Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zvýšení záloh živnostníky zabolí. Proč se vláda neinspirovala Kalouskem?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
16. 5. 2023
 17 500

Vláda se v rámci konsolidačního balíčku chystá zvýšit odvody živnostníků. Argumentuje i tím, že podnikatelé nemyslí na zadní kolečka. Možná by si měla vzít příklad z dvanáct let starého návrhu Miroslava Kalouska.

Zvýšení záloh živnostníky zabolí. Proč se vláda neinspirovala Kalouskem?
Pojistné na sociální zabezpečení odváděné českými zaměstnavateli je po Francii druhé nejvyšší v Evropě. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Konsolidační balíček vlády dopadl také na živnostníky. Částka, kterou odvádějí na sociální pojištění, má během tří let stoupnout téměř o dvě třetiny. Leckteří z nich, zejména ti s nižšími příjmy, se proto budou rozhodovat, zda se jim ještě vyplatí podnikat, anebo zda nebudou pokračovat v šedé zóně.

Postupovala vláda při právě odvodů živnostníků férově? A dá se rovnováha mezi zdaněním drobných podnikatelů a zaměstnanců vůbec najít?

Zatímco živnostníci loni na sociálním zabezpečení doručili do státní pokladny 34 miliard korun, od zaměstnanců tam dorazilo přes 600 miliard.

Platit minimum je racionální

Vyšší odvody pro drobné podnikatele se opírají o jednoduché cifry. Zatímco živnostníci loni na sociálním zabezpečení doručili do státní pokladny 34 miliard korun, od zaměstnanců tam dorazilo přes 600 miliard. Živnostníci tak tvoří pouhých šest procent celkových příjmů na sociálním zabezpečení.

Podle dat analytické společnosti Dun & Bradstreet přitom v Česku (aktivně) podniká 1,14 milionu živnostníků, tedy zhruba pětina pracující populace.

Zhruba 60 procent z nich platí minimální pojistné. Těm se peníze odvedené státu na sociálním pojištění mohou vrátit už za jedenáct let, zatímco většina zaměstnanců je v reálné hodnotě zpátky nedostane, upozorňují bojovníci za vyšší zdanění živnostníků.

Dá se však živnostníkům takový přístup vyčítat? Chovají se přece racionálně, když odvádějí tolik peněz, aby se jim z neadresného průtokově financovaného systému důchodů vrátily.

Pojistné na sociální zabezpečení odváděné českými zaměstnavateli je po Francii druhé nejvyšší v Evropě.

Staré sliby už neplatí

Z pohledu živnostníka se dá připomenout, že OSVČ, na rozdíl od zaměstnance, dostává míň peněz od státu v sociálních dávkách, nemá nárok na ošetřovné člena rodiny, na nemocenskou, mateřskou dovolenou, na stravenky, proplácení dovolené…

Petr Fiala ODS
Úřad vlády ČR

Dotační mejdan končí. V pořádku, vláda by měla škrtat ještě víc

Pokud konsolidační balíček vlády něčím překvapil, byly to škrty v dotacích. Jsou totiž citelné, zařídí víc než dvě třetiny úspor ve státních výdajích. K takovému kroku ale už byl nejvyšší čas, píše ve svém dalším komentáři pro Finmag.cz Pavel Jégl.

Co víc, v Evropě jsou nižší odvody drobných podnikatelů ve srovnání se zaměstnanci běžné. Nikde nechtějí likvidovat prospěšné živnosti. V Česku je nicméně rozdíl v odvedených částkách na první pohled výrazný. Opravdu tomu ale tak je? Záleží na tom, zda bereme do úvahy také to, že za zaměstnance odvádí většinu sociálního pojištění zaměstnavatel.

Pojistné na sociální zabezpečení odváděné českými zaměstnavateli je po Francii druhé nejvyšší v Evropě. Proto je tady také rozbujelý švarcsystém, který ze zaměstnanců vyrábí pseudopodnikatele. Vláda to chtěla změnit a v původním programovém prohlášení se zavázala, že pojistné sníží o dva procentní body.

Z revidovaného prohlášení, které kabinet vydal letos v březnu, tento slib pod tlakem strmě rostoucích rozpočtových schodků vypadl. A s ním padl také nepsaný slib občanských demokratů, že odvody živnostníků se v procentním vyjádření zvyšovat nebudou.

Co kdyby si to vláda rozmyslela, začala nerovnosti řešit z opačného konce a hledala spravedlnost v odvodech zaměstnavatelů, případně zaměstnanců? V časech zvyšujícího se deficitu na důchodovém účtu stěží myslitelná idea.

Vláda by mohla odvody reformovat způsobem, který před dvanácti lety navrhoval tehdejší šéf státních financí Miroslav Kalousek.

Podnikají jako malé děti?

Od vlády jsme při obhajobě vyšších odvodů zaslechli argument, že živnostníci nemyslí na zadní kolečka. Jsou neodpovědní jako malé děti. Platí minimální odvody, na penzi si individuálně nešetří, a tak z nízkých důchodů přepadají do systému dávek a státních podpor.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků, stejně jako Hospodářská komora, takové tvrzení označuje za nepodložené a ujišťuje, že podnikatelé jsou odpovědní, vědí, že jejich důchod bude nízký a že se musí na stáří zabezpečit z vlastních zdrojů.

Souhlasíte se zvýšením záloh OSVČ?

V takovém případě by tedy vláda mohla odvody reformovat způsobem, který před dvanácti lety navrhoval tehdejší šéf státních financí Miroslav Kalousek: Minimální odvody živnostníků nezvyšovat, naopak je výrazně snížit a jejich důchodový účet oddělit od důchodového účtu zaměstnanců.

Přerozdělování peněz od zaměstnanců na důchody podnikatelů by tak skončilo. Živnostníci by od státu dostávali jen to, co mu odvedli, zůstalo by jim ale víc peněz, které by mohli investovat do vlastního zajištění ve stáří. Stát by je k tomu mohl vydatně motivovat. A hádkám by odzvonilo.

Pro levicové politiky, jejichž cílem je přerozdělovat co nejvíc peněz, by to samosebou bylo nepřijatelné. Pravice, přesněji její část, která dosud preferuje osobní odpovědnost jednotlivce za svůj život, by se nad tím mohla zamyslet.

Autor je živnostník.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
36
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

daněkomentářOSVČpodnikáníPodnikavé Českosociální pojištěnívládaživnostiživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo