy budou muset dostat lidi zpátky do kanceláří, říká Bajgar

Petr Schwank
Petr Schwank
13. 8. 2021
 7 028

Jak zamávala pandemie koronaviru s miliardami korun v realitních fondech? Ovlivnila rozhodování šéfů fondů o dalších investicích? A jak dopadne boj firem a zaměstnanců o home office? Hostem dalšího vydání Finmag podcastu byl Radim Bajgar, partner investiční skupiny Mint Investments.

Firmy budou muset dostat lidi zpátky do kanceláří, říká Bajgar
Zdroj: Petr Schwank

Radim Bajgar působí už 18 let v čele investiční skupiny Mint Investments, která řídí nemovitostní investice řady globálních institucí a velkých privátních investorů z Česka. Hodnota aktiv v její správě dlouhodobě převyšuje 15 miliard korun. Zažil zakolísání realitního trhu během hospodářské krize po roce 2008, ale krize, kterou s sebou přinesl covid je přece jen jiná. Hlavním tématem dalšího Finmag podcastu je dlouhodobý dopad pandemie na trh nemovitostí a realitních fondů. 

„Koncem prvního čtvrtletí roku 2020 jsme opravdu netušili, co pro nás bude černá labuť v podobě pandemie covidu-19 ekonomicky nebo tržně znamenat,“ přiznává Bajgar na úvod. Trh se prakticky zastavil. „Většina investorů nevěděla, co má čekat, jaké budou dopady na úrokové sazby, jaké budou dopady na reálnou ekonomiku, na nezaměstnanost... Zažili jsme několik měsíců skoro nulové aktivity, kdy primárně velcí mezinárodní a globální investoři upravovali svoje strategie na míru covidové a postcovidové době.“ Současně skupina musela s  nájemci jednat o možných odkladech splátek a plateb. „U malého zlomku nájemců i o nějakých úlevách,“ zmiňuje Bajgar.

Situace se podle Bajgara změnila po létě 2020. „Spíš tedy ve čtvrtém kvartálu 2020, kdy jsme viděli u podstatné části velkých institucionálních investorů hlavně ze zahraničí, ze západní Evropy, určité posuny budoucích investičních alokací, co je zajímá, do čeho chtějí investovat," vysvětluje, co nejvíc ovlivňovalo nastavení trhu pro letošní rok.

Radim Bajgar

Partner investiční skupiny Mint Investments. Narodil se v roce 1973. Vystudoval Vysokou škulu ekonomickou v Praze. Pracoval pro Deutsche Bank v Londýně a také pro společnost ING Barings. Dnes má v Mint Investments na starost investice a development větších realitních komplexů.

Kanceláře nepadnou

Nejistota na trhu pak ovlivnila i další vyhodnocování projektů, ve kterých má skupina Mint Investment své zájmy nebo na které dál cílí. „Museli jsme reagovat na dotazy investorů, co covid znamená z hlediska našich kancelářských portfolií, jaký je dopad zavádění home office u našich velkých a středně velkých nájemců, protože primární část našeho portfolia jsou kancelářské projekty v Praze."

Partner skupiny Mint Investments upozorňuje, že pro mnoho firem bude v nejbližších měsících velká výzva dostat zaměstnance z home office zpátky do kanceláří. „Ať už na permanentní pozici, nebo na nějaké rotované pozice, které zase nenahradíte, protože daný kancelářský prostor potřebujete," dodal Bajgar a odhadl, kdy (a zda vůbec) se podle něj vrátí situace do starých kolejí.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
-5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Schwank

Petr Schwank

Tvůrce podcastů a spoluzakladatel a šéf společnosti EP mediální vydavatelství.

Související témata

BrandInsightcovidkancelářenemovitostinemovitostní fondypodcastreality

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo