Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dušan Moskaliev: Se svým byznysem míříme na Západ

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
18. 6. 2021
 6 255

Proč expanduje skupina realitních fondů ZDR raději do německy mluvících zemí než na „levnější“ Východ? Proč sází na retailové parky a potravináře? Jak probíhá boj o nové investory? A jaké nemovitosti jsou dneska v Česku nejatraktivnější? Vše v novém dílu Finmag podcastu.

Dušan Moskaliev: Se svým byznysem míříme na Západ
Dušan Moskaliev / Zdroj: Tomáš Cetkovský

Pandemie zasáhla mezi komerčními nemovitostmi především vícepatrová nákupní centra, která zůstala z větší části uzavřená. Naopak menší retailové obchodní parky fungovaly dál. „Ukázalo se, že naše investiční strategie je odolná i v takto nejisté době. Potraviny, drogerie, lékárny, zverimexy a další obchody – navzdory přísným vládním opatřením mělo 84 procent našich nájemníků otevřeno,“ vzpomíná na krušné chvíle loňského roku Dušan Moskaliev, partner a finanční ředitel skupiny realitních fondů ZDR Investments.

V pokračování našeho podcastového speciálu o českých realitních fondech a nemovitostním trhu Moskaliev popisuje, že větší komplikace nepředstavoval ani byznys na dálku. „Dokázali jsme dobře fungovat online. Poslední akvizici v Německu jsme například dotáhli přes partnerskou advokátní kancelář tak, že nás zástupci německé banky, která poskytla spolufinancování, naživo vůbec neviděli,“ dodává.

Segment trhu, na který se skupina ZDR Investments se svými realitními fondy zaměřuje, do značné míry určuje i kurz její zahraniční expanze. Portfolio firem, které si nemovitosti pronajímají, je totiž z velké míry tvořeno diskontními řetězci z Německa a Rakouska. „Akvizice v Polsku, Maďarsku, na Ukrajině nebo ještě víc na východě nás nelákají. Ty trhy podrobně neznáme, v developmentu i ve financování máme dobré zkušenosti v Německy mluvících zemích a nevidíme důvod na svém zaběhnutém byznysplánu něco měnit,“ říká Dušan Moskaliev a dodává, že roli hraje i transparentnost podnikatelského prostředí ve spojení s menší byrokratickou zátěží.

„Na Západě je právní i bankovní prostředí mnohem přehlednější. Úvěrová smlouva s rakouskou bankou na 20 milionů eur je na tři strany, k tomu je pak šest stran doprovodných podmínek. Když si vezmete českou nebo slovenskou smlouvu od stejného finančního domu, tak má těch stran pro podobný typ úvěru třeba čtyřicet,“ upozorňuje Moskaliev, který se rozpovídal také o tom, že by skupina ZDR chtěla už brzy nabízet investice do svých fondů i klientům ze zahraničních trhů, kdepůsobí.

Za pozornost také stojí spolupráce s developerskou skupinou Traxial. Její majitel Zdeněk Prázdný je totiž zároveň partner ZDR Investments. Řada jeho projektů tak končí ve „vlastních“ realitních fondech. „Je to velká výhoda. Do fondů se nám dostávají nemovitosti, u kterých de facto známe každou cihlu. Dává nám to větší klid a možnosti plánovat,“ vysvětluje Dušan Moskaliev.   

Dušan Moskaliev

Narodil se v roce 1974. Financováním nemovitostí se zabývá přes dvacet let. Postupně pracoval pro Vereinsbank, skupinu Deutsche Bank, ve vedoucí pozici českých a slovenských společností skupiny Raiffeisenlandesbank Oberösterreich či v představenstvu spořitelního družstva. Od roku 2018 je partner a finanční ředitel skupiny realitních fondů ZDR Investments.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

BrandInsightinvesticeinvestice do nemovitostínemovitostipodcastPodnikavé Českorealitní fondyreality
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo