Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin kultivuje trh s NFT, Binance prý porušovala pravidla. Týden v kryptu #33

Tomáš Krause
Tomáš Krause
27. 5. 2023

Férové ceny NFT najdete na bitcoinové síti, Tornado cash v problémech a Do Kwon si posedí ve vězení. Binance a SEC se dohadují o slovíčka a Strike nově sídlí v Salvadoru. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin kultivuje trh s NFT, Binance prý porušovala pravidla. Týden v kryptu #33
Konzervativní bitcoin by mohl přispět ke kultivaci obchodů s NFT. / Zdroj: Shutterstock

Bitcoin jako zachránce NFT?

Už víc než tři týdny dosahují objemy obchodování s bitcoinovými NFT takových hodnot, že je bitcoinová síť suverénně druhá v žebříčku, hned za sítí ethereovou.

Spousta lidí z bitcoinové komunity věří a doufá, že takzvané ordinals, které NFT na bitcoinové síti umožňují, jsou jen výstřelek, který brzy skončí v zapomnění. Realita je ale taková, že ordinals v současnosti představují vážnou konkurenci pro ostatní sítě a mění chování při obchodování.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Kromě frustrace konkurenčních blockchainů jako jsou Solana nebo Polygon, které se dlouho hřály na výsluní hned za ethereem, by totiž vzestup bitcoinu v oblasti NFT mohl mít vedlejší účinek v podobě poklesu takzvaného wash obchodování, což je vlastně obyčejný podvod, který má za cíl nafukovat cenu. K žádnému obchodu fakticky nedochází, protože prodávající i kupující je stejný člověk. V bitcoinové síti jde tento trik dělat obtížněji.

Že je wash trading problém, dokládá i výzkum, který na konci loňského roku zveřejnil na Twitteru uživatel s přezdívkou hildobby, který tvrdí, že víc než 30 miliard dolarů (660 miliard korun) objemu transakcí a zhruba 44 % všech obchodů s NFT nebylo ve skutečnosti nic jiného než wash trading. Na svém vrcholu tvořil wash trading až 80 % celkového objemu obchodů s NFT.

Paradoxně se tak může stát, že konzervativní bitcoin přispěje ke kultivaci obchodů s NFT. Kdo by to byl ještě před pár měsíci řekl, že?

Útočník převzal kontrolu nad Tornado Cash

Decentralizovanou autonomní organizaci (DAO) spravující operace, finance a plány mixéru Tornado Cash minulou sobotu fakticky ovládl neznámý útočník nebo skupina útočníků.

DAO umožňuje držitelům tokenů TORN uzamknout své podíly jako hlasy pro navrhování změn v projektu. Jenže na začátku minulého víkendu neznámý útočník zveřejnil návrh, který mu přidal falešné hlasy a ty lze nyní použít k manipulaci s projektem.

Útočník to dokázal tak, že předložil návrh, který napodoboval jeho dřívější verzi, ale obsahoval škodlivý kód, jenž umožňoval aktualizaci logiky a útočníkovi poskytl přístup ke všem hlasům. „Teď, když mají všechny hlasy, si mohou dělat, co chtějí,“ napsal v sobotu na Twitteru bezpečnostní výzkumník s přezdívkou samczsun.

Nutno ale dodat, že útok jako takový nemá vliv na protokol Tornado Cash, který umožňuje uživatelům mixovat prostředky a maskovat tak jejich pohyb a původ. Útok nebyl zneužitím žádných chytrých kontraktů ani technologií souvisejících s fungováním Tornado Cash.

Cena tokenu TORN se v důsledku útoku propadla z lokálních maxim o 50 % a nyní se obchoduje zhruba o 40 % níž, než jaká byla maxima minulou sobotu.

Do Kwon je opět ve vězení, kauce byla zrušena

Necelé dva týdny poté, co byl Do Kwon propuštěn na kauci do domácího vězení, je podle agentury Bloomberg opět ve vazbě. Podle zprávy agentury byla spoluzakladateli společnosti Terraform Labs v Černé Hoře zrušena kauce. Rozhodl tak vrchní soud Černé Hory v Podgorici, když zrušil dva týdny staré rozhodnutí o propuštění Kwona na kauci 400 tisíc eur (asi 9,5 milionu korun).

Petr Mára
Michal Fanta

Většina NFT jsou blbosti, varuje investor Mára. Jak vydělal na imaginární opici?

Víte, že se do elektrického poršáka vejde pětičlenná rodina i s batohy? Petr Mára to vyzkoušel za vás. A vydělat si prý na něj můžete prodejem imaginární opice. Více v rozhovoru na Finmag.cz.

Soud tehdy rozhodl, že Do Kwon bude v Černé Hoře umístěni do domácího vězení a bude čekat na soudní proces. Po novém rozhodnutí ale zůstává ve vězení. 

Do Kwon je obviněn z padělání úředních dokumentů poté, co se v březnu pokusil odletět z Podgorice do Dubaje s údajně falešným pasem. Kromě obvinění z padělání čelí Do Kwon také obvinění z trestných činů v USA a Jižní Koreji – v ní je na něj od září vydán zatykač, protože údajně porušil zákony o kapitálovém trhu.

Loňský krach Do Kwonovy společnosti Terraform Lab, respektive algoritmického stablecoinu TerraUSD a řídicího tokenu Terra (LUNA), spustil řetězovou reakci, na jejímž konci byly krachy fondu Three Arrows Capital, brokera Voyager Digital, půjčkových platforem Celsius Network a BlockFi nebo burzy FTX.

Binance míchala zákaznické peníze se svými

Největší kryptoburza světa v letech 2020 a 2021 smíchala finanční prostředky zákazníků s příjmy společnosti, čímž porušila americká finanční pravidla, která vyžadují, aby byly peníze zákazníků odděleny. Agentuře Reuters to řekly tři zdroje obeznámené se situací.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Jeden ze zdrojů uvedl, že částky dosahovaly miliard dolarů a ke směšování docházelo téměř denně na účtech burzy vedených u americké Silvergate Bank. Reuters prověřil bankovní záznam, který ukazuje, že 10. února 2021 Binance smíchala 20 milionů dolarů (440 milionů korun) z firemního účtu s 15 miliony dolarů (330 milionů korun) z účtu, na který přicházely peníze zákazníků. Reuters ale nenašel žádné důkazy o tom, že by se peníze klientů Binance ztratily nebo byly odcizeny.

Binance samozřejmě popřela, že by peníze míchala. „Tyto účty nesloužily k přijímání uživatelských vkladů, ale k usnadnění uživatelských nákupů kryptoměn,“ uvedl mluvčí Brad Jaffe. „V žádném okamžiku nedošlo ke smíchání, protože se jedná o 100% firemní prostředky.“ Když uživatelé posílali peníze na účet, nešlo podle něj o vklady, ale o nákup stablecoinu BUSD. Tento proces byl „úplně stejný jako nákup produktu od Amazonu,“ řekl Jaffe.

Podle regulátora ovšem Binance v průběhu roku 2021 na webu zákazníkům sdělovala, že jejich dolarové převody jsou vklady, které budou připsány na jejich obchodní účty ve formě BUSD.

Jak je vidět, celý spor je o slovíčkách a žádný velký skandál se pravděpodobně konat nebude.

Strike přesunul své sídlo do Salvadoru

Poskytovatel platebních služeb nad bitcoinem Strike rozšířil své služby do 65 zemí a přemístil své globální sídlo do Salvadoru. Před tímto rozšířením fungovala mobilní aplikace pouze ve Spojených státech, Salvadoru a Argentině.

Vlastníte nějaké NFT?

Podle Jacka Mallerse, generálního ředitele a zakladatele společnosti Zap, mateřské společnosti Strike, je cílem expanze čelit „nepřehlednému světu krypto burz, nejasným licenčním režimům a tisícovkám různých mincí“. V rozhovoru pro časopis Fortune Mallers prozradil, že přemístění sídla do Salvadoru bylo reakcí na rostoucí antikryptoměnové regulační nálady ve Spojených státech.

Strike zpočátku umožní uživatelům na nových trzích přijímat pouze bitcoiny; Mallers však prozradil, že do konce roku plánuje spustit nové funkce, včetně debetní karty. Pro trhy mimo USA umožní Strike platby v amerických dolarech prostřednictvím stablecoinu Tether (USDT). 

Mallers při té příležitosti také hovořil o úspěchu Salvadoru při zavádění bitcoinu jako zákonného platidla. Domnívá se, že přijetí obchodníky „nebylo tím, co definovalo úspěch“. Místo toho posuzuje úspěch Salvadoru v přijetí bitcoinu z hlediska jiných ukazatelů, jako je třeba růst cestovního ruchu.

Rychlovka na konec: Minulý týden hojně diskutovaná nová funkce peněženek Ledger je zatím u ledu. Ledger tak reaguje na vlnu kritiky, která se na něj po představení novinky snesla. Jestli to bude stačit na nápravu pošramocené reputace, je otázka.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchaininvesticekryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo