Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na začátku pandemie jsme měli černější scénáře, říká správce realitního fondu Kubovec

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
4. 6. 2021
 6 307

„Investoři můžou být v klidu, pandemie koronaviru nemovitostní fondy nijak nezasáhla. Ekonomiku jako takovou ale ještě čekají horší časy,“ říká v podcastu Vladan Kubovec, portfoliomanažer fondu Conseq realitní.

Na začátku pandemie jsme měli černější scénáře, říká správce realitního fondu Kubovec
Zdroj: Tomáš Cetkovský

Druhým dílem našeho Finmag Podcastu zároveň startujeme sérii rozhovorů o českém nemovitostním trhu a realitních fondech. Postupně se budete moci podívat do „investiční kuchyně“ pod ruce portfoliomanažerům, šéfům a majitelům předních tuzemských realitních fondů.

Zjistíte, jaké dopady má (a ještě bude mít) pandemie koronaviru na jejich byznys a jednotlivé typy nemovitostí, jak se nakládá s miliardami korun, které mají Češi v jejich fondech uložené, jaké jsou plány na expanzi do zahraničí a také, jak bude na našem trhu v nejbližší době probíhat boj o peníze retailových investorů.

Nemovitostní trháky

I když se loni na jaře v médiích často mluvilo o tom, že pandemie zasáhne realitní trh a ceny se po dlouhé době vydají zase směrem dolů, nakonec se žádná korekce nekonala. A nemovitosti napříč jednotlivými segmenty naopak dál nabírají na hodnotě.

„Trh realitních fondů byl naštěstí pandemií zasažený jen minimálně. Nemáme signály, že by například firmy chtěly zavírat kanceláře, nechávat zaměstnance dlouho na home officu, nebo dramaticky redukovat nájemní plochy. Pokud něco, tak bych spíš čekal, že budou obezřetnější, co se týče další expanze. Rozhodně si ale nemyslím, že by hrozilo, že se sníží míra pronajatosti administrativních budov,“ říká Vladan Kubovec, portfoliomanažer fondu Conseq realitní.

Koronavirová prověrka tak zřejmě přiláká ještě víc zájemců o ukládání peněz do realit. A protože si každý nemůže, nebo nechce, pořídit investiční byt nebo dům, nabízí se možnost investování do nemovitostních fondů – ty se můžou specializovat na rezidenční nemovitosti, průmyslové haly, retailová obchodní centra, kancelářské budovy nebo třeba i na investice do půdy.

Očima expertů
Shutterstock

Střechy v peněžence. Výběr nemovitostního fondu očima expertů

Jak vydělat na nemovitostech, když si nechcete nebo nemůžete pořídit investiční byt? Podle čeho vybírat mezi realitními fondy? A které segmenty trhu budou nejvíc zasažené dopady pandemie?

Většině z tuzemských realitních fondů se v loňském covidovém roce bez problémů podařilo překonat čtyřprocentní zhodnocení, ty nejlepší se výnosem pohybovaly dokonce u deseti procent. Podle Kubovce jsou i pro letošek reálné podobné zisky investorů, dál už ale bude záležet na tom, jak se povede celé ekonomice.

„Když pandemie startovala, tak jsme věštili výrazně černější scénáře. Naštěstí se ukázalo, že to tak špatné nebude. Zároveň si nedokážu představit, že by tak rychlé tempo zadlužování státu bylo bez jakékoli odezvy v ekonomice. Tu zřejmě ještě čekají horší časy,“ dodává Kubovec.

Na uzdě podle něj budeme muset držet především inflaci a míru nezaměstnanosti. Klíčové bude také to, jestli domácnosti, které v posledním roce „sedí na penězích“, budou mít větší chuť utrácet.

Vítězové pandemie?

V rozhovoru s Vladanem Kubovcem se řeč točí i kolem aktuální kondice jednotlivých segmentů realitního trhu a procesu, podle kterého si jeho fond vybírá do portfolia další akvizice. „Jsme tak trochu oportunisti, nevezeme se na vlně módního investování. Říká se, že vítězové pandemie jsou logistické areály. Jeden vlastníme v Praze, ale rozhodli jsme se, že ho prodáme,“ říká.

Využije tím, že ceny jsou v téhle oblasti trhu nahoře. „Prodáme tak za lepší cenu, než jsme si mysleli i v našich nejoptimističtějších plánech. Teď nám nedává smysl investovat do tohoto typu nemovitostí, protože jsou ceny opravdu moc vysoko,“ říká Kubovec, jehož fond bude prý dál intenzivně investovat do retailových obchodních parků.

Vladan Kubovec

Narodil se v roce 1972. Po absolvování Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a oboru Oceňování majetku v Bankovním institutu vysoká škola, působil jako vedoucí oddělení oceňování nemovitostí a poradenství ve společnosti Real Treuhand Reality. V roce 2011 nastoupil do investiční společnosti Conseq, ve které dnes kromě jiného vede i portfolio nemovitostního fondu Conseq realitní.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
17
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

BrandInsightinvesticeinvestice do nemovitostípodcastrealitní fondyreality
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo