Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Korekce cen nemovitostí nás teď nečeká, říká šéf realitního fondu

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
2. 7. 2021
 8 347

„Konzervativní investoři rádi investují do cihel a betonu. Nemovitosti samozřejmě nejsou perpetuum mobile, aby se jejich cena neustále hýbala směrem nahoru, pokles ale přinese jen velká globální ekonomická krize a nic nenaznačuje, že by měla přijít v dohledné době,“ říká managing director fondu Schönfeld & Co Nemovitosti Miloš Filip.

Korekce cen nemovitostí nás teď nečeká, říká šéf realitního fondu
Zdroj: Tomáš Cetkovský

Realitní fond Schönfeld & Co Nemovitosti vznikal těsně před startem pandemie koronaviru. Vzhledem k nejistotě v hospodářství a na finančních trzích i omezeným manévrovacím možnostem kvůli opakovaným lockdownům by se jen těžko hledalo komplikovanější období pro rozjezd ambiciozního byznysplánu.

„Od konce roku 2019 jsme začínali s infrastrukturou fondu, uzavírali klíčové dohody, absolvovali řadu vyjednávání s partnery i distribučními sítěmi, řešili marketing a samozřejmě také nákupy prvních nemovitostí do fondu, což byla vzhledem k situaci opravdu výzva,“ vzpomíná dnes už s úsměvem – v pokračování naší podcastové série – na perný rok 2020 šéf nemovitostního fondu Schönfeld & Co Nemovitosti Miloš Filip.

První polovina letošního roku ale jasně ukázala, že pandemie nemovitostnímu trhu nijak zásadně neublížila. „Nejen v Česku v nemovitostním sektoru nadále poptávka převažuje nad nabídkou, monetární stimuly k této nerovnováze jen přispěly. Přerušení investiční aktivity v důsledku pandemie bylo jen krátkodobé. Problém trhu leží na straně nabídky, především jde o nedostatečný objem projektů a pomalé tempo výstavby,“ říká Pavel Kliment, člen dozorčí rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a partner ve společnosti KPMG.

Cenu zvýšíte i přestavbou

Výhodou fondu Miloše Filipa by mohlo být i to, že byznysově cílí na prémiové nemovitosti, které jsou i při korekcích cen málokdy citelněji zasaženy. Tržní ocenění nemovitostí v tomto segmentu nejen v Praze, ale i dalších velkých městech v Česku naopak dál nabírá na dynamice.

„Od investorů jsme do fondu nabrali za první tři čtvrtě roku fungování přes 300 milionů korun. Do pár let bychom rádi dosáhli na objem v jednotkách miliard korun,“ dodává Miloš Filip. Portfolio fondu Schönfeld Prémiové nemovitosti se má po dvou činžovních domech v Praze během léta rozrůst o komerční logistický areál v Brně. V hledáčku by kvůli diverzifikaci měly být i kancelářské budovy.

Prim ale dlouhodobě prý budou hrát především rezidenční nemovitosti. U těch sice výnosy z nájmů postupně klesají, velký potenciál fond ale vidí ve zvyšování tržní ceny rekonstrukcemi a dalšími stavebními zásahy.

Fond je majetkově propojený se skupinou RSBC miliardáře Roberta Schönfelda. „Díky tomu můžeme využívat nejrůznější byznysové synergie. Přes obchodní partnery RSBC se například dostáváme k neveřejným nabídkám, které se běžně nedostávají na trh. Ale pomáhá nám i využití specialistů a projektových manažerů při přestavbách a rekonstrukcích nakoupených nemovitostí,“ říká v rozhovoru Filip, podle kterého se bude fond v dohledné době po dalších akvizicích rozhlížet i v zahraničí, například ve Slovinsku, Polsku nebo Německu.

Zájem o nemovitosti dál poroste

Jedním z hlavních témat rozhovoru je i rostoucí hlad Čechů po investování. Toho logicky využívají i realitní fondy. Jejich počet bude podle Filipa v následujících letech dál přibývat. „Zájem lidí o investování roste. Nahrává tomu situace na trhu – nízké úrokové sazby, bankovní produkty na nule, bez rizika to zkrátka nejde a investice do cihel a betonu jsou stále považovány za konzervativní. Těžit z toho samozřejmě chceme i my,“ vysvětluje Filip.

Optimista je i na základě rostoucího zájmu institucionálních investorů, kteří jsou na nemovitostním trhu v poslední době hodně aktivní. Realitní fondy se tak stále častěji dostávají do hledáčku pojišťoven a penzijních fondů. „Ve srovnání s rokem 2005 se jejich alokace do našeho segmentu více než zdvojnásobila na deset až patnáct procent tržní hodnoty jejich portfolií,“ uzavírá Filip.

 

Miloš Filip

Narodil se v roce 1973. Vystudoval Ekonomicko-správní fakultu na Masarykově univerzitě v Brně, kde získal doktorát z finanční ekonomie. Zároveň je držitelem prestižního titulu pro finanční poradce Chartered Financial Analyst (CFA).

V představenstvu společnosti ING Investment Management zodpovídal za obchod a marketing produktů investiční správy v ČR a na Slovensku. Dále pracoval jako konzultant vrcholového managementu v ČSOB, ředitel penzijního fondu a také poradce pro prémiovou klientelu skupiny ABN AMRO. Později se stal ředitelem produktů a marketingu Generali Investments CEE. Dnes působí jako managing director realitního fondu Schönfeld & Co Nemovitosti.

Dlouhodobě se věnuje otázce klientského poradenství, osobních financí a finančního vzdělávání. Je autorem několika odborných finančně-vzdělávacích publikací.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

ceny nemovitostínemovitostinemovitostní fondypodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo