Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoinové poplatky trhají rekordy, v USA končí burza. Týden v kryptu #31

Tomáš Krause
Tomáš Krause
13. 5. 2023
 6 909

Vysoké poplatky pomáhají rozšiřování Lightning Network, došlo na už dřív avizovaný konec burzy Bittrex v USA a Raiffeisenbank jde do krypta. Microsoft a spol. chtějí vlastní blockchain a Lichtenštejnsko věří bitcoinu. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoinové poplatky trhají rekordy, v USA končí burza. Týden v kryptu #31
Přetlak transakcí má za následek růst bitcoinových poplatků, které dosáhly nejvyšších hodnot od léta roku 2021. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock.com

Vysoké poplatky nutí burzy inovovat

Největší krypto burza Binance v uplynulém týdnu několikrát zastavila výběry bitcoinů, což logicky vyvolalo znepokojení uživatelů. Burza je nicméně uklidňovala, že jejich prostředky jsou v bezpečí a že důvodem byl jen vysoký objem čekajících transakcí.

Dá se tomu věřit, protože v posledních dnech je po transakcích obrovská poptávka, což má za následek vysoké poplatky a spousty transakcí čekajících na zařazení do bloku. Sledovat počty transakcí můžete online například na Mempool.space. V době psaní článku čeká na zařazení do bloku skoro 300 tisíc transakcí, přičemž do bloku se jich vejdou obvykle tři až čtyři tisíce. 

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Přetlak transakcí má za následek růst poplatků, které dosáhly v tomto týdnu nejvyšších hodnot od léta roku 2021. Podle serveru Bitinfocharts.com byl 8. května průměrný poplatek za transakci 31 dolarů (682 Kč), což udělalo bitcoinovou síť pro běžné platby nepoužitelnou.

Budiž nám útěchou, že po dosažení tohoto smutného rekordu začaly poplatky razantně klesat a v pátek činily průměrně už „jen“ asi devět dolarů (necelých 200 korun). Pokud na transakci nespěcháte, můžete nabídnout podstatně nižší poplatek, ale zase riskujete, že transakce bude potvrzena za hodně dlouho, v nejhorším případě vůbec.

A kdo že za vysoké poplatky může? Zdá se, že hlavně BRC-20 tokeny, které umožňují vytvořit nad bitcoinem další tokeny, podobně jako nad ethereem existují ERC-20 tokeny. BRC-20 byl ale myšlen spíš jako experiment, který se trochu vymkl kontrole. Uvidíme, jestli tu s námi BRC-20 tokeny zůstanou, nebo po nich za pár měsíců neštěkne pes a vše se vrátí k normálu. 

Zpět k Binance. Ta na současnou situaci reagovala prohlášením, že pracuje na umožnění výběrů prostřednictvím sítě Lightning Network, což by části klientů výrazně pomohlo. Zejména těm, kteří chtějí vybírat z burzy menší částky. A pomohlo by to jistě i celkové adopci Lightning Network.

Burza Bittrex skončila v USA

před měsícem jsme psali, že Bittrex, jedna z nejstarších kryptoburz fungující od roku 2014, plánuje 30. dubna dobrovolně ukončit provoz v USA, a to se tento týden stalo. Spoluzakladatel a generální ředitel Bittrexu Richie Lai řekl, že zastavení služeb je způsobeno „regulační nejistotou a nedostatkem zájmu ze strany amerických regulačních orgánů“.

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Na většině serverů se to hemží informacemi o bankrotu, ale to mi přijde v kontextu výše uvedeného trochu přehnané. Technicky jde sice o vyhlášení konkurzu, ale s koncem burzy v USA se už měsíc počítalo.

Bittrex uvedl, že podání žádosti o bankrot nebude mít dopad na společnost Bittrex Global, která obsluhuje zákazníky mimo Spojené státy a sídlí v Lichtenštejnsku. Podle žádosti o vyhlášení konkurzu podané u soudu ve Wilmingtonu ve státě Delaware se aktiva i závazky společnosti pohybují mezi 500 miliony a jednou miliardou dolarů (10,8 miliardy až 21,5 miliardy korun).

Komise pro cenné papíry Bittrex žaluje za to, že bývalý generální ředitel William Shihara podle ní povzbuzoval emitenty kryptoaktiv, kteří chtěli své tokeny zpřístupnit na Bittrexu, aby smazali veřejná prohlášení, která by mohla vést regulační orgány k vyšetřování těchto nabídek tokenů jako cenných papírů.

Bittrex obvinění SEC odmítl s tím, že kryptoaktiva na její platformě nejsou cenným papírem ani investiční smlouvou. A zatímco žaloba se stále řeší, Bittrex už dřív souhlasil se zaplacením pokuty ve výši 29 milionů dolarů (638 milionů korun) americkému ministerstvu financí za „zjevné porušení“ sankcí vůči některým zemím a zákona proti praní špinavých peněz.

Raiffeisenbank spolupracuje s kryptoměnovou Bitpandou

Překvapení týdne? Zatímco česká Raiffeisenbank se evidentně štítí všeho, co jen vzdáleně zavání kryptoměnami a firmám z oboru zavírá účty, tak vídeňská Raiffeisenbank navázala partnerství s kryptoměnovou společností Bitpanda, aby mohla svým zákazníkům nabízet služby v oblasti kryptoměn.

Podle marketingově laděného prohlášení zainteresovaných stran je cílem partnerství poskytnout zákazníkům jednoduchou a bezpečnou investiční zkušenost. Očekávají, že spolupráce mezi oběma společnostmi poskytne zákazníkům finanční osvobození tím, že jim umožní přístup k různým investičním možnostem, včetně kryptoměn. K vyhodnocení této spolupráce by mělo dojít na konci roku.

Logicky se nabízí otázka, kdy se „finančního osvobození“ dočkají také zákazníci české Raiffeisenbank. Zatím se zdá, že manažeři české pobočky nemají tušení o tom, co se děje v Rakousku a dál bezdůvodně likvidují účty legálně podnikajícím firmám.

Velké značky spolupracují na nové blockchainové síti

Taky jste si mysleli, že ta doba, kdy na cokoliv stačilo přilepit slůvko blockchain a davy šílely, je pryč? Evidentně ne. Konglomerát firem z oblasti financí a technologií, včetně společností jako Microsoft nebo Goldman Sachs, připravuje novou blockchainovou síť zaměřenou na finanční instituce.

Měly by se české banky víc otevřít kryptoměnám?

Podle oznámení z 9. května bude Canton Network interoperabilní blockchainová síť s podporou soukromí zaměřená na subjekty pracující s institucionálními aktivy a umožní synchronizaci finančních trhů, které byly dřív oddělené.

Síť začne v červenci testovat své schopnosti, které zahrnují rozsáhlé kontroly ochrany soukromí a schopnost dosáhnout výkonu potřebného pro velké finanční instituce. Mezi účastníky experimentu v současné době patří BNP Paribas, Cboe Global Markets, Digital Asset, Paxos, Microsoft, Goldman Sachs, Deloitte a další.

Cathy Clayová, výkonná viceprezidentka společnosti Cboe Global Markets – jednoho z partnerů projektu – uvedla, že při využití technologie blockchain může potenciálně „odemknout“ nové příležitosti na trhu.

Lichtenštejnsko sází na bitcoin

Předseda lichtenštejnské vlády Daniel Risch v rozhovoru pro list Handelsblatt uvedl, že knížectví je připraveno investovat část vládních prostředků ve výši 2,2 miliardy švýcarských franků (53 miliard korun) do bitcoinu. Bez přesnější časové specifikace také řekl, že Lichtenštejnsko by mohlo v budoucnu přijímat bitcoin, který by ale okamžitě převedlo na svou národní měnu, švýcarský frank.

Risch, který zároveň zastává funkci ministra financí, se prý kromě bitcoinu zabýval i dalšími kryptoměnami, ale po hlubším prozkoumání je vyhodnotil jako příliš rizikové.

Rychlovka na konec: Soud rozhodl, že uživatelé zkrachovalé krypto platformy BlockFi se jejím používáním vzdali zákonných práv na své bitcoiny a všech 300 milionů dolarů (6,6 miliardy korun) z kryptovkladů je nyní majetkem BlockFi. Not your keys, not your coins.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptubankovnictvíbankyBitcoinblockchainkryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo